Recenzie Nepotul Magicianului (Cronicile din Narnia vol. 1) de CS Lewis


"-Degeaba gasesti un inel fermecat care te duce-n alte lumi daca ti-e frica sa le descoperi cand ajungi acolo."


Intr-o vara, doi copii vecini pe nume Digory si Polly se imprietenisera. Impreuna au decis sa exploreze casa abandonata din vecini, mergand prin tunelul subteran de sub casele lor. Dezorientați fiind, au patruns in casa lui Digory, mai exact in camera unchiului lui Digory, Andrew, pe care nu avea voie sa il deranjeze sub nici o forma. Atingând un inel galben atrăgător, Polly dispare fara urma. Luat la întrebări, unchiul Andrew recunoaste ca a primit din partea doamneu Lefay, nasa de botez a lui Andrew, o cutie magica cu un praf de pe un alt taram, pe care l-a folosit pentru a crea inelele. Unchiul Andrew a facut experimente magice, insa avea nevoie de oameni și nu de animale, pentru a-i putea relata ce se afla pe taramul din Celalalt Loc. Digory isi da seama ca Polly nu s-ar putea intoarce decat daca merge dupa ea cu două inele magice verzi care le-ar oferi posibilitatea sa se reîntoarca, asa ca atinse si el inelul galben, care il trimise pe un alt tărâm. De aici pana la o aventura in toata regula nu este decat un pas. Digory si Polly vor avea ocazia de a fi partasi la crearea lumii Narnia si la descoperirea magiei care salasluieste in aceasta.


"Toţi capătă ceea ce caută până la urmă; dar nu le place întotdeauna."

• Există si câteva implicații biblice: Digory trebuie să aducă un măr magic, ceea ce ne face să ne gândim la ispita mărului din Biblie. Aici, vrăjitoarea se va identifica cu șarpele ispitei. De asemenea, ideea că există un rai (sau iad) care ne așteaptă după moarte este, de asemenea, un alt aspect al religiei pe care CS Lewis l-a introdus. De altfel, înainte de Narnia, nu a existat nimic - totul era negru, gol, la fel ca lumea noastră înainte de creație. Când Digory il previne pe Andrew ca faptele lui nu vor ramane nepedepsite, el face referire la un fel de justiție cosmică sau karma. Ideea grădinii Edenului se regăsește și ea în Taramul dintre Lumi, unde totul este liniștit, cald, calm, unde puteți auzi copaci și florile cum cresc.

Momentul ispitirii: 


"Ai luat o poamă din grădină. E în buzunar. Și vrei să i-o duci Leului, fără să guști din ea, ca să guste el din ea, ca s-o folosească el. Prostule! Știi ce fruct este ăsta? Îţi spun eu, este mărul tinereţii, mărul vieţii. Eu știu, pentru că eu am gustat; și simt deja cum ceva se schimbă înăuntrul meu, acum știu că n-o să mai îmbătrânesc și n-o să mor niciodată. Mănâncă și tu din el, băiete! Și vom trăi amândoi pe veci și vom fi regele și regina acestei lumi — sau ai lumii tale, dacă ne hotărâm să ne întoarcem acolo.
— Nu, mulţumesc, spuse Digory, nu cred că vreau să trăiesc după ce mor toţi cei pe care-i cunosc. Prefer să trăiesc cât trăiește toată lumea, să mor și să ajung în Rai."

• Atemporalitatea este un alt aspect - timpul curge diferit între taramuri, dovada este ca la revenirea lor, au trecut doar cateva minute de cand erau plecati.

• Copiii ar putea călători acasă în orice moment cu ajutorul inelelor, dar nu, preferă să rămână în taramurile magice și să fie acolo când se întâmplă magie.

Fragmente/Citate
"Din rau tot rau se naste, dar mai are de batut cale lunga, iar eu o sa am grija si-o sa iau raul cel mai mare asupra mea. Pan-atunci, hai sa facem in asa fel incat, pentru sute de ani de-acum incolo, sa avem aici un tinut vesel intr-o lume vesela. Si, fiindca rasa lui Adam a pricinuit raul, tot rasa lui Adam o sa ne-ajute sa scapam de el." 
"Ce lipsiţi de imaginaţie sunt oamenii mari! spuse Digory."

(Ilustratiile provin din editia editurii Arthur
din 2015 si au fost create de Pauline Baynes)

Alcatuirea cartii

 15 capitole, 180 de pagini

Comentarii

  1. Spre rușinea mea, aș putea spune, n-am citit nimic din această serie. Dar pare un fantasy excepțional de frumos. Mulțumim pentru împărtășirea lecturii tale! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e niciodata prea tarziu pentru a te apuca de serie... ;)
      Este si prima mea lectura, cam tarzie, ce-i drept, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, nu?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!