Recenzie Grave Witch (Alex Craft vol. 1) de Kalayna Price


Nici măcar Moartea nu o mai poate salva acum!

Doar pentru că Vrăjitoarea de Morminte Alex Craft poate să vorbească cu morții, nu înseamnă că trebuie să-i și placă ce au aceștia de zis...

Alex (Alexis) Craft este contactată de sora ei mai mică, Casey, care o roagă să investigheze moartea guvernatorului Theodore Coleman, care a murit împușcat și a cărui trup a dispărut. Faptul că tatăl ei este pe lista suspecților o face pe Alex să accepte investigația, deși tatăl ei a tăiat orice legătură cu ea după ce tânăra a început să practice magia. Alex apelează la John Matthews, amicul ei de la omucideri, pentru a putea ajunge la cadavrul lui Coleman. Însă și John are nevoie de ajutorul lui Alex, pentru a intra în contact cu spiritul unei fete moarte.

Ca investigator particular și consultant pentru poliție, Alex a văzut multă magie întunecată, însă chiar dacă se are bine cu Moartea, nimic nu o poate pregăti pentru ultimul ei caz. Alex investighează o crimă la nivel înalt când este atacată de fantoma pe care o invocă - lucru imposibil, de altfel. Mai mult de atât, cineva atentează la viața ei. Din fericire, Moartea intervine pentru a o salva - presupun că îi place prezența ei?

Pentru a rezolva cazul, Alex trebuie să facă echipă cu detectivul dur de la omucideri Falin Andrews. Acesta pare să ascundă ceva, deși disprețul fățiș pentru Alex nu este unul dintre lucrurile acestea. În ciuda a tot, Alex o să aibă nevoie de ajutorul lui pentru a naviga printre ițele încurcate și întunecate ale lumii reale și a problemelor politice paranormale, iar să dea de urmă unui ucigaș care mânuiește o magie atât de violentă și periculoasă o poate costa pe Alex nu doar viața ei, cât și sufletul...

Domnișoară Craft, sunt sigur că personalitatea ta te face îndrăgită multor oameni, dar există cumva cineva care ar vrea să-ți facă felul?

Faceți cunoștință cu Alexis Craft, o vrăjitoare de morminte, care pentru are un dar aparte pentru problemele de ordin supranatural. Deși m-a enervat de multe ori pe parcursul cărții din cauză că era foarte încăpățânată, refuza ajutorul celor din jur și parcă și-o căuta cu lumânarea de cele mai multe ori, mi-a plăcut că autoarea a făcut-o să pară cât se poate de umană. Nu e tocmai eroina tipică urban-fantasy-urilor, cea bad-ass, înfiptă, dintr-o bucată, care-i face praf pe toți. Alexis este chiar pierdută de multe ori, nu știe dacă face bine ce face, însă se bazează pe instinct. Un pic mai mult simț al realității, al pericolului iminent nu ar fi stricat personalității ei. Adică, tocmai află că cineva a pus un preț pe capul ei, cineva a fost împușcat în locul ei, aproape a fost răpită etc., dar tot se aventurează singură în situații primejdioase. Pământul către Alex, asta e o modalitate sigură de a muri! Dar moartea nu e o problemă chiar atât de mare, întrucât în carte apare chiar Moartea ca personaj. Și mai presus de asta, e prieten cu Alex! Un aspect interesant care cu siguranță ar merita explorat mai mult în viitoarele cărți. Interacțiunea Morții cu Alex este într-un fel inevitabilă - ea invocă spiritele celor morți și are de-a face cu fantome, el le duce către cealaltă lume când persoanele mor. Dar când însăși moartea își declară sentimentele față de tine, ce te faci?


Fascinantă este și lumea pe care Kalayna Price a creat-o, aceasta se concentrează foarte multe pe vrăjitoare, puterile acestora etc. și foarte puțin pe problemele umane. Acum 70 de ani a avut loc Trezirea Magică - momentul când lumea fae s-a dezvăluit în fața oamenilor. De asemenea, vrăjitoarele nu se ascund de ochii oamenilor, își duc veacul ca orice altă persoană normală. Există mai multe tipuri de vrăjitoare, fiecare specializată pe o ramură a magiei, oamenii pot folosi brățări, amulete, talismane magice care să fie în folosul lor, fără a fi neaparat practicanți ai magiei. Sunt înființate chiar și diferite instituții pentru persoanele cu daruri magice (OMIH - Organization for Magically Inclined Humans [tradus de mine OPÎM - Organizatia pentru Persoanele cu Înclinații Magice]), însă ca în orice altă comunitate, există și persoane care se opun celor diferiți. De aici și Humans First Party - acțiunea politică care implică punerea oamenilor pe primul loc și antipatia fățișă față de vrăjitoare. De asemenea, ei îi consideră pe cei fae periculoși și de neîncredere. E interesant și cum autoarea se axează doar pe vrăjitoare și pe fae, fără vampiri, vârcolaci, metamorfi și alte creaturi supranaturale des întâlnite și alte urban fantasy-uri. Rămâne de văzut dacă va rămâne așa până la finalul seriei. Aștept să văd evoluția (sper) lui Alex pe parcursul seriei.

Seria e perfectă pentru fanii cărților Sookie Stackhouse de Charlaine Harris și Dosarele Dresden de Jim Butcher. 

Personaje:
Alex Craft - Detectiv Particular (PI), practicantă a magiei, poate contacta spiritele celor morți
Casey Caine - sora lui Alex
George Caine - locotenent, guvernator, tatăl lui Alex și Casey
John Matthews - detectiv la omucideri, prieten de-al lui Alex
Death - Moartea
Tommy Stewart - medic legist (intern)
Falin Andrews - detectiv, se ocupă de cazul lui Coleman
Maria - soția lui John Matthews
Lusa Duncan - reporteriță pentru Witch Watch
Caleb - proprietarul apartamentului lui Alex, amic de-al lui Alex, fae
Holly - colega de apartament a lui Alex, asistent procuror
Fred - vecinul lui Alex, gargoyle (fae)
Roy Pearson - fantomă
Rodger - majordomul familiei Caine
Rianna - colega de camera a lui Alex

Era o nebunie. El e secretos, autoritar și insuportabil. Dar mi-a salvat viața de câteva ori. Și arată foarte bine în bucătăria mea...

Alcătuirea cărții

29 capitole, 325 pagini

Nota




Comentarii