Recenzie Te-as recunoaste dintr-o mie de Laura Lippman


               Eliza Benedict duce o viata linistita alaturi de sotul ei si de cei doi copii. Dar existenta confortabila pe care si-a faurit-o, este compromisa de o scrisoare, care ii reaminteste un secret vechi de 20 de ani, un eveniment care a marcat-o pentru totdeauna.
              In anul 1985, Walter era un tanar tulburat. El a inceput sa faca plimbari lungi cu masina, iar uneori avea si companie: cate o fata de 14-15 ani. Cand ingropa cadavrul unei fete, este surprins de o alta fata- o fata diferita de cele pe care le prefera el. Deoarece credea ca l-a vazut ingropand ceva, Walter o rapeste pe aceasta tanara. Pentru a se asigura ca nu va scapa, Walter o ameninta pe fata, o leaga la maini si picioare, dar ea- Elizabeth vorbeste cu el, se apropie de el, il cunoaste. Invata sa il asculte, sa nu il enerveze si incearca sa nu-l plictiseasca povestindu-i carti pe care le-a citit.
             In prezent, Eliza este o femeie marcata de ceea ce i s-a intamplat cu mai bine de 20 de ani in urma. Ea si-a schimbat numele, s-a mutat intr-un alt oras alaturi de familia ei, apoi s-a casatorit si si-a facut propria familie. Singurele persoane care ii cunosc secretul sunt familia (parintii si sora) si sotul ei. Ea primeste o scrisoare de la Walter, care ii spune ca ii vazuse fotografia intr-o revista, si ca desi "te-ai maturizat, ai devenit femeie, eu te-as recunoaste dintr-o mie." Acesta era in inchisoare de multi ani si se apropie de finalul sentintei: urmeaza sa fie executat pentru crima pe care a comis-o. Eliza a fost cea care a declarat impotriva lui, care a fost martora la ceea ce s-a intamplat, ea insasi- o victima. Walter vrea sa reia legatura cu ea, si stie ce cuvinte sa foloseasca pentru a o face pe Eliza sa faca ce vrea el.
          Ce intentii are Walter? Ce vrea sa discute cu Eliza dupa atata timp? Cum va reactiona femeia? Isi va dori sa reia legatura cu el, sau nu va avea alta optiune? Ce s-a intamplat in 1985 si pentru ce crima a fost condamnat Walter? Eliza stie ca barbatul a ucis mai multe fete si in tot acest timp s-a intrebat de ce ea a ramas in viata? De ce ea este singura supravietuitoare? Va afla raspunsul la intrebarea care o bantuie de mai bine de 20 de ani?
Fragmente:
"Oricat ar parea de ciudat pentru unii, simt ca tie iti datorez cele mai mari scuze, ca tu esti cea fata de care trebuie sa ma revansez, tu esti crima pentru care nu am fost niciodata judecat."
"Eliza nu s-a putut abtine sa nu se simta incantata de felul in care sotul sarise in apararea ei. Era una din calitatile lui pe care le admira cel mai mult. Peter se ocupa de tot si de toate, nu numai de ea."
"Cuvintele nu puteau transmite pe deplin ceea ce ii facuse Walter, profunzimea acelui sentiment de tradare, mai brutal decat actul in sine. Si pentru durerea pe care i-o provocase el nu existau nici un fel de fotografii, nici un fel de imagini."
"El nu mintise atunci cand declarase ca se simtea cel mai vinovat fata de ea. Ceea ce ii facuse ei fusese intr-adevar un act de tradare. Pe celelalte nu le cunoscuse, pentru el nici nu erau reale. Dar Elizabeth fusese copilotul sau, tovarasul sau de drum."
Parerea mea:
Aveam cartea de cateva luni, si nu stiu din ce motive, am tot amanat-o. Mare prostie am facut, pentru ca e o carte pe care o devorezi, de care nu te saturi, care nu vrei sa se termine. O carte care m-a impresionat si pe care nu o voi uita. Daca aveti cartea, nu ezitati sa o cititi, iar daca nu o aveti- nu ezitati sa o achizitionati.
Mi-a placut mult de Peter, sotul Elizei pentru ca a sprijinit-o neconditionat. Eliza e un personaj remarcabil pentru ca desi a trecut printr-o experienta traumatizanta, a reusit sa-si refaca viata, sa mearga mai departe. Ea incearca sa se impace cu trecutul, sa faca fata prezentului in care e mama unei adolescente care face probleme si a unui baiat care isi idolatrizeaza sora mai mare. O are de infruntat si pe Barbara, sustinatoarea lui Walter, dar si pe mama unei victime a barbatului. O carte de nota 10, pe care o recomand oricui.
Date despre carte:
Titlul original: I'd know you anywere- 2010
Aparitia in Romania: Editura Litera- 2013
Traducere: Carmen Ion
Nr. pagini: 377

Comanda cartea AICI

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!