Recenzie Spulbera-ma de Tahereh Mafi



Juliette este o tanara de 17 ani, care este inchisa intr-un ospiciu. Este un suflet torturat, care isi imparte zilele cu singuratatea si linistea. De multa vreme nu a mai vorbit cu un alt suflet, dar acum este nevoita sa isi imparta celula cu… un baiat. Adam este un tanar care, la fel ca Juliette nu are ce cauta intr-un ospiciu. Dar totusi, amandoi se afla acolo…
Juliette este inchisa, tinuta departe de oameni, deoarece este un monstru, o persoana cu puteri speciale. Atingerea ei este periculoasa, atingerea ei raneste sau chiar ucide oameni.
Lumea nu mai este ceea ce era: foarte multi oameni au murit, mancarea este extrem de putina, sau chiar inexistenta, agricultura nu mai exista, iar animalele ramase sunt modificate genetic. Printre atatea nenorociri, Restauratia vrea sa faca ordine. Insa multi nu sunt de acord cu metoda lor: cartile sunt distruse, muzica nu exista, tablourile sunt arse, bolnavii sunt inchisi si doar cei puternici supravietuiesc. Liderii au umplut lumea cu soldati inarmati, cu reguli si vor ca oamenii sa vorbeasca o singura limba.
Juliette isi da seama ca il cunoaste pe Adam, este un baiat pe care nu l-a mai vazut de cativa ani, dar este un prieten pe care nu il va uita niciodata. Insa el nu pare sa o recunoasca, iar ea nu spune nimic.
Dupa cateva zile, Adam evadeaza impreuna cu Juliette si ii arata cine este el: un soldat al Restauratiei. El o duce pe Juliette la Warner- un barbat important, un lider, un om care are planuri mari pentru Juliette. El o incurajeaza sa isi foloseasca abilitatea, sa nu ii fie teama, sa nu se considere o anomalie ci o arma.
In continuare, Adam sta in preajma lui Juliette, Warner insarcinandu-l cu protectia ei.
Iar descoperirea ca Adam este singurul care o poate atinge, complica lucrurile…
Mi-a fost putin greu sa ma obisnuiesc cu stilul acestei autoare, dar intr-un final am reusit. Si atunci am inceput sa savurez povestea. Adam m-a cucerit. Juliette a fost respinsa si batjocorita toata viata. Toata viata a fost considerata o anomalie, dar ea nu si-a pierdut umanitatea. S-a izolat pentru a-i proteja pe cei din jurul ei. Nu vrea sa atinga pe nimeni pentru ca stie ce inseamna asta, nu vrea sa profite de puterea ei si de aici ciocnirile dese dintre ea si Warner, care vrea sa profite de abilitatea ei.
Incet, dar sigur, Adam si Juliette se indragostesc si aici incepe adevarata actiune, cand Adam pune la cale un plan pentru a o duce pe Juliette departe de Warner.
Asteptam cu mare interes urmatoarele volume, pentru ca povestea merita toti banii!



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!