Recenzie The X-Men - vol. 3 (# 22-31) de Stan Lee, Roy Thomas

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.
Marvel Masterworks - The X-Men volumul 3 comprima urmatoarele 10 numere de benzi desenate ale seriei originale cu supereroi X-Men creata de Stan Lee si scrisa de Roy Thomas intre 1966 si 1967. Desi pare putin coplesitor sa te apuci de o serie de benzi desenate cu peste 500 de numere, odata ce stii de unde sa incepi, treaba merge rapid. Uncanny X-Men sau simplu The X-Men este seria originala de benzi desenate cu care ati dori sa incepeti lectura. Marvel Masterworks reprezinta practic o colectie a benzilor desenate, pe volume. Deocamdata actiunea nu se desfasoara cronologic, evenimentele urmand sa fie intrerupte de tot intre numerele 67-93, fiind redate ulterior printr-un volum intitulat The Hidden Years, practic relatand in mai multe reviste ce s-a intamplat in numerele respective, actiunea continuand dupa aceea pana la numarul 544.

Insa pana acolo e cale lunga, volumul de fata continand numerele 22-31. Daca nu stiti absolut nimic despre X-Men, volumul poate fi o incantare, insa anii care au trecut au oferit multe spoilere prin seriale animate, serii de filme, prequeluri, sequeluri, spin-off-uri, jocuri video etc. care au mai stirbit putin din placerea lecturii. Normal ca deja stim fiecare personaj cine este, ce putere detine si ni se poate parea putin redundant sa ne fie explicate puterile acestora aproape in fiecare numar. Dialogurile foarte lungi pot parea putin ciudate si nefolositoare in multe dintre cazuri, insa ma gandesc ca toate explicatiile oferite prin intermediul dialogurilor personajelor sau a gandurilor acestora, au avut un scop: acomodarea cititorilor cu universul supereroilor necunoscuti la vremea aceea. Echipa originala formata din Jean Grey (Marvel Girl), Scott Summers (Cyclops), Hank McCoy (Beast), Bobby Drake (Iceman) si Warren Worthington (Angel) ramane in aceeasi formula, insa este insa lesne de inteles de ce seria X-Men a fost anulata dupa nr. 66, actiunea neducand absolut nicaieri, diareea verbala de pe fiecare pagina e super obositoare pentru cititori si de foarte multe ori inutila din moment ce intelegi ce se intampla prin prisma imaginilor din banda desenata. Fara o actiune si un plot stabil, echipa X-Men se lupta (din nou) cu o serie de raufacatori de mana a doua de care nu a auzit nimeni si de care probabil nici nu vom mai auzi vreodata.

Volumul de fata include: lupte cu raufactori mutanti, zei mayasi, mutanti cu puteri stranii si aparitia lui Banshee, un personaj-cheie care va juca un rol important in seria X-Men in viitor.

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 22 - Împreună vom cădea
X-Men isi testeaza puterile in camera de antrenament creata de profesorul Xavier, luptandu-se cu un robot gigant numit Colosso. Doar impreuna, folosindu-si toti puterile in acelasi timp reusesc ei sa il rapuna pe acesta. X-Men sunt atacati de catre Contele Nefaria, Scarecrow, Plantman, Porcupine si Eel, un grup de raufacatori cu puteri diverse care le-a pus gand rau echipei de supereroi.

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 23 - Salvarea orașului
X-men sunt tinuti captivi de catre Contele Nefaria, in timp ce echipa lui de răufăcători se da drept X-Men cerand bani autorităților pentru a ajuta comunitatea. Nefaria creeaza un dom impenetrabil in jurul orasului, ținându-i pe toti captivi in oras. 

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 24 - Invazia Lăcustei
Jean Grey paraseste echipa de supereroi X-Men pentru a merge la colegiu, lasandu-i pe Angel si Scott Summers îndurerați din cauza sentimentelor pentru ea. Intre timp, un raufacator numit Lacusta incepe sa creasca lacuste gigantice si sa distruga culturile multor oameni de la țară. 

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 25 - Puterea Pandantivului
X-Men ajuta la evacuarea unui orfelinat care luase foc, pana la venirea pompierilor. Intre timp, in America Centrală, Juan Meroz se afla in cautarea aurului mayașilor, care se spune ca a fost unul dintre cele mai bogate popoare. Avandu-i ca sclavi pe Ramon si Toloc, Juan gaseste o piatra pretioasa misterioasa care se dovedeste a fi Pandantivul din Kukulcan.

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 26 - Holocaust
Cu ajutorul pandantivului stravechi, El Tigre devinde zeul mayas Kukulcan, care isi arunca mânia asupra lumii pentru anii in care a fost întemnitat. Kukulcan isi reconstruiește capitala mayasa de odinioara cu ajutorul pandantivului care isi ia energia de la soare.

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 27 - Reîntoarcerea Imitatorului
Cal Rankin se reîntoarce in viata tinerilor mutanti X-Men, nestiind insa ca este controlat de Sinistrul Sculptor. Acesta a pregatit niste papusi magice in forma profesorului Xavier si al Imitatorului, controlandu-i pe amandoi.
© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 28 - Țipătul unui Banshee
Doi noi inamici creeaza probleme in Manhattan: Căpcăunul si Banshee, care fura din magazinele de lux din oras, cu ajutor armelor Căpcăunului si a tipatului lui Banshee care adoarme pe oricine. Intre timp, Imitatorul se antreneaza alaturi de X-Men pentru a-si perfecționa puterile.

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 29 - Când titanii se lovesc
In timpul vacantei de iarna, Bobby descopera o grotă in care se afla un mutant neobișnuit: Super-Adaptoid, un urias verde care se poate adapta la puterile celorlalti pentru a le combate in lupta. Echipa de tineri mutanti X-Men se lupta cu acesta cu toata forta lor, insa nimic nu parea fi suficient. 

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 30 - Trezirea Vrăjitorului
Jean Grey si profesorul Xavier se afla atrasi de o forta mistica sus in nori, unde descopera un regat futurist creat de un mutant misterios numit Vrăjitorul. Acesta de dovedeste a fi Vrajitorul Merlin din legendele arthuriene. El planuieste invazia lumii moderne, încercând sa intoarca roata timpului. 

© Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Nr. 31 - Trebuie să-l distrugem pe Omul de Cobalt
Tinerii mutanți încearcă să trăiască niște experiențe umane alături de prietenii lor, ieșind în oras, mergând pe plajă și la dans, dar și antrenându-se împreună în institutul lui Charles Xavier. Ralph încearcă un costum de cobalt la care a lucrat și care spune el că este aproape la fel de bun ca cel al lui Iron Man.

Alcatuirea cartii
10 numere, 224 pagini


Comentarii