Recenzie Florile de la Mansarda (Dollanganger vol. 1) de V.C. Andrews


Trebuia sa ai parte de iubire, ca sa nu te ofilesti si sa mori.

Familia Dollanganger duce o viata linistita, normala, aparent lipsita de griji, plina de afectiune indreptata spre cei patru copii ai familiei: Chris, Cathy si gemenii Carrie si Cory. Acestia insa sufera un soc cand vestea despre moartea tatalui lor - Christopher, ii loveste din plin si le schimba permanent viitorul. Corrine, mama, si copiii sunt nevoiti sa ceara ajutorul mamei lui Corrine (bunicii copiilor). Insa ce nu stiu Chris si Cathy este ca bunica Olivia Foxworth este o batrana  extrem de religioasa, cruda si insensibila. Olivia accepta in cele din urma ca nepotii ei sa se mute in casa, insa cu o conditie extrem de importanta: sa isi duca veacul la mansarda, cu imposibilitatea de a cobori sau de a iesi afara. 
Va vom oferi mancare, bautura si adapost, dar niciodata blandete, intelegere sau dragoste. E imposibil sa simti orice altceva in afara de repulsie fata de ceea ce e imoral.
Pe langa acest fapt, bunica le-a facut si o lista cu interdictii si reguli pe care ar trebui sa le respecte. Astfel traiul copiilor la conac nu avea sa fie usor. Insa totul trebuia sa se termine cand bunicul lor bolnav ar da coltul, iar averea le-ar apartine... La inceput au fost doar cateva zile, insa acele zile s-au transformat in luni si ani. Ani care i-au surprins ce copiii cei mari: Cathy si Chris, dezvoltandu-se si transformandu-se in doi adolescenti curiosi aflati la pubertate. Calvarul fratilor Dollanganger continua sa ii bantuie in fiecare clipa cat stau in mansarda intunecoasa si neprietenoasa. Dar cand bunicul bolnav pare sa nu mai moara, iar fiecare clipa petrecuta in mansarda este un pas catre nebunie, Chris si Cathy vor descoperi ca sunt singuri in care pot avea incredere sunt ei insisi, singurii capabili sa-i mentina pe gemeni in siguranta de mania bunicii malefice si de gandurile rele oferite de mansarda obscura.

Lifetime® Original Movie

Pornita pe o premisa imorala: redobandirea afectiunii tatalui pentru a fi reinclus in testament si a pune mana pe avere, asteptarea ca bunicul sa moara pentru putea pune mana pe bani etc., cartea continua pe aceeasi idee de imoralitate, fie data de intentiile ascunse ale unor personaje cheie, fie prin temele abordate precum incestul sau abuzul. Am iubit felul de scris al autoarei si implicit naratiunea personajelor principale, unul foarte rational, analitic si complex, e ca si cum as adresa eu intrebarile cheie adresate de personajele principale, ca si cum as gandi eu acele lucruri, atat de mult am rezonat cu tinerii Dollanganger. Chris si Cathy ajung sa devina ca niste parinti pentru mezinii Carrie si Cory, niste modele care incearca sa-si gaseasca identitatea si care pun cea mai fireasca intrebare posibila, aflati in acea situatie: De ce au ajuns ei sa plateasca pentru pacatele parintilor lor?
Dupa cum pune ea problema, mama nu are nici o speranta sa-l mai castige vreodata pe bunicul de partea ei! Si cu atat mai putin bunicul nu va vrea sa ne vada vreodata la fata! De ce? Ce-am facut noi? Nici macar nu eram aici in ziua in care mama a cazut in dizgratie, facand ceva atat de ingrozitor, incat tatal ei tatal ei a dezmostenit-o! Nici macar nu eram nascuti. De ce ne urasc?
Lifetime® Original Movie
Un element interesant, sau cel putin bizar, pe care l-am remarcat este reprezentat de numele personajelor - toate incepand cu litera C, mai putin numele bunicii. Acest fapt cred ca a fost facut intentionat de catre autoare pentru a suplinia discrepanta dintre familia Dollanganger si Foxworth, pentru a arata ca bunica in cele din urma nu este ca ei.



Nu este neaparat o carte pentru perversi sau pentru fetite aflate pentru prima oara la menstruatie, dupa cum spun multi rautaciosi, cartea abordeaza doar niste teme care nu sunt chiar atat de familiare sau despre care nu se prea vorbeste, insa care sunt realiste si actuale.
Oamenii nu mureau niciodata cu adevarat. Doar plecau intr-un loc mai bun, unde asteptau sa-i regaseasca pe cei dragi. Apoi se intorceau in lume, la fel cum venisera si prima oara.
Socanta, dramatica, controversata si trista - cam asta este esenta cartii Florile de la Mansarda

Nota
4.5/5


Comentarii