Cititul de ieri vs. cel de azi


În familia mea, pasiunea pentru lectură s-a transmis de la generație la generație. Bunicul meu umbla foarte des la biblioteca satului și la fel s-a întâmplat și cu tatăl meu. Deseori bunica și mama mea erau deranjate deoarece cei doi bărbați ai familiei petreceau mult timp cu nasurile în cărți. Aceasta este puterea cărților: un mijloc de evadare și de distracție a minții. Începi acum și te trezești satisfăcut peste două-trei ore, care au trecut ca prin zbor, că ai terminat cartea. Rămâi puțin perplex și șocat deoarece nu știi cum să reacționezi și ce să faci acum că totul s-a terminat. Ore în șir au petrecut bunicul și tatăl meu pierduți între paginile cărților sau a benzilor desenate vechi, care erau la modă pe vremea aceea. Așadar, iată un exemplu că în trecut se citea destul de mult. Iar acum a venit și rândul meu, însă deși am avut pasionați de lectură în familie, nu s-au pus presiuni pe mine cum că ar trebui să o fac și eu. Din proprie inițiativă am intrat în lumea cărților, iar acum nu mă mai las dus. Nu se citește la fel de mult ca în trecut, desigur. Tinerii par să nu fie foarte atrași de lectură în ziua de astăzi, iar eu personal cred că de vină este tehnologia care se dezvoltă mult cu fiecare zi care trece. Sunt și tineri care citesc, nu zic că nu, însă se află în minoritate, din păcate. Poate sunt eu mai de modă veche, însă nimic nu se compară cu o carte bună, cu mirosul cernelii pe pagină, cu atingerea unei coperți fascinante, cu mândria de a avea o bibliotecă frumoasă care să lumineze casa, pentru că fără cărți, o casă este pur și simplu goală.

 "O casă fără cărți este aidoma unei camere fără ferestre." 
 Heinrich Mann 



 În ziua de azi, tinerii citesc considerabil mai puțin, nu mai sunt atât de atrași de cărțile propriu-zise cât de cititul articolelor de pe paginile de scandal sau a statusurilor de pe anumite rețele de socializare. Să nu mai menționăm că ziarele tipărite sunt pe cale de dispariție. Celebrele aplicații au luat locul ziarelor antice. Dar parcă nu mai este aceeași plăcere să stai cu ochii pe un dispozitiv care îți și deranjează ochii. Să nu mai menționăm că trăim într-o țară în care guvernul dorește să ne transforme în analfabeți, punând taxa pe cultură. În cazul acesta, ne va trebui nițel tărie de caracter pentru a putea să ne alimentăm pasiunea pentru citit.
 Fiecare are personalitatea sa, preferințele sale, dorințele sale literare, așa că fiecare citește ce îi face plăcere. Nu contează CE citești, atâta timp CÂT citești. Cât timp vei citi, îți vei menține mintea sănătoasă și în deplină funcționare. Nu numai că cititul este un mijloc de foarte plăcut și util de petrecere a timpului, dar și ajută la dobândirea unor noi cunoștințe, că să nu mai spunem de îmbunătățirea vocabularului și de menținerea creierului tânăr, în ciuda trecerii timpului crud. Vremurile s-au schimbat, până și cărțile clasice s-au transformat, însă atâta timp cât în noi încă stă pasiunea și dorința pentru lectură, tineri sau bătrâni,  nu contează,  vom rămâne neschimbați.



 "A fi singur, sub lumina lămpii, cu cartea deschisă înaintea ta, și a purta, astfel, conversații cu oamenii din generații trecute... O astfel de plăcere nu are egal.” 
 Kenko Yoshida 

 Mulțumiri către librăria online Libris pentru cărțile online pe care ni le pun la dispoziție și pentru posibilitatea participării la acest concurs. 
  

Comentarii

  1. Mi-a placut articolul tau! Bafta! Si mie mi-a fost transmisa bucuria de a citi de la parintii mei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pasiunea lecturii am mostenit-o de la mama mea, e extraordinar sa citesti!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!