Recenzie Benzi Desenate Tomb Raider: Seria (Vol.1 & 2)

PREQUEL: NUMERELE 0 SI 0.5



Inainte de a porni spre Tibet, Lara doreste sa se relaxeze nitel intr-o zona linistita, departe de probleme, la Kolvik. Lara este instiintata de catre un vechi prieten de-al ei, ajuns acum politist, ca un tanar explorator a disparut dupa ce a descifrat un text celtic de pe un piatra funerara. Lara descifreaza acelasi text si ajunge intr-o pestera subterana, unde-l gaseste si pe tanarul disparut. Lara este uluita de descoperirea facuta: un fel de Colosseum subteran intesat de asasini romani razbunatori din cauza mortii lor. Lara reuseste sa inteleaga cauzele supararii lor, iar acestia se dau batuti. In cele din urma, arheoloaga gaseste inauntru artefactul Aquil pe care-l topeste in ligouri de aur. Acestea urmeaza a fi ingropate in cimitirul din Kolvik, oferindu-le pace solatilor romani morti.

Lara Croft isi aduce aminte de momentele in care se atrena pe ascuns pentru a deveni arheoloaga care este astazi. In minte ii revine si momentul prabusirii avionului familiei sale, in care se afla ea, tatal si mama ei si logodnicul ei. Fiind singura supravietuitoare al accidentului, Larei nu i-a fost usor sa traiasca in conditii extreme la temperaturi extreme in Nepal. Insa la intoarcerea ei acasa, Lara ii ofera profesorului sau de la facultate coroana originala a Regelui Arthur, dovedindu-i ca nu este doar o fata rasfatata mai mult interesata de revistele de moda decat de arheologie.

VOLUMUL 1: SERIA MASCA MEDUSEI


Lara Croft recupereaza Pandantivul pierdut din Sharaham din Iran, dupa care il vinde unui muzeu. Compton, servitorul, dar si ajutorul Larei, care lucreaza in familia Croft inca de pe vremea cand tatal ei traia, se ocupa de transferarea banilor obtinuti intr-un cont din Elvetia in timp ce Lara se relaxeaza dupa aventura din Iran. Lara este abordata de Paris D'Arseine, un barbat care ii propune acesteia sa plece in cautarea Mastii Medusei, in oceanul Atlantic. Dupa ce acestia stabilesc pretul, Lara bate palma cu Paris. Scufundandu-se in ocean si cautand in ruinele unei barci care transporta Masca, Lara este atacata de doi barbati care ii taie furtunul cu oxigen si planteaza bombe pe yacht-ul sau unde veghea Compton, dar si pe barca unde ar fi trebuit sa se afle Masca Medusei.

Compton scapa cu ajutorul unui elicopter de pe yacht si o ia si pe Lara. Lara isi aminteste cum Compton i-a salvat familia, inclusiv pe ea, cand intr-o seara niste rebeli voiau sa se razbune pe tatal ei din cauza unor probleme politice. Acum cei doi se indreapta spre Nepal, unde vor sa dea de Chase Carver, care ar putea stii mai multe despre Masca Medusei. Dar acolo Compton este ranit, iar Lara cade in capcana.

Lara il intalneste in sfarsit pe Chase, un vanator de comori, care dupa spusele ei este "cel mai iresponsabil, irascibil si egoist om de pe pamant", dar care la fel ca ea este in cautarea lucrurilor demult pierdute. Impreuna cei doi scapa din ambuscada si pleaca spre adapost. Chase ii prezinta Larei un mesaj pe care l-a gasit in Atlantic, scris de catre un pirat care a reusit sa fure Masca inainte ca cei de la bord sa o i-a razna si sa se omoare intre ei. Cei doi aventurieri cad printr-o grota in Nepal, insa aterizeaza in apa.

Pornind inauntrul unei pesteri adanci, ironiile continua intre Lara si Chase. Aici descopera scheletele unor mongoli morti si decid sa continue drumul convinsi fiind ca vor gasi Masca Medusei. Acest lucru chiar se intampla, Masca aflandu-se asupra unui schelet deasupra unei gropi cu foc. Cand ajunge la ea, Lara este surprinsa sa-l vada pe Compton teafar. Acesta ii loveste pe Chase zicandu-i Larei ca urma sa o tradeze, iar aceasta il crede. Compton isi arata adevarata fata zicand ca a fost intotdeauna gelos pe tatal ei si frustrat ca nu a primit si el la fel ca toti prieteni tatalui sau un rol mai mare, ci doar cel de servitor. Acesta ii dezvaluie Larei si ca el este in spatele exploziei avionului tatalui sau si ca dupa ce o sa o omoare si pe ea, toata averea ii va reveni lui. Compton isi pune Masca Medusei, sperand ca aceasta are puteri magice, dar Lara il impusca in acel moment si isi recupereaza Masca. Chase si Lara scapa din pestera si ii vinde lui Paris Masca avertizandu-l sa nu incerce sa o probeze, iar acesta porneste la drum cu elicopterul sau. Previzibil, Paris probeaza Masca, iar elicopterul sau explodeaza.

VOLUMUL 2: DRUMUL SPRE SHANGRI-LA


Lara si Chase pornesc cu un automobil de teren sa se intalneasca cu Vanessa, una dintre cele mai stralucite studente pe care le-a avut Harvard-ul, dupa spusele Larei, cand sunt atacati de un Pteranodon, un dinozaur zburator. Vanessa ii conduce pe cei doi la un dig arheologic unde se afla si studentii ei. Impreuna coboara printr-o trapa in subteran, unde descopera niste desene pe pereti in care dinozaurii convietuiau in aceeasi perioada cu oamenii. Cautand raspunsuri a dinozaurului care in mod inexplicabil mai traieste, Lara, Vanessa si Chase coboara mai mult in subteran. O ceata groasa se lasa, iar Chase dispare, lasandu-le pe Lara si Vanessa socate sa vada dinozauri adevarati traind.

Cele doua arheologiste sunt atacate de un T-Rex, insa Lara il rapune dupa ce ii vine idea de a-l impusca in ochi. Lara si Vanessa cad de acord  asupra ideii cum ca ar fi putut calatori in timp prin intrarea in acea grota. Ele il gasesc pe Chase, insa acesta pare nebun, voind sa le omoare, avand asupra lui nestemata piatra fermecata a lui Merlin din Camelot. Lui i se alatura Morgan Le Fey, care a fost in cautarea nestematei lui Merlin inca de cand acesta a faurit-o. Lara impusca piatra magica distrugand-o astfel, dupa care toti trei pornesc inapoi acasa printr-un portal.

Lara si Chase se antreneaza tragand la tinta si facand un mare spectacol cu ale lor arme. Dupa aceea, cei doi i-au cina impreuna. Chase ii spune Larei ca ar dori sa fie mai mult decat prieteni, cum erau odinioara, insa Lara este reticenta afirmand ca acesta i-a frant inima in trecut si ca are nevoie de ceva timp pentru a avea din nou incredere in el. In timp ce doarme Lara e vizitata de un barbat misterios, care la trezirea Larei este gasit mort langa patul ei. Madeleine Hoven, sosita sa lucreze pentru Lara ca asistenta sau secretara este surprinsa cand il vede pe barbatul mort de langa noua ei sefa. Acesta are inscriptionat pe piept un simbol ciudat, iar langa el Lara descopera un artefact verde cu pietricele aurii. Lara si Madeleine sunt atacate de oameni inarmati, dar reusesc sa scape cu un skyjet.

O grupare numita Cavalerii Noptii, condusa de domnul Roetek si infiintata in momentul semnarii Declaratiei de Independenta o cauta acum pe Lara. Roetek declara ca au in posesie Sabia Excalibur, arma cu care a fost ucis JFK, crucea pe care a fost rastignit Iisus, dar le-ar da pe toate la schimb pe Ochiul Shaherehttin, care iti poate oferi imortalitate, dar iti poate arata si viitorul. Acum Ochiul Shaherehttin se afla in posesia Larei. Incercand sa afle mai multe despre Ochi, Lara apeleaza la un fost profesor de-al ei, dar oameni inarmati sosesc si le ameninta vietile.

Chase soseste la timp pentru a le salva pe domnitele aflate in pericol. Acesta se preface ca fiind un cersetor, dupa care aplica lovitura de gratie. Intorsi acasa, Lara afla de la Chase ca cineva din Cavalerii Noptii care a recuperat Ochiul Shaherehttin nu a vrut ca acesta sa cada in mainile gresite, asa ca de aceea l-a adus Larei. Impreuna cu Chase si John Rivers, fostul ei profesor, Lara merge in mlastinile din Louisiana pentru a-l gasi pe omul care, conform spuselor lui Chase, i-ar putea scapa de Cavalerii Noptii. Acestia sunt atacati de crocodili, cand din cauza Ochiului Shaherehttin se deschide un ochi de apa care-i inghite pe toti trei.

Lara Croft se trezeste intr-un loc extravagant, nestiind cum a ajuns in acest loc pe care nu oricine si-l permite. Aici face cunostinta cu Samuel Quill, cel despre care vorbea Chase cum ca ar putea sa-i scape de Cavaleri. Samuel le spune ca si el facea parte din Cavaleri, chiar ii conducea. Cavalerii Noptii era o organizatie bogata care refuza sa semneze Declaratia de Independenta si-si manifestau influentele nefaste atat in America cat si in Anglia. Cavalerii sosesc cu arme si incearca sa fure Ochiul Shaherehttin, dar Samuel fuge cu acesta cu un tren subteran. Lara, Chase si John scapa nevatamati dupa ce o suna pe Madeleine sa le trimita un elicopter cu care sa plece de acolo. Larei nu-i place de fel ca Ochiul Shaherehttin a ramas la Samuel si doreste sa-l recupereze.

Comentarii