Recenzie Benzi Desenate Tomb Raider: Seria (Vol. 3 & 4)

VOLUMUL 3: ARTEFACTE MISTICE


Lara Croft si Chase Carver pleaca in cautarea miticului loc Shangri-La. Acestia "imprumuta" un avion, iar cand spun imprumuta ma refer la luatul cu forta. Chase admite ca nu ar putea trai in lumea aceasta nebuna daca nu ar fi Lara. Eroina noastra schiaza pe muntele Kanchenjuna, care inseamna "Cele 5 comori de zapada". Lara cade printr-o gaura in pamant intr-o pestera, si inoata pana la mal. Aici descopera cu uimire Orasul Nemuritor - Shangri-La, dupa care o creatura uriasa asemanatoare unei gorile o arunca peste o prapastie.

Lara aterizeaza in apa, de unde iese si descopera adevaratul oras Shangri-La. Ea este intampinata de Mu'tin, o tanara asiatica care-si cere scuze pentru brutalitatea gardianului acestui loc, creatura Fen Tai. Mu'tin ii zice Larei ca niciun explorator care a descoperit orasul nu a mai parasit acest loc. In total, populatia este de 1200 de oameni. Acestia sunt foarte ospitalieri cu Lara, poate chiar prea ospitalieri. Mu'tin ii spune Larei ca nu mai are cum sa se intoarca acum acasa si nici nu poate risca sa spuna intregii lumii despre locatia orasului Shangri-La. Deoarece vrea sa plece, Mu'tin ii da Larei un pandantiv care o sa o transforme in unul din gardieni. Chase vine in ajutor si o salveaza pe Lara, dand in schimbul  viatii ei in Shangri-La cu a bunicii Larei, care a fost lovita de un automobil, insa care va trai de acum vesnic in Shangri-La.

Lara Croft recupereaza o statueta din jad de la Yakuza, un mafiot japonez. Dupa ce oamenii acestuia apar inarmati si deschid focul asupra Larei, Madeleine o pune pe Lara sa promita ca nu o sa mai faca asa ceva niciodata, mai ales singura. Lara isi da seama ca Madeleine are dreptate si merge sa-l caute pe Chase, cu care porneste spre Honduras, pentru a gasi niste comori lasate in urma de Cristofor Columb. Lara isi aduce aminte de prima data cand l-a intalnit pe Chase, la cazino, unde acesta i-a furat banii si a lasat-o cu ochii-n soare. Cei doi arheologi sunt atacat de un pirat inarmat cu o sabie.

Piratul este surprinzator de puternic, dar Lara il rapune si constata ca sabia acestuia este veche de cel putin 500 de ani si are inscriptionata pe ea Nina, numele navei lui Columb. Cei doi descopera o piramida si intra in ea asteptandu-se la ce-i mai rau. Chase gaseste comoara pe fundul unei gropi cu apa si inoata pentru a o aduce la suprafata. Aici, Lara este atacata de schelete trezite la viata, iar in aer se elibereaza un gaz toxic. Lara reuseste sa iasa la timp din piramida, insa Chase inhaleaza prea mult din aerul toxic si moare.

Lara este mai afectata decat s-ar fi asteptat de moartea lui Chase. Tocmai cand incepea sa revina la sentimente mai bune in privinta lui, acesta a murit. Ea si Madeleine merg in Boston, unde in acel moment se face o descoperire remarcabila. Profesorul de arheologie Walter Chemiski face sapaturi in cel mai vechi cimitir din Boston, care dateaza din 1659, si gaseste legendara cartea a lui Lucifer, despre care se spune ca poate reinvia mortii. Cand profesorul deschide cartea, mortii din cimitir revin la viata. Cu ajutorul Larei, care recita o incantatie din carte, acestia revin la starea lor initiala. Profesorul jura ca o va ingropa din nou cartea, dar ii este furata. Lara primeste de la un avocat bunurile lui Chase, care nu sunt multe deloc. Inelul mamei lui Chase ii este oferit Larei pentru a-l oferi la randul ei surorii lui Chase. Asadar, Lara porneste in cautarea surorii pe numele ei Kerri Masterson. Lara isi da seama ca ea sta in spatele furtului cartii lui Lucifer si ca vrea sa-l readuca pe Chase la viata, insa Lara o convinge ca versiunea lui Chase in cazul in care este reinviat va fi grotesca, nu va mai fi adevaratul Chase. Intre timp, un grup de prieteni care campau in Kenya sunt atacati de niste tentacule iesite din pamant.

VOLUMUL 4: PIESE DIN ZERO


La conacul Croft soseste o batranica care pretinde ca o cunoaste pe Lara. Madeleine o pofteste inauntru, considerand-o inofensiva, Lara participand in acest timp la o cursa de motorete. Aici este abordata de Styles si Alissia Lee care au o emisiune tv asemanatoare show-ului Survivor. Madeleine este tinuta captiva de o femeie necunoscuta care isi poate schimba forma corpului. Lara este este instiintata ca participantii emisiunii au disparut fara urma in Africa, unde se filmeaza totul. Asadar, Lara, cei doi producatori si Sammy, un barbat de culoare cu care Lara a mai lucrat in trecut merg toti in Africa. Noaptea, Lara se trezeste auzind un zgomot ciudat. Aceasta este trasa in pamant de niste tentacule ciudate.

Samuel Quill o viziteaza pe Madeleine in speranta de a da si de Lara. Dupa ce vede ca aceasta din urma nu este acasa porneste cat de repede poate spre Africa. Aici Lara este teafara si nevatamata, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat cu o seara inainte. Cu ajutorul unui gadget reuseste sa gaseasca o groapa ingusta, unde se si strecoara. Ceilalati fac exact la fel cand soseste Samuel spunand ca Lara este in pericol, acum ca Avatarul a scapat. Sfarsitul numarului acestuia ne-o arata pe Lara inconstienta captiva creaturii cu tentacule, ceea ce dovedeste ca Avatarul a luat acum forma ei.

Lara reuseste sa scape de creatura cu tentacule, taindu-i unul dintre tentacule cu un artefact. Ea isi intalneste dublura, Avatarul, cu care se lupta. Dupa ce o pune la pamant, Samuel ii arata Larei o nava ciudata care poate calatori in timp si care probabil ii apartine Avatarului. Ducandu-se inautru sa afle raspunsuri, Lara se gaseste captiva inauntru cu Avatarul, care isi arata adevarata forma: o femeie cu par lung si violet si cu ochi aproape albi care se numeste Caronne. Aceasta porneste nava, astfel ducandu-le intr-un alt spatiu si timp.
Caronne si Lara ajung in viitor si sunt arestate. Barbatul care le preia le spune ca Caronne a incalcat mai multe reguli furand acea nava calatoare prin spatiu si timp si mai ales ca a adus-o acum pe Lara in viitor. De aceea, nu o poate lasa sa se intoarca in trecut. Orice actiune a ei ar putea modifica acest viitor. Caronne ii spune Larei sa se increada in ea in timp ce ea-si schimba forma intr-un gardian. Cele doua reusesc sa scape din inchisoare, cand o nava misterioasa apare sa le salveze. Samuel Quill din viitor, care inca poseda Ochiul Shaherehttin si este nemuritor, le salveaza pe cele doua. Caronne le dezvaluie celor doi ca a fost trimisa pa Pamant pentru a nimici creatura extraterestra cu tentacule. Lara este trimisa inapoi in timpul ei prin intermediul Ochiului Shaherehttin.

Lara Croft si Terrence Butterman, un reporter, se aventureaza sa gaseasca sceptrul pisicii, care ar oferi posesorului darul de a avea 9 vieti. In pestera, cei doi aproape mor inecati, sunt atacati cu sulite si aproape zdrobiti de un bolovan imens, pus ca si capcana. Odata ajunsi la sceptru, Terrence devine obsedat de bogatiile aflate la fata locului, inclusiv de sceptru, pe care si-l insuseste. Acesta chiar o impusca pe Lara in umar, dupa care se transforma intr-un barbat pisica, probabil din cauza blestemului pisicii de care nu a vrut sa auda nimic. Lara, foarte calma, in ciuda ranii, il pune la pamant in incaperea in care se alfa sceptrul si cu ajutorul acestuia inchide poarta, lasandu-l pe Butterman captiv sa-si traiasca cele noua vieti inchis pentru vecie.

Un anumit domn Adams o cauta pe Lara Croft, acuzand-o ca i-a furat sefului sau, domnul Vymes, niste artefacte. Lara spune ca nu numai ca va descoperi cine s-a dat drept ea in timpul jafului ci si ca va gasi artefactele furate asa ca porneste spre Taktsang Ravine pentru a recupera 4 artefacte mici, asemanatoare unor monezi, numite Mandala. Dupa ce descopera Mandala neagra, Lara e atacata de figuri imense de piatra.

Lara se gaseste prinsa in capcana odata cu gasirea Mandalei negre. Aceatsa este nevoita sa se lupte cu colosii de piatra pentru a supravietui, insa cu ingeniozitate, Lara ii arunca intr-o groapa cu foc, unde acestia isi gasesc sfarsitul. Doamna inaripata care i-a cerut ajutorul pentru a gasi Mandalele care le-ar ajuta pe surorile ei sa scape de tirania celor din Samsara vine in ajutorul Larei.

Lara devine prizoniera intr-o capcana dintr-o manastire tibetana. Calugarul Tsang Do Khyi o ajuta pe aceasta in calatoria sa spirituala pentru a-si redobandi libertatea. Impreuna cu acesta, cauta orasul pierdut Atlantis. Insa domnul Vymes, caruia i se spune acuma Vayamasa, se dovedeste a fi o extraterestrul cu tentacule, cu siguranta nu e om cum se credea initial, asa ca Lara refuza sa-l mai ajute sa gaseasca artefactele furate. Yacht-ul ei este aruncat in aer, dar ca noroc ca ea si Tsang nu se aflau pe yacht in acel moment. Vayamasa soseste sa-i ucida pe cei doi, iar Tsang se sacrifica pentru a ajuta-o pe Lara sa scape nevatamata. Lara jura sa se razbune pe Vayamasa.

Comentarii