Recenzie Cele treisprezece motive de Jay Asher


          Clay Jensen este un tanar elev de liceu, care primeste o cutie de la Hannah Baker, o colega de-a lui care s-a sinucis. In cutie gaseste sapte casete audio, fiecare caseta fiind numerotata. Ascultand prima caseta, el afla ca daca a primit casetele inseamna ca se afla pe o lista facuta de ea cu cei care au contribuit intr-o oarecare masura la decizia ei de a se sinucide, si de asemenea ca ar fi trebuit sa primeasca si o harta cu treisprezece locatii din oras.
         Clay isi da seama ca nu se poate sa fie totul o greseala (desi spera ca el a fost inclus in acea lista din greseala) pentru ca in urma cu cateva zile gasise in dulapul de la scoala o harta. Pe prima caseta li se explica regulile pe care trebuie sa le respecte si ca, casetele trebuie sa ajunga la treisprezece persoane, persoane care au reprezentat cate un motiv pentru care Hannah a decis sa se sinucida.
          In acea noapte, Clay a ascultat toate casetele, a mers la diferitele locatii de pe harta, a aflat toate secretele celorlalti si a aflat de ce este si el inclus in lista. Pe parcurs, aflam ca Clay era indragostit de Hannah, dar ca nu a avut niciodata curajul sa-i marturiseasca ce simte pentru ea, iar pentru Clay devine tot mai greu sa nu se considere vinovat, sa nu se gandeasca la cum ar fi stat lucrurile daca s-ar fi apropiat mai mult de ea...
Fragmente:
"Regulile sunt destul de simple. Sunt doar doua. Regula numarul unu: Asculti. Regula numarul doi: Dai mai departe. Sper ca niciuna nu va fi floare la ureche."

"Cand termini de ascultat toate cele treisprezece fete, caci fiecare poveste are treisprezece fete, deruleaza casetele, pune-le inapoi in cutie si da-i-le celui care urmeaza dupa tine. Iar tu, norocosule cu numarul treisprezece, tu poti sa iei casetele si sa le duci la dracu'. In functie de religia ta, poate ne intalnim pe acolo."
"Poate ca acum il vede ca pe un prolog la aceste casete. Pentru ca acolo recunosteam ca in acel moment din viata mea nu mi-ar fi prins rau o incurajare din partea celor din jur. Incurajare... de care el ma priva."
"Daca ati putea auzi gandurile altora, ati auzi lucruri adevarate si, in acelasi timp, lucruri complet aleatorii. Si nu ati face deosebirea intre ele. V-ar scoate din minti. Ce e adevar? Ce e minciuna? Un milion de idei, dar ce semnificatie au?"
Parerea mea:
Cele treisprezece motive este cu siguranta o carte care te va pune pe ganduri, pentru ca alaturi de Clay aflam niste motive pentru care cineva e capabil sa se sinucida. Aflam cum niste lucruri spuse la repezeala, sau lasitatea de a spune ce simti, sau un simplu zvon aruncat in vant pot influenta pe cineva. E imposibil sa nu-ti para rau pentru Hannah, mai ales ca ea spune ca a avut indoieli inainte de a trece la fapte, si chiar a vrut ca cineva sa o opreasca, doar ca nu era nimeni care sa faca asta...


Roman tradus până în prezent în 32 de limbi
Bestseller New York Times şi Publishers Weekly
Distins cu California Book Award
Inclus de YALSA (Young Adult Library Services Association) din SUA pe lista Celor Mai Bune Cărţi pentru Tineri
Finalist în competiţia Original Voices organizată de Borders
Selectat de Barnes & Noble în Top 10 al Celor Mai Bune Cărţi pentru Tineri
Nominalizat de International Reading Association la categoria Young Adults’ Choices
Nominalizat de Chicago Public Library la categoria Cele Mai Bune Cărţi
Nominalizat de Association of Booksellers for Children din SUA la categoria Cele Mai Bune Cărţi
Selectat de Chicago Public Library pe lista Celor Mai Bune Cărţi
Recomandat de editorii de la Kirkus Reviews
Recomandare Book Sense Pick

În curând, un film produs de Universal Studios, având-o în rolul principal pe Selena Gomez.

„Din când în când, dai peste o carte pe care nu ţi-o poţi scoate din minte… Cele treisprezece motive este una dintre acele cărţi şi numărul unu pe lista mea de lecturi obligatorii.” – ELLEN HOPKINS

Comanda cartea AICI sau AICI



Comentarii

  1. Nu am citit-o si cred ca m-ar deprima putin daca as citi-o acum, cu starea nasoala pe care o am.
    Imi plac citatele:).

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine nu ma deprimat, ci m-a facut atenta cum lucrurile marunte pe care le facem pot afecta o persoana. Poate scapi de starea nasoala pe care zici ca o ai si te incumeti sa o citesti...

      Ștergere
  2. Am această carte în Wishlist. Mi s-a părut interesant subiectul. Iar acum, după ce ți-am citit recenzia, vreau și mai tare să pun mâna pe ea!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!