Recenzie Turnul Zorilor (Tronul de cleștar vol. 6) de Sarah J. Maas

Nesryn Faliq, căpitanul Gărzii Regale din Adarlan, se află împreună cu Chaol Westfall, "mâna" regelui Dorian Havilliard, în Antica, încercând să trateze alături de Khaganul conducator de aici, Urus, să li se alăture în războiul împotriva lui Erawan. Chaol însă este rănit și se află într-un scaun cu rotile după ce a fost lovit cu magie întunecată. El speră că va descoperi în Torre Cesme, clădirea renumită în Antica pentru vindecătorii iscusiți, o persoană care să-i redea puterea de odinioară. Astfel, ei descoperă că khaganul și-a pierdut fiica cea mai mică, pe Tumeline, și ajung să discute cu Yrene Towers, o tămăduitoare care posedă darul vindecării de la zeița Silba. Datorită trecutului nu foarte fericit petrecut la Fenharrow (care fusese asediat de regatul Adarlan), Yrene este retincentă în a-l ajuta pe Chaol să se vindece. Însă pericolul pândește până și în îndepărtatul ținut din Antica, căci forțele demonilor valg se adună și devin din ce în ce mai puternice, iar comploturile de la curtea khaganului Urus sunt multe, întrucât acesta trebuie să aleagă un moștenitor din cei cinci copii rămași. Vor reuși Nesryn și Chaol să îl convingă pe khaganul reticent să li se alăture într-un război în care acesta nu este implicat?

editia germana a cartii


Tot ce se întâmplase îl conduse aici.
De la fortăreața din munții înzăpeziți, unde un bărbat cu un chip la fel de dur ca piatra din preajma lor îl aruncase în frig; la mina de sare din Endovier, unde o asasină cu ochi ca focul zâmbise la el, nedistrusă în ciuda unui an în infern.
Totul îl condusese exact unde trebuia să fie.
Unde voia să fie.
Un moment de bunătate. Din partea unei tinere care curma vieți, pentru o tânără care le salva.

editia turca a cartii

Inițial, Turnul Zorilor trebuia să fie o nuvelă, însă Sarah J. Maas a devenit atât de captivată de noul univers creat în Antica încât a făcut din acesta un roman de sine stătător. Acțiunea se petrece concomitent cu cea din Imperiul Furtunilor, în timp ce Chaol, Yrene și Nesryn încearcă să afle cât mai multe informații despre demonii valg, despre infiltrarea lor în lumea oamenilor, lucruri care i-ar putea ajuta în război, Aelin se luptă cu forțele maritime ale lui Maeve. Însă este oare necesar să citim Turnul Zorilor înainte de ajunge la Tărâmul de cenușă? Probabil că nu... ce e drept, ne ajută foarte mult să înțelegem prezența demonilor valg în lumea umană, asistăm la crearea unor legături foarte importante între personaje precum Chaol-Yrene, Nesryn-Sartaq, descoperim motivațiile unor personaje misterioase precum vindecătoarele din Torre Cesme... iar toate acestea vor reprezenta puncte cheie în conflictul final din ultimul volum. Maas a mizat destul de mult pe creionarea civilizației din Antica (și ce-i drept, a meritat să fie explorat), astfel încât unele pasaje din carte pot părea puțin plictisitoare sau neatractive, dar totul se schimbă de la jumătatea cărții încolo când se "îngroașă gluma", iar personajele vor fi supuse unor încercări periculoase. 

Chiar dacă este puțin previzibil, plăcerea nu o găsim în "destinație", ci în drumul parcurs de personaje, încercările și aventurile prin care trebuie să treacă pentru a ajunge la soluționarea conflictului. Desigur că acest lucru nu se va întâmpla decât în ultimul volum al seriei, Tărâmul de cenușă, aflat acum în precomandă la editura Rao.


Alcătuirea cărții
68 capitole, 700 pagini

Personaje:
Dorian Havilliard - regele Adarlanului (menționat doar)
Aelin Galathynius - regina Terrasenului  (menționată doar)
Chaol Westfall - lord, "mâna" regelui Dorian
Nesryn Faliq - căpitanul Gărzii Regale din Adarlan
Urus - khaganul continentului sudic
Hasar, Sartaq, Arghun, Duva, Kashin - copiii Khaganului, posibili urmași la tron
Yrene Towers - vindecătoare
Hafiza - Marea Vindecătoare
Falkan Ennar - negustor, metamorf
Houlun - conducătoarea clanului Eridun
Borte - prietenă cu Sartaq, nepoata lui Houlun

Nota
4/5



Comentarii