Recenzie Chemarea cucului de Robert Galbraith (Cormoran Strike # 1)


               Cormoran Strike este un detectiv particular in varsta de 35 de ani, care dupa ce a luptat in razboi, a ramas fara jumatatea unui picior. Biroul sau se afla in zona ieftina a orasului, intr-o cladire darapanata si nici macar o secretara nu isi poate permite. El incearca sa-si mentina afacerea pe linia de plutire, dar asta nu este deloc usor. Dupa o cearta serioasa cu iubita lui, Cormoran isi muta patul la birou.
               Robin Ellacott tocmai s-a logodit si este in cautarea unui loc de munca. Agentia de angajari temporare o trimite la biroul lui Cormoran pentru o saptamana, ocupand postul de secretara.
In biroul detectivului particular apare John Bristow- un cunoscut avocat, care ii cere ajutorul lui Strike. John este fratele vitreg al unui model celebru- Lula Landry. Despre Lula se presupune ca s-a sinucis cu 3 luni in urma, aruncandu-se de la balconul apartamentului sau. In urma investigatiei, Politia a inchis cazul si l-a catalogat drept sinucidere. Insa John nu crede ca acesta este adevarul si este convins ca sora lui nu s-a sinucis.
            Cu ajutorul lui Robin, Strike afla cateva detalii despre Lula si despre caz si este sceptic in privinta existentei unui criminal. Insa banii oferiti de John il pot intretine pentru cateva luni, in plus va putea plati si o parte din datorii, asa ca accepta cazul.
           Strike incepe investigatia si incearca sa faca lumina in acest caz. Incepe sa o cunoasca pe Lula prin intermediul dicutiilor cu prietenele ei, prin intermediul vecinilor, soferului, portarului. Detectivul isi da seama ca unele lucruri par destul de suspecte: de exemplu de ce a declarat vecina ca a auzit-o pe Lula certandu-se cu un barbat in noaptea mortii ei, sau cine sunt barbatii care au fost surprinsi de camerele de supraveghere din jurul blocului.
Ce s-a intamplat de fapt cu Lula? A fost ucisa sau nu? A avut iubitul ei problematic vreo legatura cu asta?
Cum decurge relatia profesionala dintre Strike si Robin? Va afla detectivul adevarul?
Fragmente:
"Ceea ce jelim noi este imaginea concreta care aparea intr-o multitudine de tabloide si reviste mondene. O imagine care ne-a vandut haine si genti si o idee despre celebritate care, in urma disparitiei ei, s-a dovedit a fi goala si efemera ca un balon de sapun. Ceea ce ne lipseste de fapt, daca am fi indeajuns de sinceri ca sa recunoastem, sunt ispravile amuzante ale acelei fete subtirele, mereu amatoare de placeri, de a carei existenta de eroina de benzi desenate caracterizata de abuzul de droguri, scandaluri, haine elegante si cu un prieten periculos si oscilant nu ne mai putem bucura."
"Cuckoo iubea culoarea si zgomotul. Ii placea sa fie pe strada, ii placea sa mearga pe jos, sa fie libera. Unul dintre motivele pentru care politia a zis ca n-a fost crima au fost geamurile deschise. Ea le deschisese; erau doar amprentele ei pe manere. Dar stiu de ce le-a deschis. Intotdeauna deschidea ferestrele, chiar si cand afara era ger, pentru ca nu suporta linistea. Ii placea sa poata sa asculte Londra."
"Ce-i mai ramanea, dupa toti acesti ani, unei femei insetate de furtuni emotionale, decat sa-l paraseasca iar si iar pe Strike, pana cand singura cale de a-l parasi intr-o maniera cu adevarat rasunatoare a fost parcurgerea completa a cercului, revenind la punctul in care o gasise... Strike o cunostea pe Charlotte. Astepta ca el sa vina s-o salveze. Era testul final, cel mai crud dintre toate."
Opinii editoriale:
Chemarea cucului imi aminteste de ce m-am indragostit pe loc de genul politist.“ - Val McDermid
Robert Galbraith a scris un roman remarcabil. Mai mult, a creat un personaj fermecator in persoana detectivului particular Strike, care cu siguranta va fi vedeta unei serii. Strike si asistenta sa, Robin, formeaza o echipa - una ale carei aventuri viitoare cititorii le asteapta cu sufletul la gura.“ - The New York Times
„Rareori apare un detectiv particular care sa capteze imaginatia cititorilor din prima clipa. Strike tocmai asta face. Romanul lui Galbraith nu pare deloc al unui incepator: are un talent iesit din comun de a evoca Londra si a crea un erou. Un debut extrem de promitator.“ - Daily Mail
„O intriga detectivistica incantatoare si magistral construita.“ - Mirror
Chemarea cucului este un roman stralucit, plasat intr-o lume populata de topmodele, rapperi, creatori de moda, toxicomani si legaturi interzise.“ - The Times
Parerea mea:
Mi-a fost dor de o carte politista, printre atatea carti romantice sau erotice citite in ultima vreme. Chemarea cucului mi-a mai potolit din setea de politist/thriller, dar nu in totalitate. A fost mai mult un roman detectivistic, care prezinta lumea mondena londoneza- modele, rapperi, producatori, dar si oameni saraci, sau persoanele toxicomane.
Cormoran este un personaj foarte bine conturat, cu bune si rele, cu instincte pe care se poate baza. Mi-a placut tare mult si de Robin- si-a depasit de multe ori atributiile de secretara si a fost o prietena pentru Strike- atunci cand a avut nevoie. A stiut ce sa aduca in discutie si ce nu, l-a ajutat cu absolut tot ce a fost in puterea ei pe Cormoran si s-au imprietenit.
Este o carte voluminoasa cu multe detalii, discutii, personaje si poate deveni pe alocuri plictisitoare, insa este o carte frumoasa. M-am inarmat cu rabdare si am dus-o pana la capat, iar rabdarea mi-a fost rasplatita deoarece adevarul m-a luat prin surprindere.
Date despre carte:
Titlul original: The Cuckoo's Calling- 2013
Aparitia in Romania: Editura Trei- 2013
Traducere: Constantin Dumitru-Palcus
Nr. pagini: 613
Seria din care face parte: Cormoran Strike:
                                    1. Chemarea cucului
                                    2. Viermele de matase
                                    3. Career of Evil


Comentarii

  1. Mereu m-am întrebat dacă pseudonimul literar folosit de Rowling este doar o tehnică de marketing (având în vedere că tot îi ştim identitatea adevărată). Sunt un pic în dubii cu privire la traducerea cărţii, parcă nu prea am încredere în Trei că s-a descurcat la acest capitol.
    Anyway, mi-a plăcut recenzia ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca pseudonimul l-a folosit pentru ca dorea o schimbare fata de stilul si genul care a consacrat-o. Ulterior a dezvaluit cine este de fapt autorul. Nu stiu daca a fost o tehnica de marketing, dar sunt sigura ca vanzarile acestei serii au crescut in momentul in care s-a aflat adevarul.
      Cu traducerea chiar n-am avut nicio problema, deci poti sa o citesti cu incredere.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!