Remothered: Tormented Fathers - Povestea jocului video


Remothered: Tormented Fathers este un joc video survival-horror din 2018, dezvoltat de studioul Stormind Games si creat de Chris Darril. Jocul ruleaza pe platformele Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One si Nintendo Switch si poate fi achizitionat de pe emag, steam, GOG, si PlaystationStore

Jocul spune povestea lui Rosemary Reed, o femeie de 35 de ani, care ajunge la casa unui notar pensionar, Dr. Felton, care sufera de o boala misterioasa. Femeia este intampinata de domnisoara Gloria, ingrijitoarea barbatului. Cand Rosemary isi dezvaluie intentiile in fata celor din vila Felton, adevaratul cosmar incepe. Investigatiile lui Rosemary o fac sa creada ca disparitia fiicei barbatului, Celeste, ascunde de fapt un masacru teribil. Dr. Felton si sotia acestuia, Arianna, pot fi singurii care stiu adevarul, incluzand adevarata identitate a lui Celeste si motivul implicarii unui cult fanatic de calugarite imbracate in rosu. Povestea este una psihologica, religia jucand un rol important, iar perversiunile conduc personajele spre nebunie. Chiar daca vizual jocul nu este extrem de spectaculos, povestea este fascinanta si terifianta in acelasi timp. Iti vei dori cu ardoare sa descoperi raspunsuri in timp ce o ghidezi pe Rosemary pe coridoare intunecate si claustrofobice, in incercarea ei de deslusi misterul din jurul familiei Felton. Chris Darril a declarat că o mare parte din inspirația sa a fost luată din experiența sa de când a participat la studii la o școală catolică și cum a influențat viziunea sa cinică asupra instituției catolice și a credinței religioase. Modul în care credința personală se poate transforma într-un fanatism este una dintre temele majore din Remothered, precum și conflictul dintre religie și știință. Jocul a fost inspirat de alte jocuri video clasice horror cu tematica si gameplay asemanator, jocuri precum Haunting Ground, Rule of Rose si Silent Hill, in care primeaza sentimentul de angoasa, neliniste si anxietate dat jucatorilor si frica bazata pe tensiunea psihologica, insa si pe scenele de-a soarecele si pisica in lupta pentru viata, care se regasesc si in Clock Tower.

Postarea de fata reprezinta o relatare a evenimentelor petrecute in jocul video.
(Pentru a intelege mai bine povestea, toate aceste detalii au fost puse la dispozitia jucatorului pe parcusul jocului in meniul principal. Intregul text reprezinta o traducere personala a evenimentelor din joc.)

Acestea includ, in mod evident, spoilere!


Langa un parc abandonat o femeie asteapta in interiorul unei dube albe, privind contemplativ, in timp ce fumeaza o tigara, la portretul unei fetite. Femeia, al carui nume este Rosemary Reed, se da jos din duba si-si incepe investigatia. Rosemary suna la soneria fostului notar Richard Felton, care este acum un gradinar pensionar. O femeie raspunde la interfon. Rosemary se prezinta ca fiind doctorita la Institutul Santa Margherita, unde barbatul a fost tratat pentru o boala misterioasa care-l facea sa isi piarda cunostinta. Vocea de la interfon ii raspunde repezit cum ca barbatul nu mai este un pacient al institutului, dupa care ii inchide.


Furisandu-se pe langa o poarta pe jumatate deschisa, Rosemary ajunge la usa principala a vilei, unde este intampinata de Gloria, ingrijitoarea Dr. Felton. Aceasta nu se lasa interesata de faptul ca Rosemary a venit in vizita din partea institului Santa Margherita. Abia cand Rosemary isi dezvaluie intentiile de a face cercetari in legatura cu boala batranului, Gloria o invita pe femeie inauntru si isi cere scuze pentru lumina difuza din vila, intrucat barbatul sufera de fotosensibilitate, fortat fiind sa traiasca in intuneric.


Gloria o insoteste pe Rosemary in camera Dr. Fulton, fiind rezervata in ceea ce priveste starea barbatului si detaliile personale ale vietii acestuia cu sotia lui, Arianna. Gloria, care se ingrijeste de Dr. Fulton de la pranz pana la ora opt seara, o descrie pe sotia batranului ca fiind rezervata, izolata si ca isi petrece timpul in camera ei, ascultand mereu aceeasi muzica la gramofon.


In timp ce asteapta ca barbatul sa soseasca, Rosemary arunca o privire intr-unul din sertarele biroului acestuia unde descopera un articol de ziar. Articolul spune ca ferma familiei, RossoGallo, a suferit contaminari ale rezervorului de apa. Familia Ashman si 12 călugărițe de la manastire au avut simptome serioase care sunt atribuite parazitozei [Parazitoza delirantă (DP) este o tulburare mentală în care indivizii au impresia persistentă că sunt infestați cu agenți patogeni vii sau fără viață, cum ar fi paraziți, insecte, atunci când nu există o astfel de infestare.] Se spune ca acestia au fost supusi fara sa stie la un experiment farmaceutic condus de compania profesorului Wyman, care lucra la un medicament psihoactiv numit Phanoxyl. Wyman, care a fost pus sub acuzare la fel ca Fulton, incepe sa primeasca amenintari cu moartea. La fel se intampla si cu Celeste, fiica adoptiva a lui Felton, al carui tata biologic il cunoastea Wyman.


Aratand mila si incredere de sine in acelasi timp, Dr. Felton paseste in camera aratand ca un om inteligent urandu-i bun venit lui Rosemary. Atitudinea crestina si tematoare de Dumnezeu a lui Fulton este in contrast cu cea a lui Rosemary, o femeie cu convingeri rationale, fiind si o ateista convinsa. Cautand in dosarul lui Felton, Rosemary descopera ca pe langa boala pe care a contractat-o barbatul din Egypt in 1958, el sufera si de un spectru bogat de complicatii si deficiente hormonale, facand abuz de Phenoxyl, medicamentul care a fost retras de pe piata in anii '60. Dr. Felton a refuzat sa mai fie supus altor analize, astfel externandu-se din spital la cerere. Barbatul insa ia si o pensie de boala, de care sotia lui, Arianna, beneficiaza. Fiica cuplului adoptiv, Celeste, a disparut acum mult timp, iar ipoteza este ca a fost rapita de Prof. Wyman in mijlocul scandalului de la RossoGallo, investigatorii crezand ca fetita a fost lasata de izbeliste intentionat.


Rosemary aduce in discutie un nume care pare sa distruga armonia creata: "Jennifer". Barbatul este socat. Atunci, Rosemary ii ofera acestuia o poza a micutei Celeste Felton, spunand ca stie ca porecla acesteia este Jennifer, la fel cum este scris pe spatele pozei. Barbatul reactioneaza violent, strigand la Rosemary si pretinzand nervos ca nu stie nimic despre intreaga disparitie. Din fericire, Gloria paseste in camera, oprind cearta, spunand ca a avut o conversatie cu directorul de la Santa Margherita cum ca nu se afla nici un doctor pe nume Rosemary Reed care sa lucreze pentru ei. Rosemary este data afara din casa.


Putin dupa ora opt in aceeasi zi, Gloria si-a terminat tura zilnica la casa Felton. Odata ce a iesit din curtea vilei, ea se uita in jur si nestiind ca este urmarita de Rosemary, paraseste casa, ascunzand cheia in locul obisnuit, in spatele statutii de la poarta. Rosemary nu se gandeste de doua ori, ia cheia ascunsa si se furiseaza in casa. Ea aude muza de la etaj si-si aminteste despre faptul ca Gloria i-a zis ca Ariannei Felton ii place sa asculte muzica intr-un mod obsesiv. Rosemary isi da seama ca daca va dori sa afle despre disparitia lui Celeste, trebuie sa discute cu sotia lui Felton.

Urmand muzica prin vila intunecata, Rosemary ajunge la etaj, in dormitorul domnului si doamnei Felton. Convinsa ca sotia notarului ii va oferi raspunsurile dorite, Rosemary se confrunta cu un cadavru in stare de descompunere, zacand pe pat. Scena terifianta, cu cadavrul acoperit de molii o impinge pe Rosemary sa se ascunda in dulap in timp ce Dr. Felton, purtand un sort de gradinarit si o secera, ii se adreseaza cadavrului. Felton numeste cadavrul Jennifer, dupa care incepe sa il linga morbid. Rosemary, socata de cele vazute, realizeaza ca trebuie sa plece din casa cat mai repede.


Cu poarta ferecata, Rosemary este prinsa in casa familiei Felton, descoperind detalii tulburatoare despre scandalul contaminarii apei de la ferma RossoGallo. Acuzatiile grave aduse de catre familia Felton si Ashmann impotriva profesorului Wyman vin dupa disparitia micutei Celeste Felton si dupa incendierea manastirii Cristo Morente, care a dus la moartea a 12 călugărițe. Călugărițele, la fel ca familia Ashmann, au fost infectate de o molie transmitatoare de parazitoza, prezentand simptome inspaimantatoare precum halucinatiile, pierderea memoriei si sensibilitate la lumina, precum si alergia la cortizon. Wyman, inainte de a se sinucide, se spune ca ar fi recunoscut ca a folosit parazitoza pentru a regla Phenoxyl dupa cum i-a sugerat si Felton. Se dovedeste ca Felton este supus unor sedinte de hipnoza, folosind Phenoxyl in fiecare zi. Rosemary urmareste o caseta veche in care Felton dezvaluie niste secrete tulburatoare despre Gloria, astfel incat aceasta sa vrea sa distruga caseta definitiv.


Dr. Felton, sub influenta Phenoxyl-ului si a metronomului care ticaie si se misca pe fundal, ii spune Gloriei despre relatia socanta a acestuia cu tatal sau, un barbat care s-a intors schimbat din Etiopia in 1930, considerandu-l pe fiul sau insignifiant. Barbatul admite ca este obsedat de fiica lui, Celeste, care dupa ce a fost data disparuta, insa s-ar fi intors acasa dupa un timp, la fel de schimbata, sub o noua identitate - Jennifer.


Dupa ce Rosemary ajunge la sfarsitul casetei video, Dr. Felton o ataca din spate, legand-o cu un lat in jurul gatului si prinzand-o intr-un cui, pe perete. Barbatul arde caseta video si isi declara inocenta: Celeste pur si simplu a fugit de acasa si nu s-a mai intors vreodata. Rosemary il provoaca, dar barbatul este de neinduplecat: el niciodata nu a atins-o pe fiica lui necorespunzator, deoarece ea reprezenta singura legatura intre el si sotia lui. Mariajul lor a fost unul aranjat. De fapt, Felton n-a facut decat sa o protejele pe Celeste de amenintarile exterioare. Felton incepe sa isi aminteasca un eveniment in care "cineva a batut la usa, insa nu era Celeste, ci Jennifer". Felton, se supune si ingenuncheaza in fata figurii misterioase care-i promite sa-l scape de suferinta, astfel incat el merge in dormitorul fetei si o ucide. Rosemary ramane socata la cele auzite, iar Felton ii aminteste de cadavrul din dormitor, spunand ca nu a avut nici o alta alternativa. Notarul batran dezvaluie un tablou pastrat ascuns in spatele biroului sau care infatiseaza o călugărița imbracata in rosu, in fata careia el se inchina. Rosemary reuseste sa se elibereze din capcana, insa chiar inainte de a ajune la usa biroului, este atacata de aceeasi călugărița infatisata in tablou, avand si un roi de moliiin jurul ei, vorbind intr-o voce groasa si aspra si numind-o pe Rosemary "Sora".


Fugind din calea Călugăriței Rosii, Rosemary surprinde o figura feminina blonda, imbracata in alb, care se indreapta spre pod. Ar putea fi aceasta Celeste... sau Jennifer? Rosmary incepe sa se indoiasca despre identitatea cadavrului din dormitor, insa trupul neinsufletit nu mai este acolo. Singurul lucru ramas este o poza veche cu cele 12 călugărițe care au pierit in incendiu. Dupa cum scrie si pe spatele pozei, una dintre călugărițe a supravietuit, cea care este fiica Dl. si Dnei. Ashmann, cei responsabili pentru ferma. Aceasta a inceput sa le faca vizite celor din casa Felton la scurt timp dupa intoarcerea lui Celeste, cautand razbunare pentru experimentele cu Phenoxyl. Rosemary ajunge la concluzia ca  doamna Felton a fost inchisa in dormitor cu fiica recent intoarsa acasa. Amandoua au fost supuse sesiunilor de hipnoza pentru a le fi sterse memoriile treptat. Rosemary cauta sa contraatace, fiind convinsa ca o poate orbi pe călugărița, folosind cortizon.


Rosemary ajunge in mansarda, care este acum un atelier infricosator plin de papusi si manechine. Ea descopera o poza veche care arata o usa cu mazgaleli peste, ca si cum cineva ar fi incercat sa o scoata din poza. Rosemary este atacata de o femeie cu par blond, ascunsa printre manechinele din pod si inarmata cu un ciocan. Ea cade prin trapa din mansarda si lesina. La trezire, ea se gaseste captiva in fata unui televizor pornit unde un reporter de la stiri relateaza cum o femeie a agresat un angajat al unei firme de telecomunicatii si i-a furat duba. Se dovedeste ca Rosemary este femeia cu pricina, iar politia este pe urmele ei. Femeia care a atacat-o mai devreme se uita si ea la televizor. Invetigatia lui Rosemary avanseaza dupa ce afla de la femeia blonda ca in incapere obisnuia sa fie o usa, care a fost insa zidita. In spatele semineului, Rosemary descopera un pasaj secret care duce la un coridor nefolosit de ani de zile. Acolo, ea gaseste un perete din rigips pe care reuseste sa-l sparga, rasturnand o statuie peste el. Astfel, ea descopera camera lui Celeste, inchisa de ani de zile, ascunzand urme ale unei crime odioase. Un sunet ciudat se aude din apropiere, iar Rosemary gaseste un reportofon ascuns in sertar.


Ea incepe sa asculte marturisirile lui Celeste/Jennifer. Aceasta spune ca nu isi mai aminteste propriul nume si ca a fugit pentru ca i s-a facut dor de casa. Intoarsa inapoi, ea a fost fortata sa participe la sedinte de hipnoza unde i se administrau si doze de Phenoxyl, pentru ca ea sa uite despre "ceva". Ea a fost fortata sa stea inchisa alaturi de mama ei, de unde si-a creat o cale de evadare prin peretele care ducea la mansarda, singura ei scapare. A trebuit sa o lase pe mama ei in urma, deoarece aceasta nu mai reactiona la nimic. Dupa ce inregistrarea se termina, Rosemary este cuprinsa de o durere insuportabila de cap si luptand cu frica ei de oglinzi, se intoarce pe aceasi cale pe care a luat-o Celeste/Jennifer. Este un drum periculos, iar ea ajunge in canalizarea de sub casa.


Dupa cadere, Rosemary este teafara, insa ajunge in subsolul vilei unde familia Felton se ocupau de distribuirea produselor de la ferma RossoGallo. Rosemary este terifiata cand descopera adevaratul motiv pentru care Felton era obsedat de fiica lui si motivul pentru care o numea Jennifer. Felton este de fapt o femeie. Nascut ca Jennifer Richardine Felton, intoarsa din Etiopia in 1930, tatal ei a fortat-o sa traisca ca un barbat numit Richard, de aici si complicatiile hormonale si refuzul acestuia de a i se face analize la institut. Celeste crestea, insa Felton isi amintea din cel in ce mai mult de fetita care era: aceeasi fetita cu aspect de papusa blonda care a atacat-o pe Rosemary in pod, semn al unei personalitati duble, aceeasi fetita pe care Rosemary i-a aratat-o in poza la sosirea la vila Felton. Cand Felton si-a ucis fiica, era convins ca isi poate ucide si partea de Jennifer ramasa in el, partea care il teroriza si care nici macar Phenoxylul nu a putut sa i-o stearga din creier.


Cu Jennifer pe urmele ei, Rosemary se adaposteste in lift, intr-o incercare disperata de a ajunge la adapost. Din pacate, vechiul lift se blocheaza, iar Gloria soseste la vila la timp pentru a-i sugera lui Rosemary sa se indrepte se infirmerie, unde va putea fi in siguranta. Acolo, cele doua se reintalnesc. Rosemary este dezgustata de intreaga descoperire si-i spune Gloriei ca Phenoxylul ar putea fi cauza a tot ce s-a intamplat. Ea ii mai zice ca Felton si-a ucis sotia si ca el este de fapt Jennifer. Ingrijorata, Gloria ii pregateste lui Rosemary o solutie care sa o linisteasca, insa dupa cateva inghitituri, Rosemary isi da seama ca ceva nu este in regula; ea isi pierde cunostinta din cauza bauturii preparate de Gloria, iar aceasta din urma se dovedeste a fi Călugărița Rosie.


La fel ca celelalte călugărițe de la manastire, Gloria, fiica familiei Ashmann, a fost supusa experimentelor prototipului cu Phenoxyl. Consecintele includeau sensibilitate la lumina, alergie extrema la cortizon si keratopatie buloasa. [O afecțiune cronică în care filamentele, care sunt complexe aderente ale mucusului și epiteliului cornean, sunt prezente pe suprafața corneei] Rosemary isi da seama ca o poate orbi pe Gloria cu cortizon. Ea obtine o siringa si niste cortizon si se pregateste de lupta. 


Rosemary este lovita la cap si lesina. Intr-un vis, ea aude vocea lui Felton care o intreaba de ce este atat de important pentru ea. Inexplicabil, un cantec trece prin mintea lui Rosemary. Gloria tipa la barbat, il opreste din a mai vorbi si-i taie limba. Felton se afla sub influenta Phenoxyl-ului. Datorita acestui lucu, el o poate tine deoparte pe Jennifer, alter ego-ul sau. Rosemary este legata de scaun si cauta sa se elibereze. Gloria o loveste si o acuza ca a pornit focul de la manastire si ca le-a tradat pe călugărițe, pentru ca a fost si ea una dintre ele. Rosemary isi cere scuze, insa aceste vin prea tarziu pentru Gloria, care il convinge pe Felton sa stropeasca incaperea si pe el insusi cu kerosen, pentru a o opri odata pentru totdeauna pe Jennifer si pentru a o ucide pe Rosemary la fel cum au murit si călugărițele. 

Rosemary reușește să se elibereze cu candelabrul spart și aruncă o bricheta in directia lui Felton, care moare arzand. Când Rosemary ajunge în lift, Gloria o atacă, dar este înjunghiată de femeie cu seringa plină cu cortizon. Acesta isi face efectul imediat si o determină pe Gloria să aiba dureri teribile în timp ce Rosemary ajunge la mansardă auzind țipetele surorii ei cateva etaje mai jos. Rosemary realizează că cortizonul nu este suficient pentru a o opri pe Gloria. Într-un joc mortal de-a soarecele si pisica, Rosemary găsește comutatorul pentru a deschide ferestrele mansardei. Gloria este orbită de lumina soarelui din cauza impulsurilor creierului cauzate de fotosensibilitatea extremă. Din cauza suferinței insuportabile, își înfige un ciob de sticlă in ochi, bazându-se acum doar pe auz. Rosemary face zgomot în timp ce deblochează fereastra, iar Gloria sare prin ea într-un acces furie și cade pe fereastră în curtea de dedesubt. 


Rosemary ajunge la sora ei care se afla pe moarte și nu poate să nu-i pară rău pentru ea. După atâta ură și violență, ele se iartă reciproc. Iși dau seama că, la fel ca Felton, au fost victime ale Phenoxyl-ului, un medicament creat pentru veteranii de război care suferă de PTSD (Stres Post-Traumatic). Wyman a găsit o modalitate de a amesteca medicamentul cu moliile într-o încercare disperată de a obține mai multe rezultate de modificare a memoriei. Curând, a fost folosit asta pe călugărițele din Cristo Morente care au văzut-o ca pe un semn divin. Cu toate acestea, Rosemary, care nu împărtășea credințele călugărițelor, a putut să vadă adevărul: știința armată. Se crede că a încercat să pună capăt experimentelor fanatice prin arderea a tot, dar tot nu-și poate aminti de ce a ucis călugărițele. 

Rosemary își dă seama că Felton a fost cel care a făcut-o pe Celeste să plece, pentru a o proteja de lucrurile terifiante pe care le-a descoperit și de Jennifer care a amenințat-o din interior. Gloria suferă din cauza rănilor, dar și din cauza amintirilor ei. Ea mărturisește că crede cu adevărat că Rosemary o va găsi pe Celeste și că în acea zi se vor întâlni in „varful lumii”. Ea speră că Dumnezeu și Rosemary o vor ierta într-o zi, dar Rosemary plânge, zicand că a făcut-o deja. Gloria râde în timp ce își dă ultima suflare, spunand că iertarea era un obicei prost al Rosemary. Aceasta primește o tastă de pian veche de la Gloria și apoi o îmbrățișează. Printre lacrimi, ea realizează de unde vine cheia: de la pianul din camera lui Celeste. Femeia se întoarce în camera lui Celeste și se apropie cu tristețe de pianul de la care lipsește cheia. Apasa câteva taste pentru a afla că ceva blochează cablurile instrumentului. Ridică curios capacul unde găsește o inimă gravată pe lemn in care scria „2 inimi niciodată singure”. În interiorul pianului se află o geantă veche, cu o etichetă pe care scrie „Flemmington Girls Institute”. Rosemary încă nu a găsit răspunsurile căutate, dar este convinsă că nu trebuie să renunțe. În inima ei crede că Celeste este încă în viață și are o speranță nesfârșită că știe unde să o găsească.



Povestea si actiunea se va continua in urmatorul joc - Remothered: Broken Porcelain, care urmeaza sa fie lansat pe 25 August 2020.

Comentarii