De ce citesc? Răspunsul e simplu...




O întrebare atât de simplă, pentru un răspuns atât de complex. În ceea ce mă privește pe mine, citesc pentru că mă reprezintă. Nu o fac pentru că mă obligă cineva, nu o fac doar pentru blogul pe care-l dețin, ci pentru plăcerea mea personală. Citesc pentru că lectura îți dă aripi, și de multe ori chiar simt nevoia să mă detașez încet de tot ce ține de viața-mi personală și să mă arunc în necunoscutul unei cărți bune, să pășesc alături de un personaj nemaintalnit și să deslușesc tainele unei aventuri pe cinste. Aici mă refer la cărți, nu la reviste de scandal, ziare sau broșuri.
 Prima mea carte (mă refer la roman întreg, nu cărticele de povești) citită de mine și care nu a trebuit să o pregătesc pentru școală a fost “Crima din Orient Express și Zece Negri Mititei”. O carte cu două povești într-una. Nu pot să zic că aceasta mi-a deschis orizontul spre lumea cărților, pentru că nu a făcut-o. Am încercat mai multe genuri de cărți până să-mi dau seama ce vreau cu adevărat. Am încercat “Jane Eyre” a lui Charlotte Bronte, însă nici aceasta nu mi-a surâs. După 150 de pagini am renunțat, considerând-o plictisitoare. Nu pot să spun că scriitorii clasici nu au cărți bune, deoarece aș fi total impertinent, însă mie nu mi-au atras atenția încă niciunul. Prefer întotdeauna un scriitor contemporan în locul unuia clasic. Pe lângă acest lucru, sunt foarte selectiv în privința cărților pe care le lecturez. Dacă o anumită carte nu-mi surâde de la primele 50 de pagini, am lăsat-o baltă. Știu că nu e frumos și știu că se spune “nu judeca o carte după copertă”, însă eu o fac. Desigur că primul lucru care-ți sare în ochi este coperta unei cărți. Doar după ce o admiri câteva minute în șir, cauți detalii despre aceasta și decizi dacă merită lecturată sau nu. Au fost și cazuri în care coperta a fost minunată, iar conținutul nu prea, dar și viceversa.
 Deoarece sunt un mare fan al horror-ului, am căutat întotdeauna niște povești care să mă înspăimânte. Am început acum câțiva ani cu “Goosebumps”, dar m-am lăsat rapid de ele. Consider că acesta a fost punctul de pornire, “calea galbenă” în aventura mea în lumea cărților.
Colaborarea celor de la revista Bravo cu editura Leda pot să zic că mi-a deschis ochii. Încă de la primele pagini ale "Jurnalelor lui Stefan” eram total fermecat. De atunci citesc încontinuu. Mă bucură faptul că avem atâtea edituri bune la noi în țară care chiar își dau silința pentru a-i face pe cititori fericiți și deși suntem încă în criză economică, românii tot mai cumpără cărți. Chiar dacă puține, tot cumpără și asta contează. 
 Că să răspund și întrebărilor adresate de Libris.ro, am să spun că nu-mi adaug niciodată cărți în wishlish. Probabil vă întrebați de ce. Răspunsul este simplu (din nou): mă deprimă să le văd acolo stând ele singurele într-o listă așteptând să fie achiziționate, când știu că resursele-mi sunt limitate. Astfel, prefer să nu adaug nici o carte în listă și să le achiziționez direct când am destule resurse materiale. Cât despre vizitele mele în librării online, asta fac aproape zilnic, mai verific prețurile, ofertele, noutățile și tot așa... Iar ultima întrebare... aș cheltui cam cât aș considera de cuviință. Probabil 100 lei pe lună ar fi de ajuns pentru a-mi satisface pofta de lectură.
 Deci un răspuns simplu care să sumarizeze toată compunerea ar fi: CITESC PENTRU CĂ ÎMI PLACE. Și voi ar trebui să o faceți, așa că iată câteva motive care sper să vă convingă cât de cât

 
 Nu vă pot obliga să-mi lăsați un comentariu la postare, pentru că nu-mi permit să o fac, însă dacă ați face-o, aș fi pe deplin recunoscător!

 Mulțumiri către draga noastră librărie online Libris pentru concursul organizat, pentru toate cărțile online, fie ele cărți în română, fie cărți în limba engleză și pentru suportul acordat. 

Comentarii

  1. Sunt de acord cu tine si imi place postarea. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa postarea. Ai dreptate cu tot ceea ce scrie pe poza, dar si in postare.
    Bafta in concurs!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt in totalitate de acord cu tine! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant articolul, iar graficul este foarte drăgălaş. Hmm, mie mi-a plăcut mult Jane Eyre, dar bănuiesc că gusturile nu se discută. ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant articolul tau.Multa bafta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!