Recenzie Benzi Desenate Tomb Raider: Seria (Vol. 5 & 6)

VOLUMUL 5: DIN MOARTE


Sara Pezzini, politista de la omucideri se aliaza cu Lara pentru a gasi doi batranei care au disparut. Inainte ca asta sa se intample, barbatul era schimbat din cauza unui gaz albastru pe care l-a inhalat. Batranul a omorat-o pe femeie, iar acum a revenit si incearca sa o raneasca pe Lara. Aceasta il ucide si este martora la un eveniment inexplicabil. Din batranel iese o luminita albastra care porneste intr-o directie spre centrul orasului. Lara fura o motocicleta si o i-a la goana dupa luminita care o conduce intr-o statie de metrou in constructie. Aici, Lara cade peste in golul unde trebuia sa fie amplasat un lift si ajunge la locul unde se indrepta luminita. Locul este impanzit de astfel de luminite si de un semi-zeu in stare latenta. Acesta isi deschide ochii si isi varsa puterea in Lara care se schimba acum intr-o creatura cu o putere inimaginabila.

Sara se afla in posesia Sabiei Vrajitoarei, un artefact vechi, care o apara de acea luminita periculoasa care a posedat-o pe Lara si care o face acum sa-si iasa din minti, distrugand orasul. Lara incearca sa reziste prezentei malefice care o poseda, insa nu reuseste. Aceasta o i-a pe Sara si o duce in subteran, la semi-zeul care acum se trezeste la viata. Sara se lupta cu semi-zeul avand in posesie Sabia Vrajitoarei, iar Lara se alatura luptei impotriva raufacatorului. Lara explodeaza impreuna cu acesta imprestiind peste tot luminita albastra.

Sara este mai mult decat sigura ca Lara a murit si-si ineaca amarul in bautura. La stiri arata cum conacul lui Croft arde din temelii, iar atrefactele sunt date muzeului o parte, pe cand cealalta parte si le insuseste domnul Vymes. Intre timp, Lara este adusa la mal de catre un zeu faraon pe nume Amenhotep, care o reinvie pentru a-si petrece eternitatea alaturi de el. Faraonul incearca sa o aprecieze pe Lara pentru spiritul ei de aventura si doreste sa o faca pe aceasta una dintre femeile din alaiul sau. Lara se trezeste la timp si il ameninta pe zeul faraon cu Pana Adevarului, care este de fapt mai mult o sabie cu manerul asemanator unei pene.
Pana Adevarului se sfarma in mana Larei, fiind imposibil de folosit impotriva lui Amenhotep. Acesta doreste sa o faca regina lui si reinvie doua creaturi stravechi: Horus si Isis, fiul razbunator si sotia lui Osiris. Lara isi recupereaza armele si se lupta cu cei doi, insa considera ca cea mai buna metoda de a scapa de ei este tot inauntrul piramidei, unde se afla si faraonul. Acesta din urma considera ca persoanele care-i deranjeaza mormantul in cautarea comorilor stravechi aduc insulte la adresa lui asa ca doreste sa se razbune. Lara Croft isi da seama ca Amenhotep este doar un suflet captiv, nu este real, asa ca ii distruge statuia in care sufletul sau era tinut captiv. Gardianul lumii de dincolo soseste si o transporta pe Lara in timpul prezent, unde iese dintr-o statueta egipteana aflata intr-un muzeu. Lara o suna pe Sara pentru a-i da vestea ca este in viata, iar aceasta ii sugereaza sa vina la ea acasa, conacul Croft fiind facut una cu pamantul.

Lara Croft este mai mult decat furioasa pe Vayamasa, care l-a omorat pe Tsang, i-a distrus casa care i-a ramas mostenire si artefactele din ea, asa ca ii face o vizita. Vymes ii spune Larei ca ii poate reface casa, si i-l poate darui pe Tsang intact doar ca are nevoie de Apa Mortii si Apa Vietii in schimb. Desi Lara este reticenta in legatura cu existenta celor doua Ape, merge in inchisoarea din Vatican pentru a-l scoate de acolo pe Valya, care sa o ajute in calatoria ei.

Valya este nepotul Larei, care in timp ce era la vanatoare a fost atacat de un lup gri urias. Tot in acel timp cadea pe pamant un asteriod gigantic, care a produs o explozie. Aceasta explozie i-a ucis atat pe Valya cat si pe lup, insa dupa scurt timp, Valya s-a trezit blestemat sa traiasca in pielea unui lup urias. Inchis in Vatican, cu puelea sa de lup tinuta captiva in lanturi de argint, Lara il elibereaza pentru a gasi Pasarea De Foc, de unde ar putea pricura cele doua Ape. Valya o tradeaza pe Lara, insa cu ajutorul lanturilor de argintm aceasta il rapune dupa care ii i-a sangele, folosindu-l ca Apa Mortii si a Vietii. Intoarsa la Vayamasa, cu lanturile de argint il scoate pe Tsang din corpul Vayamasei, dupa care-l stropeste pe cel din urma cu sangele lui Valya. Scheletele oamenilor omorati de Vayamasa se trezesc la viata si-l distrug pe acesta sub ochii Larei.


Lara calatoreste in Guatemala pentru a-l intalni pe un anumit Don Alvaro. Acesta a apelat la serviciile Larei dupa ce a trimis mai multi oameni in adancul padurii si ruinelor pentru a cauta aur, dar nu s-au mai intors niciodata. Aventurandu-se in aceleasi locuri unde localnicii au disparut, Lara descopera tirania lui Don Alvaro si cum acesta ii forteaza pe oameni sa gaseasca aur intr-o mina. Dupa ce ii infrunta pe oamenii acestuia si-i elibereaza pe ostaticii din mina, Lara ii vine de hac lui Don Alvaro.

VOLUMUL 6: NISIPURI DIN DESERT


Lara Croft calatoreste in Morocco pentru a recupera ultima dintre picturile Obscura. Acestea adunate impreuna se spune ca pot oferi puteri inimaginabile detinatorului. Treaba se complica cand apar asasini calare pe motociclete cu armele atintite spre Lara. Aceasta reusee sa scape aruncandu-se in apa de pe o stanca, unde isi vede ajutorul venind, pe Raoul, cu un avion. Acum Lara se indreapta spre Paris, la barbatul care i-a pus bete-n roate prin angajarea acelor asasini.

Lara isi da seama ca in spatele atacului din Morocco sta fostul sau mentor, profesorul Von Croy. Facandu-i o vizita, cei doi sunt atacati de asasini cabali. Un barbat misterios apare si ucide creaturile, insa cam tarziu. Profesorul moare, insa nu inainte de a-i spune Larei ca a incecat sa o omoare pentru ca stia ca ea o sa incerce sa-l opreasca din a-si duce planul la capat. Von Croy ii zice Larei ca Eckhardt i-a promis imortalitatea. Lara face cunostinta cu Kurtis Trent, un barbat care spune ca a urmarit acesti asasini cabali in speranta ca il vor conduce la Eckhardt, barbatul care i-a ucis tatal. Kurtis ii povesteste Larei ca tatal sau facea parte din Ordinul Lux Veritatis, care lupta impotriva monstrilor care se ascund in intunericul noptii si a magiei negre. Si el a fost crescut in aceeasi maniera, destinat sa faca acelasi lucru. Ordinu, Lux Veritatis l-a intemnitat pe Eckhardt, un alchimist negru, insa dupa ce acesta a evadat, a inceput sa-i ucida pe cei care l-au inchis si pe apropiatii lor. Kurtis a primit ca mostenire un artefact pe nume Chirugai, careia folosinta ii este straina inca lui. Lara spune ca patru din cele cinci picturi Obscura se aflau la Von Croy, iar cea de-a cincea o are ea. Aceste picturi se spune ca poate chiar reinvia mortii. Eckhard isi doreste imortalitatea, asadar are nevoie disperata de picturi. Lara si Kurtis sunt atacati in timp ce se indreptau spre Praga, unde se afla Eckhardt.

In timp ce zace inconstienta pe asfalt din cauza exploziei cauzate de unul dintre asasinii cabali a lui Eckhardt, Lara are un vis straniu in care ii apre un barbat necunoscut. Acesta se prezinta ca fiind Konstantin, care ii zice Larei sa se trezeasca deoarece are nevoie de ea sa opreasca un rau antic din a se trezi la viata. Lara se trezeste si descopera ca a cibcea pictura Obscura a fost si ea furata. In Praga, Lara si Kurtis descopera ruina unei vile si incep sa investigheze. Lara descopera un biletel in care scrie ca Cel care doarme trebuie acum trezit. Cu ajutprul unui supravietuitor, Lara afla numele locatiei unde se indreapta Eckhardt: Turcia, pentru a-l trezi pe Cel care doarme, un nephilim. Barbatul spune ca Eckhardt l-a secat de sange, pe care-l foloseste de cinci secole sa ramana in viata. Aflati acum in Turcia, Lara si Kurtis fac echipa impotriva Ingerului Intunericului, nephilimului readus la viata de Eckhardt. Ingerul il ucide pe Eckhardt intr-o secunda, iar Kurtis aproape moare in confruntare, insa cu ajutorul artefactului Chirugai, il nimiceste pe Ingerul Intunericului, dupa care totul explodeaza. Lara si Kurtis se despart, fiecare mergand pe drumul sau.
Lara merge in Arizona pentru a-si ajuta un vechi prieten - Joe "Notafraid" sa gaseasca mina de aur a germanului. Se spune ca aceasta mina este pazita de un puternic zeu al tunetului, insa nimic nu-i opreste pe Lara si Joe din a-si continua drumul. Intre timp, Jasmine, o femeie fatala si puternica este pe urmele celor doi. Lara si Joe campeaza pe timp de unde, iar Jasmine isi pregateste atacul. Acestia sunt atacati de o pantera uriasa, pe care Lara o pune la pamant. In cele din urma, pantera se transforma intr-un simplu baiat, care dupa spusele lui Joe, face parte din Legiunea Neagra.

Lara si Joe descopera o roaba cu aur, insa nu si mina de aur a germanului Jacob Waltz. Joe devine obsedat, parca impins de niste forte nevazuta sa distruga aurul. Lara isi face o faie intr-un iaz pentru a-si mai limpezi mintile. Intre timp soseste lady Jasmine, care-i spune Larei ca doreste sa dezlantuie puterea ascunsa in mina cu aur a germanului si nu neaparat aurul. Aceasta o lasa pe Lara legata langa o stanca, in timp ce gardienii lupi apar. Lara reuseste sa scape si sa ucida lupii dupa care se lupta cu Jasmine. Cele doua, in timpul confruntarii, cad intr-o pestera, astfel gasind mina cu aur a germanului. Aici constata cu stupoare ca aurul tine captivi oamenii care au gasit comoara transformandu-i automat in aur. In pestera il gasesc pe Joe, ca "recipient" al zeului tunetului. Lara isi scoate cristalul de la gat pe care l-a primit de la bunicul lui Joe si i-l pune la gatul lui Joe, lucru care duce la sfarsitul posedarii acestuia. Pestera incepe sa se prabuseasca peste ei. Asa ca toti trei fug. Jasmine ramane ranita in urma, iar Joe si Lara scapa.

Lara are un cosmar in care se face ca este captiva pe un altar, unde un barbat cu un simbol ciudat pe piept o sacrifica cu un pumnal straniu. Dupa ce se trezeste, Lara primeste un telefon de la o fost prietena, profesoara de arheologie pe nume Maddie Livingstone care o cheama la Stonehenge din cauza unei mari descoperiri. Ajunsa acolo, Lara, Maddie si ajutoarele ei Angela si Trevor fac sapaturi pentru ca ulterior Lara sa intalneasca intr-o piatra acelasi simbol ciudat din cosmaul ei si sa gaseasca in interiorul pietrei un pumnal facut in intregime din cristal. Lara este lasata inconstienta, Maddie si Trevor dispar, iar Angela este gasita moarta. Lara primeste un apel de la Maddie pe care merge sa o vada. Aici sunt atacate de Trevor, care mai ucisese o tipa inainte, care l-a ajutat sa scape de prima data de la incidentul cu Stonehenge. Maddie e ucisa de Trevor care spune ca in curand ii va veni si randul Larei.

Cu fiecare crima, cristalul pare din ce in ce mai incarcat de energie mistica. Troevor se dovedeste a fi un lunatic nebun dupa putere si considera ca doar pumnalul ii poate oferi aceasta putere. Intre timp acesta mai ucisese o femeie nevinovata, numarul lor ajungand acum la patru. Acesta o rapeste pe Lara. Voind sa o sacrifice si pe ea, insa politia soseste la timp pentru a-i distrage atentia lui Trevor indeajuns incat Lara sa poata scapa. Trevor este arestat, iar Lara merge inapoi acasa, sperand sa uite de tot acest incident bizar.

Arheoloaga Lara Croft merge in Noua Guinee, mai exact in zona Mortii, un fel de Triunghi al Bermudelor, zona care se zice ca este blestemata. O gramada de avioane s-au prabusit in aceasta zona, iar ai ei si al lui Raoul nu face exceptie. Raoul moare in timpul prabusirii, insa Lara scapa. Lara incepe sa-l vada pe Chase Carver sau pe fantoma acestuia. Cert este ca acest loc se joaca cu mintea ei. Ea este atacata de o minge de foc care o urmareste, pana cand se arunca de pe o stanca in apa. Fantoma lui Chase dispare la fel de repede cum a si aparut, iar mingea de foc la fel.

Comentarii