Recenzie Cursa de Dean Koontz


           Billy Wiles pare un om obisnuit, cu o viata banala, fara evenimente importante care isi duce existenta lucrand ca barman. Asta pana intr-o seara cand, iesind de la munca, gaseste sub stergatorul de parbriz al masinii un bilet straniu pe care nu stie cum sa-l interpreteze: "Daca nu duci acest bilet la politie si nu-i implici pe politisti, voi ucide o profesoara blonda, draguta, undeva in districtul Napa. Daca duci biletul la politie, voi ucide in schimb o femeie in varsta, care se ocupa de actiuni de caritate. Ai sase ore sa te decizi. Alegerea iti apartine."
           Billy il viziteaza pe prietenul lui Lanny, care e ajutor de serif si ii cere sfatul in legatura cu biletul. Acesta il linisteste pe Billy spunandu-i ca probabil e doar o gluma proasta, o farsa, asa ca Billy incearca sa isi vada in continuare de viata. Dar, Lanny il viziteaza pentru ca in districtul Napa, o profesoara blonda, draguta a fost ucisa. Chiar in acel moment, Billy primise deja un alt bilet prin aceeasi metoda, sub stergatorul de parbriz. De aceasta data, Billy trebuia sa decida daca va fi ucis un barbat singur, a carui lipsa n-ar observa-o nimeni, sau o tanara mama a doi copii.
           Lanny pastreaza cele doua bilete pentru a le arata serifului, iar Billy ramane fara nicio dovada ca ceea ce i se intampla e adevarat. Dar Lanny il tradeaza, neavand nicio intentie sa arate biletele serifului pentru ca asta insemna sa accepte ca a gresit spunandu-i lui Billy ca era o farsa. Riscand sa ramana fara pensie si sa fie dat afara din politie, Lanny arde biletele, iar Billi, dandu-si seama ca a fost tras pe sfoara, decide sa ii faca o vizita politistului, dar are parte de o surpriza neasteptata, pentru ca Lanny era deja mort.
           Billy isi da seama ca seama ca daca se descopera cadavrul lui Lanny, si i se cerceteaza casa, el ar fi primul suspect, mai ales ca asasinul avusese grija de asta. Astfel, Billy este obligat sa faca parte dintr-o cursa la care nu vroia sa particip si realizeaza ca el e singurul care poate decide cine traieste si cine moare.
           Dar ce va face Billy in continuare, pentru ca biletele apar tot mai des, termenele sunt tot mai stranse, iar lupta devine cat se poate de personala in momentul in care primeste un bilet pe care scrie: "Esti pregatit pentru prima rana?"
Fragmente:
"Ticnitul acela, fie cunoscut sau necunoscut lui Billy, era un adversar care intimida. Judecand dupa toate dovezile, era indraznet, dar nu nesocotit, era psihopat, dar se controla, era destept, ingenios, siret, cu o minte baroca si machiavelica."

"Omuciderea avea pentru el un inteles simbolic si o savarsea cu un scop mult mai serios decat amuzamentul. Avea un tel misterios dincolo de uciderea in sine, o tinta pe care voia s-o atinga."
"Daca nu avea sa citeasca biletul, daca il ardea in chiuveta si turna apa peste cenusa, sa se duca in canalizare, iesea din joc. Prima problema in legatura cu aceasta idee era cea care ii zgandarise si pana atunci constiinta: inactiunea era considerata o alegere. A doua problema era ca el insusi devenise o victima a agresorului si i se fagaduise ca o sa mai aiba parte de agresiuni."
"I se cerea inca o data sa aleaga intre doua rele si, prin asta, sa devina colaboratorul ticnitului. De data asta, lipsa de actiune nu mai era o optiune viabila. Nu putea s-o salveze. In ambele cazuri, finalul era moartea."
Parerea mea:
Dupa ce am citit Sotul, roman scris de acelasi autor, mi-am fagaduit mie insumi ca voi mai cauta acest scriitor. Am dat peste aceasta carte, care mi-a atras atentia din prima si pe care am citit-o dintr-o rasuflare. Paginile, 380 la numar, pareau ca se intorceau singure, ca aveau o vointa proprie si nu puteam sa o las din manaCred ca nu mai e nevoie sa spun cat de mult mi-a placut, ca a fost minunata si ca o recomand oricui. O veti devora, pur si simplu!



COMANDA CARTEA AICI


Comentarii