Recenzie Primul caz al lui Theodore Boone, pustiul avocat de John Grisham


              Theodore Boone este un elev de 13 ani care provine dintr-o familie de avocati: mama, tatal si unchiul sau practica aceasta meserie. A crescut printre cartile de avocatura, stie aproape toate legile si are un mic birou la firma parintilor sai. Isi petrece mult timp la tribunal, cunoaste avocati si judecatori si viseaza ca intr-o zi sa devina un mare avocat. Insa, pana se va intampla acest lucru, Theo isi ajuta colegii cu sfaturi si nu numai, in orice problema legala au acestia.
            Cand incepe un procesul unui important caz de crima, Theo este decis sa nu lipseasca de la tribunal, avand un loc asigurat in sala de judecata de judecatorul Gantry. Tanarul reuseste sa obtina locuri pentru toata clasa, asa ca intr-o zi ei lipsesc de la scoala pentru a vedea procesul, impreuna cu profesorul lor, ceea ce ii aduce respectul colegilor.
            In cadrul procesul, domnul Duffy este acuzat ca si-a ucis sotia, iar apoi a inscenat un jaf, insa acesta se declara nevinovat si ofera si un alibi: a fost sa joace golf... singur.
Nu va dura mult pana Theo va fi implicat in proces chiar si fara voia lui, deoarece un coleg de scoala ii cere sfatul spunand ca exista un martor care a vazut tot ce s-a intamplat la casa familiei Duffy, un martor de care nu stie nimeni. Pustiul nu poate sta cu mainile in san si incearca sa descurce itele acestui caz complicat, aranjand o intalnire cu martorul. Afla ca acesta nu a marturisit nimanui adevarul pentru ca este un imigrant ilegal si nu vrea sa fie deportat sau sa ajunga la inchisoare.
           Din spusele martorului, domnul Duffy este vinovat, dar Theo descopera la proces ca nu sunt multe dovezi impotriva lui si isi da seama ca acesta va scapa, probabil, de acuzatia de crima. Pustiul nu vrea sa lase lucrurile asa si vrea sa faca ceva. Dar ce? Cum ar putea el demonstra cuiva ca domnul Duffy e vinovat, mai ales ca martorul nu vrea sa spuna ce stie, iar Theo i-a promis ca nu va permite sa i se intample ceva? Va cere el ajutorul adultilor? Va vorbi cu judecatorul? Cum se va incheia procesul?
Fragmente:
"In fiecare crima exista o victima, iar victima are familie si prieteni, si normal ca acesti oameni nu se bucura deloc ca victima a fost omorata. Si ai un acuzat, care in cazul de fata, pretinde ca nu e vinovat. Daca asa stau lucrurile, atunci adevaratul criminal este inca in libertate."
"Cum se putea ca el, Theodore Boone, sa stie adevarul despre crima Duffy? Dintre toti oamenii din Strattenburg, de ce el? Cea mai mare crima din oras, iar el, Theo, era dintr-o data in miezul lucrurilor."
"Juriul e pe cale sa ia o decizie gresita, insa pe baza dovezilor, nu-i poti invinui. Sistemul nu da rezultate intotdeauna. Gandeste-te la toti oamenii nevinovati care au fost condamnati la moarte. Gandeste-te la toti oamenii vinovati care au scapat. Mai apar si greseli."
Parerea mea:
Primul caz al lui Theore Boone a fost o carte simpluta, dar interesanta, care iti starneste curiozitatea si te face sa vrei sa o citesti pana la capat pentru a afla ce se va intampla la proces, daca domnul Duffy va scapa de acuzatia de crima. Desi personajul principal este un elev de 13 ani, el este inconjurat de adulti avocati, asa ca are pe cine sa se bazeze, are cui sa-i ceara sfatul atunci cand el nu stie ce e de facut. Dar marea problema este ca nu stie cum sa ceara sfatul, fara a dezvalui ceea ce stie despre martor, fara sa-l expuna si sa-l puna in pericol. Va las pe voi sa descoperiti cum se va incheia primul caz al lui Theore Boone.
Date despre carte:
Titlul original: Theodore Boone: Kid lawyer - 2010
Aparitia in Romania: Editura Rao- 2011
Traducere: Ianina Marinescu
Nr. pagini: 219
Seria din care face parte: Theodore Boone:
                                      1. Primul caz al lui Theodore Boone, pustiul avocat
                                      2. Al doilea caz al lui Theodore Boone: Rapirea
                                      3. Al treilea caz al lui Theodore Boone: Acuzatul
                                      4. Theodore Boone: The Activist
Comanda cartea AICI


Comentarii

  1. Exact asta e si parerea mea! E simpluta. se pare insa ca vol. 3 si 4 ar fi mai bune...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!