Recenzie Marturisirea de John Grisham

           In urma cu cativa ani o tanara majoreta-Nicole Yerber, eleva a liceului din Sloane-Texas a disparut. Toata lumea din micul orasel se mobilizeaza in cautarea acesteia, dar timpul trece si nu se afla nimic nou despre fata. Donte Drumm este starul echipei de fotbal al aceluiasi liceu care este acuzat de uciderea lui Nicole. Desi cadavrul fetei nu a fost gasit, politistii si procurorii din Sloane sunt convinsi ca au acuzat adevaratul criminal, bazandu-se pe marturia prietenului fetei si a unui puscarias, dar si pe marturisirea pe care Donte a facut-o in urma unui interogatoriu abuziv de 13 ore.
            Dupa 9 ani de la aceasta crima, Donte isi traieste ultima saptamana in inchisoare, urmand ca peste cateva zile sa fie executat. Robbie Flak-avocatul lui Donte a incercat de-a lungul timpului sa faca ceva pentru clientul sau, dar toate petitiile au fost refuzate.Avocatul e convins de nevinovatia tanarului si e hotarat sa lupte pana in ultima clipa.
             Keith Schroeder este un preot luteran care asculta marturisirea facuta de Travis Boyette-un infractor cu multiple condamnari pentru viol. Aceste ii povesteste preotului cum a rapit-o, violat-o si ucis-o pe Nicole Yerber si spune ca vrea sa impiedice executia unui om nevinovat pentru ca el insusi a fost diagnosticat cu un cancer inoperabil si nu are mult de trait. Preotul nu pare sa-i dea crezare, dar verifica toate informatiile pe care le-a aflat de la Boyette si isi da seama ca politia din Texas e pe cale sa ucida un om nevinovat.
             Dupa mai multe incercari esuate, cei doi pornesc la drum pentru a impiedica executia lui Donte, iar preotul isi asuma un risc mare: il ajuta pe Boyette sa paraseasca statul desi nu avea voie pentru ca era eliberat conditionat. Cei doi ajung la Robbie Flak care incearca pe toate caile legale sa obtina o amanare a executiei lui Donte, iar Boyette declara in fata presei ca el e adevaratul criminal
               Desi lucrurile ar trebui sa fie clare acum, autoritatile texane sunt convinse ca au prins criminalul in urma cu 9 ani si ca Boyette e doar un alt sarit de pe fix care isi doreste publicitate. Dar oare va fi Boyette crezut? Va reusi avocatul sa impiedice executia lui Donte sau marturisirea a venit prea tarziu?
Fragmente:
"Asculta, pastore, am facut unele lucruri ingrozitoare, iar asta nu-mi da pace de multi ani. Trebuie sa stau de vorba cu cineva, si nu am gasit pe nimeni. Daca-ti marturisesc o crima oribila pe care am comis-o in urma cu multi ani, nu poti spune cuiva despre ea?"
"Cum poti condamna un om de omor daca nu exista cadavrul? Cum poti da crezare unei confesiuni care a fost obtinuta cu forta de politisti? De ce turnatorii din randul detinutilor au dreptul de a depune marturie pentru a obtine sentinte mai blande? Cum se poate ca in cazul unui acuzat de culoare sa existe un juriu alcatuit din albi? Cum de pot fi juratii atat de orbi?"
"Dupa opt ani petrecuti pe lista de asteptare, Donte isi pierduse orice speranta. Nu-si pierduse increderea in Robbie; pur si simplu, isi daduse seama ca sistemul juridic din Texas era mult mai puternic decat un avocat. In absenta unui miracol, acel rau avea sa-si urmeze cursul."
"Condamnarea se bazeaza pe o confesiune falsa, pe un caine pe nume Yogi, pe un turnator mincinos, care ulterior si-a retras declaratia, si pe un iubit parasit, dornic de razbunare."
Parerea mea:
Aveti in fata o carte de nota 10, care o sa va impresioneze, o sa va smulga un zambet, dar si o lacrima; o carte care te pune pe ganduri si iti schimba parerea despre justitie; o carte de 474 de pagini din care afli tot ce trebuie sa afli in legatura cu Donte, familia lui si familia lui Nicole, dar si despre avocatul neobosit care lupta pana la capat si despre preotul care isi asuma niste riscuri pentru a face o fapta buna. Nu vreau sa va dezvalui prea multe, pentru ca sunt foarte multe informatii pe care trebuie sa le descoperiti pe parcurs. Tot ce pot sa va spun este ca aceasta carte e excelenta si v-o recomand cu caldura.

Opinii editoriale:
"Secretele succesului lui Grisham nu sunt greu de inteles. Exista doua explicatii: ritmul, care creste de la rapid la ultrarapid, si subiectul, un individ marunt descopera o mare conspiratie, iar la final individul neinsemnat castiga."           -Time
"Legea, prin natura ei, creaza drama, iar noul roman al lui Grisham ne promite o privire patrunzatoare in masinatiunile murdare ale procesului si ale puterii, oferindu-ne un mod placut de a petrece timpul."   -Los Angeles Times
"Cu fiecare noua carte il stimez putin mai mult pe John Grisham, pentru criticile sale viguroase la adresa sistemului juridic, pentru compasiunea pentru nefericitii sortii si pentru dorinta lui de a deschide drumuri noi."
     -Entertainment Weekly
"John Grisham este probabil cel mai bun povestitor pe care il avem astazi in Statele Unite."     -New York Times Book Review
"Grisham este un povestitor remarcabil care ii convinge pe cititori in acelasi fel in care un bun avocat convinge un juriu."      -Philadelphia Inquirer
"Un talent narativ viguros si un ochi neobosit pentru subiecte sensibile"   -Chicago times
"O legenda literara a romanelor cu avocati."    -USA Today
Date despre carte:
Titlul original: The Confession- 2010

Aparitia in Romania: Editura Rao, 2011
Traducere: Gabriel Stoian
Nr pagini: 474

Comanda cartea AICI


Comentarii