Recenzie Al cincilea val (Al cincilea val vol. 1) de Rick Yancey

Multumesc librariei online Libris pentru ca mi-au oferit aceasta carte pentru recenzie.

Lumea este distrusa de extraterestrii in patru valuri consecutive de atacuri nemiloase, acestea fiind: Stingerea, Atacul, Molima si Amutitorii. Acum urmeaza cel de-al cincilea val, iar supravietuitorii nu mai stiu la ce sa se astepte. Dupa ce mama ei moare in atacul cu numarul 3, Cassie Sullivan, tatal ei si fratele ei mai mic Sammy se refugiaza intr-o tabara a supravietuitorilor. Dar Sammy este luat de catre niste soldati intr-un autobul scolar galben, impreuna cu ceilalti copii supravietuitori, si dusi la adapost, departe de cele rele. Cassie isi da seama cam prea tarziu ca ceva este in neregula cu toata actiunea aceasta de a aduna toti copii si porneste in cautarea fratelui sau mai mic, mai ales acum cand tabara de refugiati este sub atac.
Ben Parrish este un tanar soldat care este acum supus unor probe nemiloase si antrenante in tabara militara pentru a putea face fata ulterior unor eventuale atacuri ale extraterestrilor. Insa cand destinul ii aduce aproape, Cassie si Ben se intalnesc in circumstante mai ciudate si decid sa faca ce e mai bine pentru toti: sa fuga. Dar oare este chiar atat de usor sa fugi de tirania celor din tabara militara, dar mai ales, de mania extraterestrii? Pana la urma, cine este inamicul suprem: oamenii sau extraterestrii? Ce te mai faci cand nu mai esti capabil sa deosebesti raul de bine?

Parerea mea / Detalii

  • Imi plac atitudinile personajelor: sarcastice, usor ironice asupra lucrurilor pe care le fac oamenii in situatii de criza sau asupra lucrurilor banale, simple, de zi cu zi, in ciuda situatiei disperate in care se afla, ma bucura sa stiu ca mai sunt si oameni care pot gasi si putina voie buna.
  • Autorul ne ofera o carte plina de imagini cutremuratoare ale unei lumi aflate in paragina, o lume devenita peste noapte infioratoare, distrusa de extraterestrii, dar si de dorintele lacome ale oamenilor disperati sa supravietuiasca.
  • Mi-as fi dorit sa "vad" mai multi extraterestrii, ca doar despre asta este vorba in carte, sau macar ceva mai multa actiune cu ei, nu cu oamenii, chiar daca nu ne ofera o imagine clara asupra lor. As fi dorit sa aflu mai multe despre Ceilalti, despre intentile lor, ca doar despre oameni stim deja destule.
  • Parca este o tensiune si o presiune prea mare inca de la inceputul cartii intre Cassie si Ben. Ea zici ca este cam obsedata de el inca din timpul scolii, in timp ce el nici macar nu stie ca ea exista. Intr-un final, caile lor se intersecteaza, dar asta se intampla doar mai spre sfarsit.



Fragmente

"Din momentul in care m-am strecurat prn usa sparta a benzinariei, am simtit ca ceva se schimbase. NMu am vazut nimic diferit - magazinul arata exact cum il lasasem eu o saptamana in urma, aceiasi pereti mazgaliti cu graffiri, rafturi rasturnate, podeaua presarata cu cutii goale si fecale de sobolan, casele de marcat sparte si frigiderele de bere vandalizate. De ce au luat oamenii berea si sucurile, banii din casele de marcat si din seig, rolele de bilete laloto, dar au lasat doi paleti de apa potabila, nu pot sa-nteleg. Ce s-or fi gandit? 'Vine apocalipsa extraterestra! Repede, sa luam toata berea!'"


"Poate sunt eu ultima, dar sunt cea care sta in picioare. Sunt cea care se intoarce sa dea piept cu vanatorul fara chip din padure, pe o autostrada pustie. Nu sunt cea care fuge, nu sunt cea care ramane, sunt cea care infrunta. Pentru ca daca sunt intr-adevar ultima, atunci eu sunt omenirea. Si daca asa e ultimul razboi al omenirii, aunci eu sunt campul de batalie."




"Cei puternici raman, cei care s-au indoi fara sa se rupa, asemenea barelor de fier forjat ce intaresc betonul din fata noastra. Inundatii, incendii, cutremure, boli, foamete, tradari, izolare si crime. Ceea ce nu ne ucide, ne ascute simturile. Ne intareste. Ne invata. 'Tu transformi acum plugurile in sabii, Vosch. Ne remodelezi. Noi suntem lutul, tu esti Michelangelor, si vom fi capodopera ta.'"



Alcatuirea cartii

13 parti; 91 capitole; 523 pagini

COMANDA CARTEA AICI
GASITI ATAT PRIMUL CAT SI AL DOILEA VOLUM LA SECTIUNEA DE CARTI IN LIMBA ENGLEZA AICI

NOTA: 3.5/5



Comentarii

  1. Nu am citit prea multe cărţi cu extratereştrii până acum, dar asta este clar pe lista mea :)
    Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, nici eu nu am citit multe carti cu extraterestrii (doar Eu sunt numarul patru si Obsidian) si este un subiect care pe mine chiar ma fascineaza. Ar trebui sa fie mai multe carti cu acestia.
      Multumesc pentru aprecieri si pentru vizita pe blog! ;)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!