Recenzie Bătălia Vraciului (Cronicile Wardstone vol. 4) de Joseph Delaney

"Iubirea este o amăgire care-i încătușează pe muritori de soarta lor."

(Mab Mouldheel)

Thomas Ward, cel de-al șaptelea fiu al celui de-al șaptelea fiu s-a născut cu anumite talente, care îl fac ideal pentru postul de ucenic al Vraciului. El poate vedea și auzi morții și este un inamic redutabil al întunericului. Dar asta nu-l oprește pe Tom să fie deseori înspăimântat, însă are nevoie de tot curajul posibil pentru a avea succes unde ceilalți 29 de ucenici au eșuat. Thomas își continuă ucenicia alături de Vraci și de amica lui vrăjitoare, Alice, însă umblă vorba cum că în Pendle cele trei cele mai puternice clanuri de vrăjitoare (Malkin, Deane si Mouldheel) se pregătesc sa isi unească puterile pentru a invoca cel mai mare rău posibil - Diavolul.

"Poate că nu credem toți în Dumnezeu, dar asta n-ar trebui să ne împiedice să avem încredere în oameni."

(Părintele Stocks)

Vraciul John Gregory, ucenicul Thomas Ward și tânăra vrăjitoare Alice Deane se pregătesc astfel de o vizită în Pendle pentru a investiga zvonurile și a pune capăt planurilor vrăjitoarelor. Părintele Stocks vine în vizită în Chipenden, iar Tom află că acesta i-a fost ucenic Vraciului Gregory în trecut, însă acesta și-a descoperit vocația clerică și a renunțat la ucenicie. Pentru a ajunge in Pendle, Tom merge la ferma fratelui său, Jack, pentru a împrumuta calul și căruța, însă Jack, soția lui - Ellie și fiica lor, Mary, sunt de negăsit. De asemenea, și zestrea lăsată de mama lor special pentru Tom este dispărută. Tom nu poate să nu se gândească că vrăjitoarele au avut ceva de-a face cu toate astea, într-o încercare de a-i atrage atenția, iar lupta ce stă să vină ar putea fi una dintre cele mai periculoase de până acum.

"

Îţi văd limpede viitorul. Viaţa ta va fi tristă. Magistrul tău va muri şi tu vei rămâne singur. Ar fi fost mai bine să nu te mai fi născut. Nu i-am răspuns, dar m-am liniştit, frica pierindu-mi cu repeziciune. Văd o fată, curând va fi femeie, continuă Tibb. Fata cu care-ţi vei împărţi viaţa. Ea te va iubi, te va trăda şi, în cele din urmă, va muri pentru tine. Şi totul va fi fost în zadar. Totul pentru nimic, în final. Mama ta a fost crudă. Ce mamă ar aduce pe lume un copil pentru un viitor atât de lipsit de speranţă? Ce mamă ţi-ar cere ceva ce nu poate fi înfăptuit? Ea cântă un cântec al caprei şi tu eşti în mijlocul lui. Adu-ţi aminte cuvintele mele, când te vei uita în gura morții."

(Tibb)

După cum probabil deja v-ați dat seama, volumul 4 al seriei Cronicile Wardstone se axează mult mai mult pe vrăjitoare. Autorul creează o lume întreagă în jurul acestora, volumul de față oferind informații prețioase, legende, mitologie și detalii pe care noi, ca cititori, le aflăm și învățăm odată cu Tom, care își continuă ucenicia. Descoperim că vrăjitoarele au mai multe puteri: Seducția - abilitatea de a păcăli inamicul de intențiile ei, până când vrăjitoarea atacă; Farmecul - abilitatea vrăjitoarei de a apărea sub o altă înfățișare; Vraja de legare - persoana "legată" nu poate face mai mult de 100 de pași de locul unde i s-a făcut vraja; Spionajul - vrăjitoarele pot spiona cu ajutorul oglinzilor sau a apei. Aflăm și că există trei clanuri de vrăjitoare în Pendle: Malkin, Deane și Mouldheel. De asemenea, se face distincția dintre Sabat - 13 vrăjitoare care își adună puterile pentru invocarea Întunericului și Clan - familie mai mare de vrajitoare, care include și bărbați și copii, care nu neaparat practică și ei magia. Alice este jumătate Malkin (după mamă), jumătate Deane (după tată). Vraciul se teme că întoarcerea la Pendle va reprezenta un pericol și o tentație pentru Alice, întrucât ea ar putea fi influențată de clanul familiei ei să revină la obiceiurile ei "vrăjitorești". Probabil de aici a pornit și neîncrederea în Alice de la început, iar acum Alice și Tom preferă să păstreze pentru ei anumite detalii care l-ar putea îngrijora pe Vraci, pentru a păstra armonia dintre ei. Însă Alice rămâne în esență o vrăjitoare, iar Tom va trebui să-și dea seama singur dacă poate avea încredere în ea sau nu. Pe lângă asta, o altă vrăjitoare ale cărei intenții sunt misterioase apare în peisaj - Mab Mouldheel. Aceasta încearcă să-l facă pe Tom să o placă, alimentând gelozia lui Alice. Cred că devine deja un motiv principal faptul că Thomas Ward trebuie să înfrunte răul de unul singur, astfel "gașca" se separă de multe ori pe parcursul volumului tocmai pentru ca Tom să dovedească că este vrednic și că poate înfrunta întunericul cu ajutorul învățăturilor deprinse de la Vraci.

"Era Tom Ward. A venit să mă salveze de un clan de vrăjitoare. Sunt, deși nu merit să fiu, prietena lui și aș face orice pentru el. Chiar orice. Aș muri pentru el dacă trebuie."

(Alice Deane)


Alcătuirea cărții
25 capitole, 510 pagini

Personaje

Osoasa Lizzie - vrăjitoare, mătușa lui Alice
Agnes Sowerbutts - vrăjitoare, mătușa lui Alice
Jack - fratele lui Thomas
Ellie - sotia lui Jack, cumnata lui Tom
Mary - fiica lui Jack si Ellie, nepoata lui Tom
James - fratele lui Thomas, fierar in Ormskirk
Părintele Stocks - preot, fost ucenic al Vraciului
Grimalkin - ucigasa nemiloasa din clanul Malkin
Tibb - creatură inumană creată de clanurile Malkin și Deane; poate vedea viitorul
Cobden - vizitiu
Nowell - magistrat
Wurmalde - menajera lui Nowell

Nota
5/5





Comentarii