Recenzie Jocurile Foamei (Jocurile Foamei vol. 1) de Suzanne Collins


Actiunea se petrece intr-un viitor postapocaliptic, unde peste teritoriul Americii de Nord se intinde regiunea numita Panem. Panemul contine 12 districte, in fiecare oamenii avand meserii diferite. Insa toate districtele sunt conduse de Capitoliu. Pentru a asigura ordinea si a-i mentine pe oameni docili, ascultatori, in fiecare an se organizeaza un eveniment numit Jocurile Foamei. 24 de tineri sunt luati de langa familiile lor si sunt trimisi in Jocuri, unde se lupta pentru a ramane in viata.


Acestia trebuie si sa supravietuiasca conditiilor extreme si trebuie sa-si puna mintea la contributie pentru ca la sfarsit sa ramana unul singur, denumit invingatorul Jocurilor Foamei. Urmeaza sa se organizeze cea de-a 74-a editie a Jocurilor Foamei, iar Katniss Everdeen nu poate fi mai indiferenta de atat. Oricum nu poate fi mai rau decat in districul 12, districtul din care face parte, care se intampla sa fie si cel mai sarac district. Jocurile urmeaza a fi televizate, pentru divertismentul oamenilor bogati si a conducatorilor. La extragerea numelor participantilor care urmeaza sa intre in Jocurile Foamei, intamplarea face ca Prim Everdeen, sora mai mica a lui Katniss- in varsta de 12 ani, sa fie aleasa. Katniss este socata si intr-o fractiune de secunda se ofera voluntara pentru a-i lua locul surorii ei mai mici.



Astfel, Katniss ajunge sa fie Tribut pentru Jocurile Foamei, alaturi de baiatul brutarestei, pe nume Peeta. Aceasta nu este prima ei intalnire cu Peeta, acesta din urma oferindu-i doua paini putin mai arse, cand erau copii, stiind ca ea este mai saraca.



Peeta si Katniss sunt dusi la antrenamente si la interviuri, unde Peeta declara ca o are la inima pe Katniss. Haymitch, indrumatorul tributurilor din Districtul 12, le sugereaza sa pastreze aceasta aparenta: cum ca ei ar fi doi indragostiti "nascuti sunt o stea potrivnica". Cei doi tineri intra in Jocurile Foamei, insa acum fiecare este pe contul lui. Inimile celor 24 de concurenti tresara la fiecare secunda care trece cand se anunta inceperea Jocurilor Foamei.



Va reusi o fata simpla din disctrictul 12 sa aiba vreo sansa de izbanda la Jocuri sau va fi data la o parte usor? Va fi ea capabila de crima pentru a fi castigatoarea Jocurilor si pentru a se intoarce acasa mai bogata ca oricand? Ce te faci cand jocul se schimba si cei mortii nu raman morti, ci se intorc sub forma unor creaturi intunecate si fioroase?

O aventura pe cinste dintr-un viitor periculos si sumbru. Cei saraci sunt fortati sa-si lase copiii sa moara participand la Jocuri, in timp ce cei bogati urmaresc cu interes Jocurile la televizor. Sper doar ca autoarea sa nu fie ceva prezicatoare, pentru ca acesta nu este un viitor pe care-l doresc omenirii.

Fragmente

"Regulile Jocurilor sunt simple. Ca pedeapsa pentru rebeliune, fiecare dintre cele douasprezece districte trebuie sa trimita doi participanti, un baiat si o fata, numiti tributuri. Cei douazeci si pentru sunt inchisi intr-o arena imensa, in aer liber, care poate adaposti orice, de la un desert arzator pana la un pustiu inghetat. Vreme de mai multe saptamani, competitorii se lupta pe viata si pe moarte . Tributul care ramane in viata castiga."

"Insa Peeta m-a transformat acum intr-un obiect al dragostei. Nu doar lui. L-am auzit spunand ca am multi admiratori. Si daca publicul crede ca ne iubim intr-adevar... Imi aduc aminte ce reactie puternica a starnit confesiunea lui. Indragostiti nascuti sub o stea potrivnica. Haymitch are dreptate, la Capitoliu inghit asa ceva. Ma cuprinde brusc teama ca n-am reactinoat cum ar fi trebuit."

Alcatuirea cartii

Trei parti: Tributurile - Jocurile - Invingatorul; 27 de capitole; 307 pagini


COMANDA CARTEA AICI

Nota:
4/5



Comentarii

  1. Hehe, Cine nu știe „Hunger Games”? Mi-a plăcut romanul, dar parcă filmul și mai mult. Nu mă înțelege greșit, filmul surprinde mai bine acțiunea, iar cartea surprinde mai bine sentimentele. :D La fel e și în LOTR, mai mult îmi plac filmele, deși stilul lui Tolkien e superb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, zici ca filmul a fost ceva mai bunicel decat cartea. Iti dai seama ca filmul a fost mai complet și ca in aproape 2 ore a reusit sa aprofundeze tot. In schimb in 300 de pagini nu prea ai timp sa te lungesti... Despre Lord of the rings nu stiu nimic, nu am citi nicio carte si nici nu am văzut niciun film, si nici nu as vrea. Nu ma tare atrage subiectul.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!