Recenzie Inainte sa adorm de S. J. Watson



         Christine este o scriitoare de 47 de ani care se trezeste in fiecare dimineata nestiind cine sau unde este. Ea sufera de o forma rara de amnezie care o impiedica sa retina informatii mai mult de 24 de ore. Crede ca are putin peste 20 de ani si ca are toata viata inainte, dar descopera ca o mare parte din viata ei a trecut, si ca deja a luat majoritatea deciziilor importante.
         In fiecare dimineata, Christine nu recunoaste camera in care se trezeste, iar pe barbatul de langa ea il considera un strain. Ben, sotul ei, ii explica in fiecare dimineata cine este el, dar si cine este ea.
Doctorul ei, doctorul Nash, o sfatuieste sa tina un jurnal in care sa scrie tot ce i se intampla zi de zi, iar acesta o suna in fiecare zi pentru a-i reaminti unde se afla jurnalul, pentru ca ea sa poata sa se puna la curent cu evenimentele din viata ei.
           Desi sotul ei ii spune tot timpul cat de mult o iubeste, ea are cateva semne de intrebare,pentru ca il considera un strain. Christine isi aminteste cateva franturi de trecut pe care le noteaza in jurnal. Astfel, ea descopera ca are o buna prietena din facultate, ca are chiar un fiu, si ca este posibil ca amnezia ei sa se datoreze unei complicatii a unei aventuri, si nicidecum unui accident de masina, asa cum i-a spus Ben.
Ea crede ca Ben ii ascunde aceste lucruri pentru a o proteja. Dar oare asa este? Si daca da, de ce Ben se comporta asa ciudat cand ii spune ca isi aminteste cate ceva? Se comporta ca si cum i-ar fi frica ca aceasta sa-si aminteasca ceva... Dar, cea mai importanta intrebare e de ce? Si ce s-a intamplat de fapt cu ea?
Fragmente:
"Stand in baie, m-am gandit la batranetea mea. Am incercat sa-mi imaginez cum va fi. Oare si la saptezeci sau optzeci de ani, o sa ma trezesc inchipuindu-mi ca sunt la inceputul vietii? Am sa ma scol fara sa stiu ca oasele mele sunt batrane, iar incheieturile grele si tepene? Nu-mi pot da seama cum voi reactiona cand voi descoperi ca viata mi s-a scurs, ca deja e in urma mea, si ca nu m-am ales cu nimic. Niciun tezaur de amintiri , nicio suita de experiente, nicio inteleptiune pe care s-o dau mai departe."

"E ca si cum as muri zi de zi. Trebuie sa ma fac bine. Nu ma pot imagina continuand asa multa vreme. Stiu ca la noapte o sa ma culc, iar maine dimineata iarasi o sa ma trezesc fara sa stiu nimic. Nu pot face fata. Asta nu e viata, ci o simpla existenta, un salt de la un moment la altul fara sa am habar de trecut, fara sa-mi pot face vreun plan pentru viitor."
Parerea mea:
Cartea este sub forma de jurnal, povestita la persoana intai, ceea ce ne face sa ne implicam si mai mult in actiune, sa incercam sa aflam odata cu Christine ce i s-a intamplat de a ajuns in aceasta stare. Ne face sa nutrim un fel de mila pentru ea,pentru ca nu are pe nimeni pe care sa se bazeze, dar si sa ne enervam cand vedem ca Ben o minte, ca ii ascunde ceva. Este o carte superba, scrisa foarte bine, cursiva, iar amintirile femeii par autentice. Si pot sa va asigur, ca nu veti regreta, pentru ca finalul e pur si simplu, incredibil!


„Pur şi simplu, cel mai bun roman de debut pe care l-am citit vreodată."            Tess Gerritsen

 „Acest fermecător roman de debut este în egală măsură un portret al profundului impact pe care boala îl are asupra personajului principal, şi un thriller care te ţine cu sufletul la gură, fără să-i poţi anticipa vreo clipă finalul."                                   Booklist

 "Un roman desăvârşit. Structura lui e atât de ameţitoare, încât te face aproape să nu mai fii atent la stilul minunat în care e scris."                        Guardian

Comanda cartea AICI


Comentarii

  1. De-abia astept filmul cu Nicole Kidman si Colin Firth!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu!! Am vazut trailerul si abia astept sa vad daca filmul se ridica la inaltimea cartii.

      Ștergere
  2. Cartea asta a fost pe locul III în Top 15 cărți citite în 2014. M-a prins în adevăratul sens al cuvântului. Acțiune frumoasă, mister la fiecare pagină și un deznodământ total neașteptat. Abia aștept o altă traducere a unei cărți de-a lui Watson. Abia aștept. Iar filmul e dezamăgitor, nici măcar 30% din emoția cărții nu transmite. Nu ți-l recomand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea si pe mine m-a prins si mi-a ramas in minte. Filmul nu l-am vazut inca, dar daca spui ca e dezamagitor, cred ca il mai aman putin. Autorul mai are inca o carte: Second life- care pare interesanta, dar a fost publicata anul acesta, deci cine stie cand si daca o sa ajunga si la noi?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!