Recenzie Inneguratul Inceput (O serie de evenimente nefericite vol. 1) de Lemony Snicket



Violet in varsta de 14 ani, fratele ei Klaus - singurul băiat din familia Baudelaire și cea mai tânără și mai fragilă membră a familiei Baudelaire - Sunny, primesc pe plaja Nisipuri Sarate cea mai proastă veste posibilă: că părinții lor au murit într-un incendiu, care a devastat și casa lor in acelasi timp.

Violet, Klaus și Sunny Baudelaire erau copii inteligenți, fermecători și creativi, aveau caracteristici faciale plăcute, dar erau extrem de ghinionisti și tot ce s-a întâmplat cu ei era plin de nenorocire și disperare. Îmi pare rău să vă spun asta, dar așa este povestea.


Acum, bietii copii Baudelaire trebuie să facă ceea ce pot pentru a supraviețui atunci când sunt expediați din cauza testamentului tatalui lor contelui Olaf, probabil nu cel mai apropiat dintre cei apropiați din punct de vedere emoțional, dar cel mai apropiat din punct de vedere geografic.

Aș vrea să vă pot spune că primele impresii ale copiilor Baudelaire despre contele Olaf și casa lui erau incorecte, deoarece primele impresii sunt inselatoare atât de des. Dar aceste impresii - că contele Olaf era o persoană oribilă, iar casa lui era o cocina deprimantă - erau absolut corecte.

Aici, copiii vor trece printr-o serie de evenimente nefericite, care sunt cauzate de răutatea contelui Olaf, care dorește să obțină averea Baudelaire. El ii supune pe copii la niste sarcini dificile și aproape imposibile pentru cineva de vârsta lor și chiar pune în pericol viața lor.
Copiii vor trebui să dea dovata de multa inteligență și curaj pentru a trece nevătămati prin această poveste nefericită.

Avem un caz de autor intruziv, acesta pare a fi un povestitor care relateaza povestea cititorilor (si mai ales copiilor - publicul tinta) vorbind direct cu noi in cateva cazuri de-a lungul povestii, explicand uneori situatiile prin care copiii trec sau chiar explică niște termeni (povestea fiind în același timp destul de educativă):

Dacă nu ati fost foarte, foarte norocosi, ati experimentat fără îndoială evenimente din viața voastra care v-au făcut să plângeti. Deci, dacă nu ați fost foarte, foarte norocoși, știți că o sesiune bună si lungă de plâns vă poate face să vă simțiți mai bine, chiar dacă circumstanțele nu s-au schimbat defel. La fel s-a intamplat si cu orfanii Baudelaire.
Așa cum sunt sigur că știți, a fi în camera proprie, în patul propriu, poate face o situație sumbră puțin mai bună, dar paturile orfanilor din Baudelaire au fost reduse la resturile cărămizii.
Este foarte util, atunci când cineva este tânăr, să învețe diferența dintre "literal" și "figurat". Dacă se întâmplă ceva literal, se întâmplă de fapt; dacă se întâmplă ceva figurat, se simte ca și cum se întâmplă. Dacă literalmente săriti in sus de bucurie, de exemplu, înseamnă că sunteți sărind în aer pentru că sunteți foarte fericiți. Dacă faci saltul figurat de bucurie, înseamnă că ești atât de fericit că ai putea sări de bucurie, dar îți salvezi energia pentru alte lucruri.
Sunt sigur că, pe parcursul propriei vieți, ați observat că încăperile oamenilor reflectă personalitățile lor. În camera mea, de exemplu, am adunat o colecție de obiecte care sunt importante pentru mine, inclusiv un acordeon plin de praf, pe care pot să cânt câteva cântece triste, un pachet larg de notite asupra activităților orfanilor Baudelaire și alte neclare fotografii, facute cu mult timp în urmă, de o femeie numită Beatrice. Acestea sunt elemente foarte prețioase și dragi pentru mine. 
Nu vă interesează dacă descriu acțiunea acestei insipide - cuvântul "insipid" înseamnă aici "piesa de teatru nebuneasca și plictisitoare" al lui Al Funcoot, pentru că a fost o piesă groaznică și fără importanță reală pentru povestea noastră.


O poveste atipică - dar amuzantă și distractivă în același timp, fără un sfârșit fericit, așa cum Lemony Snicket ne avertizează chiar de mai multe ori în timpul lecturii, ci o carte care vă va prinde și vă va face să vă întrebați dacă copiii vor găsi în cele din urmă pacea și fericirea. O carte ușor deprimantă, care îi va învăța pe copii că lucrurile nu merg întotdeauna conform planului, dar în toate relele există bine, și cu speranță și inteligență, totul este posibil.

Ilustratii frumoase oferite de Brett Helquist și o ediție de hardcover minunata publicată de Editura Arthur. Aștept cu nerăbdare să văd ce urmează în magazin pentru copiii lui Baudelaire. Probabil... o serie de alte evenimente nefericite...


Comentarii