Recenzie Carry On (Simon Snow vol. 1) de Rainbow Rowell

You were the sun, and I was crashing into you. I'd wake up every morning and think, 'This will end in flames.
Simon Snow, in varsta de 18 ani, este in ultimul an la Scoala de Magie Watford, scoala ascunsa de ochii lumii Normale (cei fara puteri vrajitoresti). Aici, toti tinerii cu puteri magice pot sa isi exerseze puterile, sa invete unele noi si sa le foloseasca impotriva raului. Alaturi de Simon, se afla Agatha Wellbelove (fosta lui iubita), Penelope Bunce si Tyrannus Basilton Pitch (rautaciosul lui coleg de camera). Simon insa ramane o enigma pentru toata lumea, intrucat el a fost adus de catre Mag, directorul Scolii Watford, din lumea Normalilor, insa acesta pare sa aiba puteri asemanatoare oricarui alt magician. Dar lui Simon ii este mai greu decat celorlalti sa isi controleze puterile, iar lucrurile par mereu sa explodeze in flacari ori de cate ori se afla el prin preajma. 
Tumblr

Mai presus de atat, se spune ca Simon ar fi cel mai puternic mag intalnit vreodata, cel care l-ar putea infrange pana si pe Humdrum, creatura malefica si intunecata care se hraneste cu magia vrajitorilor si lasa in urma viduri seci de magie. Vechile Familii si cei din Sabatul vrajitorilor incep sa se teama pentru vietile lor si il acuza pe Mag ca nu face nimic pentru a-i proteja pe tinerii vrajitori de la Watford. Dupa ce Basilton (Baz) dispare subit, Simon incepe sa isi faca griji in privinta sigurantei lui, in special ca Humdrum ar putea oricand aparea sa il scoata din joc odata pentru totdeauna. Insa lumea vrajitorilor este mai incurcata decat pare, iar Simon, Penelope, Agatha si Baz trebuie sa rezolve misterul care planeaza asupra mortii vechiului director al Scolii Watford, precum si sa ii supravietuiasca lui Humdrum, care apare oriunde s-ar afla Simon.
Tumblr

Este imposibil sa nu vezi influenta lui J.K. Rowling si a fenomenului Harry Potter asupra seriei de fata, insa prefer sa cred ca aceasta din urma este mai mult un omagiu adus lui Harry Potter si nu o copie mai putin reusita a acesteia. Fiecare personaj din universul lui Harry isi are corespondent in lumea creionata de Rainbow Rowell (Simon = Harry; Baz = o combinatie intre Draco si Ron; Penelope = Hermione; Magul = Dumbledore; Humdrum = Voldemort), insa seriei ei parca ii lipseste ceva. Despre originalitate nu poate fi vorba din moment ce Carry On este mai mult sau mai putin o versiune foarte comprimata a seriei lui Rowling. Inca de la rostitul vrajilor care par sa declanseze magia, la baghetele magice, la prezenta antagonistului care pare sa ii puna gand rau eroului principal, la parintii care nu sunt prezenti in viata eroului, la prezenta prietenilor care sa-l ajute pe erou sa-si implineasca destinul, pana la ideea de Cel Ales, Carry On este o versiune trasa la indigo, politically correct (prin prezenta lgbt-ului si a diversitatii raselor vrajitorilor), ca doar Rowling a fost acuzata ca seriei ei ii lipseste diversitatea.

Tumblr

Carry On insa nu este o carte rea, ironia, interactiunile dintre personaje (in special relatia Simon - Baz), suspansul creat si aventura te face sa vrei sa citesti pana la sfarsit pentru a descoperi deznodamantul. Insa totul pare putin cam prea grabit; nu stiu daca Rowell a avut vreodata intentia de a scrie o continuare cartii acesteia, dar povestea pare sa se cam fi terminat aici. Ei bine, seria a continuat cu inca un volum aparut, si inca unul pe drum. O seara linistita si relaxanta te poate face sa te bucuri de carte, insa nu vad o recitire a seriei vreodata.
Magic. I miss magic when I'm away. When I'm by myself, magic is something personal. My burden, my secret. But at Watford, magic is just the air that we breathe. It's what makes me a part of something bigger, not the thing that sets me apart.
Alcatuirea cartii
4 parti, 520 pagini

Nota
3/5


Comentarii