Recenzie Eclipsa (Amurg vol. 3) de Stephenie Meyer


Bella își continuă viața alături de iubitul ei vampir Edward, după ce Volturi a aflat de existența ei, în cel mai uman mod cu putință: mergând la școală. Festivitatea de absolvire se apropie, iar Bella se gândește la opțiunile ei de viitor, la posibilele universități la care să aplice și la viața ei după ce se va alătura familiei Cullen. Deși este împinsă de la spate de Charlie să își reia prieteniile cu colegii ei, Bella încă nu știe nimic de Jacob, care a plecat împreună cu haita lui de vârcolaci. Bella și Edward petrec trei zile la Florida, la mama Bellei, Reneé, iar la sosirea lor, Jacob îi face o vizită Bellei, aceasta descoperind de la el că Victoria se află pe urmele ei, încă rănită și cu o dorință mortală de a se răzbuna din cauza morții iubitului ei, James. Bella este contrariată de faptul că Edward i-a ascuns acest lucru, iar revenirea lui Jacob in Forks îi trezește sentimente contradictorii. Vampirii și vârcolacii din Forks trebuie să facă un pact pentru a păstra liniștea comunității lor care este amenințată acum de prezența unor vampiri nou-născuți. Vor reuși Bella, Edward și Jacob să supraviețuiască atacului violent și să își pună ordine în sentimente și în inimi?
Se uită în ochii mei şi-mi mângâie obrazul, şi am simţit cum mi se ridică sângele în obraji. Râse cu blândeţe.— Şi sunetul inimii tale, continuă el mai serios, dar tot zâmbind discret. Este cel mai important sunet din lumea mea. M-am obişnuit atât de mult cu el acum, încât aş putea jura că-l aud de la kilometri întregi distanţă. Dar nimic din toate acestea nu contează. Asta, spuse el, luându-mi faţa în mâini. Tu. Iată tot ce vreau să păstrez. Tu vei fi mereu Bella mea, doar că vei trăi veşnic.


Ideea nu e rea, dar execuția... Jesus Christ... 
Nu am putut să nu observ că uneori intervine ridicolul - aparent Edward nu mai este afectat de mirosul sângelui Bellei fiindcă și-a închipuit că o pierde și a văzut-o moartă după ce ea a sărit de pe stâncă în încercarea ei suicidală de a-i atrage atenția în volumul precedent. Un vampir care nu mai simte o foame nestăpânită pentru sânge din cauza dragostei? Uhm... OK... În acest moment, pentru mine, Amurg a devenit un fel de "Fluturi" de Binder. Bella ar fi Irina, fata pe care o vrea toata lumea, pe care încearcă toți să o protejeze, să o țină în puf, foarte fițoasă și egocentrică, iar Edward și Jacob sunt, evident, Robert și Matei. Statutul familiei Cullen este de asemenea exagerat, e greu de crezut că o familie extravagantă și opulentă ca aceasta poate să își ascundă atât de bine pornirile "vampirice". Dacă familia Cullen este atât de populară pe cât se prezintă în carte, toți ochii din comunitate ar trebui să fie pe ei, îngreunându-le astfel viața de vampir. De altfel, în volumul acesta, Bella pare a fi obsedată de ideea de a deveni un vampir, Edward refuză să o transforme până când nu se căsătoresc (idk why - manipulare, relație toxică, hotărâți voi...), iar Jacob își dă seama de sentimentele lui puternice pentru Bella și încearcă să se apropie din ce în ce mai mult de ea. De aici avem și mici lupte de orgolii, fiecare dându-și pumni in piept încercând să fie mai macho decât celălalt doar-doar o vor impresiona pe Bella, domnița la ananghie care mereu trebuie salvată de Big Bag Vampire care urmărește să se răzbune, pe când Charlie încearcă într-un mod nenatural și total neparental de a o cupla pe Bella cu Jacob. Bella este una dintre cele mai enervante protagoniste, iar gândurile ei sunt atât de obositoare... toate acele "dacă", toate dramatismele ei emoționale și hormonale fac din Bella o protagonistă slabă, fără nuanță. Înțelegem că ideea din spate este că Bella e un om și nu se poate ridica la nivelul creaturilor supranaturale din Forks, și e evident, dar faptul că are mereu nevoie de cineva să o salveze și protejeze insistă pe acest aspect prea mult. Edward este super manipulativ, încercând să controleze fiecare aspect al vieții iubitei lui, Jacob este prea insistent (aparent nu a auzit niciodată de friendzone), iar Charlie este unul dintre cei mai neparentali părinți despre care am citit vreodată.
Practic - telenovelă cu vampiri și varcolaci.


Alcatuirea cartii
576 pagini, 27 capitole

2.5/5


Comentarii