Recenzie Cartea Lunilor (Cronicile Casterilor vol. 2) de Kami Garcia & Margaret Stohl


Lena este indurerata dupa moartea unchiului ei Macon asa ca se retrage in sinea ei din ce in ce mai mult. Acest lucru il simte si Ethan, relatia lor incepand sa se deterioreze, acestia ajungand sa nu-si mai vorbeasca cu zilele. Ethan se teme ca Lena ar putea deveni Intunecata; desi aceasta a scapat de cea de-a saisprezecea luna, se apropie cea de-a saptesprezecea care aduce cu sine un blestem. Confuza si speriata de ce va deveni, Lena isi gaseste alinarea alaturi de John, un tanar Caster, si de verisoara ei Caster Intunecat, Ridley.
Actiunea atinge punctul culminant in momentul in care Lena trebuie sa aleaga tabara careia i se alatura: Intunericului sau Luminii. Va putea Ethan sa o determine sa faca alegerea corecta? Vor putea acestia scapa de mania mamei Lenei, casterul Intunecat Sarafine? Care va fi pretul pe care trebuie sa-l plateasca cei doi pentru a fi din nou impreuna? Toate acesta si nu numai, in cel de-al doilea volum al seriei Cronicile Casterilor.


Parerea mea / Detalii


  • O sa incep prin a marturisi ca publicarea acestei carti a fost si este inca un mister pentru mine. In primul rand pentru ca initial trebuia sa se numeasca "A saptesprezecea luna" si sa aiba o coperta complet diferita de aceasta si complet asemanatoare primului volum din serie. Aceasta "A saptesprezecea luna" a fost anuntata de editura Rao de mult timp cum ca va fi publicata, insa s-a lasat asteptata destul de mult. In fine, acum aparuta sub titlul "Cartea Lunilor", a fost publicata fara nici o reclama prealabila, fara a da de veste cum ca "Vedeti oameni buni ca apare continuarea Cronicilor Casterilor". Dar nu stiu la ce ma asteptam... Rao trebuie sa lucreze mult la partea de promovare a propriilor carti pentru a creste popularitatea si pentru a instiinta lumea despre noutatile editoriale. Toate peste toate, ma bucur ca intr-un final cei de la Rao au reusit sa o publice, chiar si daca s-a intamplat dupa 4-5 ani de la publicarea primului volum din serie. Asadar, desigur ca nu mai tineam minte mai nimic din ce s-a intamplat in primul volum al seriei si ca a trebuit sa-mi recitesc rezumatul cartii sa-mi mai reamintesc despre cele petrecute, dar am facut-o si m-a incantat si ajutorul autoarelor care mai mentionau cate ceva din cele petrecute in volumul precedent.

  • In cel de-al doilea volum relatia Lena - Ethan este pusa foarte mult la incercare si are de suferit o gramada. Am apreciat rabdarea lui Ethan in privinta relatiei care sta sub semnul intrebarii cu iubita lui care trece prin niste momente destul de dificile, insa nu am apreciat si semi-obsesia lui pentru ea. Povestea fiind spusa din perspectiva lui Ethan, aflam toate gandurile sale (scuzati-ma ca spun) stupide, de pilda "Lucille [pisica] o place pe Lena", "ma intreb ce face Lena acum", "ma intreb ce parere ar avea Lena despre relatia mea cu Liv", "Ce face Lena in spatele acelei motociclete", "de ce s-a apropiat Lena de acel baiat Caster" etc., ati prins ideea, nu? Am inteles, e iubita lui, trebuie sa o protejeze, sa-i fie alaturi in momentele tensionate prin care trece si trebuie sa o ajute sa ia o decizie importanta in privinta naturii ei: Intunecate sau Luminate, insa nu o va ajuta daca sta sa contempleze despre posibilele lucruri la care se gandeste Lena sau ce face aceasta in fiecare secunda a zilei.
    Volumul s-a axat prea mult pe deciziile Lenei, pe natura duala a acesteia si a uitat de actiune. Aceasta lipseste cu desavarsire, regasindu-se numai in ultimele 2-3 capitole.
    In concluzie, mi-a placut si nu prea. Nu mi-a placut ca s-a tot insistat pe aceeasi idee. AM INTELES! Lena trebuie sa aleaga o tabara, nu-mi readuce aminte la fiecare 10 pagini, dar cireasa de pe tort a fost la final cand totul a fost in zadar. *facepalm* Va sugerez sa cititi cartea si o sa intelegeti mai bine la ce ma refer. A fost o carte bunicica si atat.

Fragmente

"Lena inca trebuia sa fie Revendicata pentru Lumina sau Intuneric, hotarandu-se astfel soarta ei pentru totdeauna. Pentru Casteri nu exista posibilitatea de intoarcere sau de schimbare de tabere. Iar cand in sfarsit va face alegerea, jumatate din familia ei va muri din cauza asta. Casterii Luminii sau Casterii Intunericului - blestemul spunea ca doar una dintre parti va supravietui. Insa intr-o familie unde generatii de Casteri nu avusesera libertatea de a alege si fusesera Revendicati pentru Lumina sau Intuneric, cand implinisera varsta de saisprezece ani fara sa aiba vreun cuvant de spus, cum putea Lena sa faca o asemenea alegere?"

"Saptesprezece luni, saptesprezece sfere,
Luna apare inainte de ivirea ei,
Inimile vor incepe sa bata
Si stelele vor prinde viata,
 Una se va frange, alta va seca..."

Alcatuirea cartii

44 capitole, 487 pagini


NOTA: 3/5



Comentarii

  1. Citeam primul volum acum vreo 4 ani, aş citi continuarea doar ca să retrăiesc atmosfera de când mă bucuram de asemenea cărţi. Nu ştiu de ce nu se face mai multă reclamă pe baza anumitor serii, ştiu că avea ceva fani cartea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marketing prost. Daca ar face putina reclama, ar da 2-3 volume gratis la concursuri s-ar mai răspândi vestea despre ele si ar fi ma populare, zic eu... astfel ar avea mai mari vanzari si nu ar mai trebui sa asteptam 40 de ani după o continuare. Treaba lor, tot în defavoarea lor e... :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!