Anul acesta mă mândresc cu 67 de titluri citite și aproape 25.000 de pagini, cu 7 titluri mai multe decât mi-am propus inițial pentru Challenge-ul Goodreads anual.
A Patra Aripă de Rebecca Yarros - fiind una dintre cele mai populare cărți de anul acesta, am zis să pun și eu mâna pe ea să văd despre ce este vorba. Cu siguranță își merită locul printre cele mai bune cărți ale anului. Aventură, pericol, romantism și nu numai - o combinație reușită între Divergent, Jocurile Foamei, însă cu dragoni nemiloși. Nu am citit însă continuarea, Flacăra de Fier, dar cu siguranță o voi face în viitorul apropiat.
Hoți Mărunți a fost o surpriză plăcută. Fiind cel de-al treisprezecelea copil al celui de-al treisprezecelea copil, Vanja Schmidt nu a avut niciodată norocul de partea ei, trebuind să apeleze la furturi mărunte pentru a supraviețui. Viața i se schimbă însă când întâlnește o prințesă căreia îi fură identitatea. Jocuri regale mârșave, întorsături de situație și aventură cât încape în acest basm modern.
Omul Pictat. După moartea mamei lui, Arlen este promis să se însoare, însă fuge de acasă pentru ca planul tatălui său să nu reușească. El descoperă că poate trasa lunii magice care să țină la distanță demonii (miezingii) care au făcut ravagii în sate. Pe măsură ce întunericul se apropie, Arlen devine tot mai atras de Miez (de locul de unde vin demonii) și va avea nevoie de cât mai mulți aliați pentru a face facă terorilor întunericului. Un epic fantasy foarte popular pe care cu siguranță îl voi continua.
Femeia din Mine reprezintă autobiografia lui Britney Spears, care ne povestește viața ei, începuturile carierei ei muzicale, relațiile amoroase tumultuoase, cum a scăpat de sub tutela tatălui ei după 13 ani, dar și provocările de a fi un superstar internațional și relația ei cu familia disfuncțională din care provine. Scrisă într-un stil foarte simplu, cartea reușește să te captiveze prin sinceritate și povestea emoționantă și tot-odată injustă, făcându-te să te gândești că viețile vedetelor nu sunt chiar atât de fabuloase pe cât am crede.
Harrow County - bandă desenată. Emmy este o tânără de 17 ani tulburată de coșmaruri înfiorătoare despre o femeie pe nume Hester Beck spânzurată și acuzată de vrăjitorie. Cu ultima suflare, aceasta le promite sătenilor că va reveni și se va răzbuna. Emmy urmează să împlinească 18 ani și locuiește cu tatăl ei la o fermă când lucruri stranii încep să se petreacă. Emmy începe să aibă vise despre stejarul lovit de fulger din curtea ei și vede figuri stranii în pădurea deasă care îi înconjoară casa.
Percy Jackson și Hoțul Fulgerului reprezintă începutul seriei inspirate din mitologia greacă, creionată de Rick Riordan, în care un tânăr pe nume Percy descoperă că este descendentul zeului mărilor, Poseidon. El merge în tabăra Half-Blood, unde alături de prietenul său Grover și noua lui amica Annabeth, trebuie să readucă fulgerul furat lui Zeus, lucru ușor de zis, greu de făcut, mai ales că jocul nemilos al zeilor capricioși abia ce stă să înceapă.
The High Mountain Court. Remy este una dintre puţinele vrăjitoare roşii rămase in viaţă după ce acum 13 ani regele Vostemur al Regatului de Nord a declarat război conducătorului fae al Regatului Muntelui Înalt, nimicind astfel şi vrăjitoarele roşii care îl susţineau pe acesta. Acum ea trăieşte ca nomadă, împreună cu Heather, tutorele ei care este vrăjitor maronie, şi cu Fenrin, un alt orfan pe care Heather 1-a luat în grijă (şi el tot vrăjitor maroniu). Într-o zi însă, un grup de patru figuri misterioase păşesc în tavernă, un grup neobișnuit care îi va schimba viața lui Remy pentru totdeauna. Aventură și romantism, perfect pentru fanii lui Sarah J. Maas.
Wolfsong. Mi-am dorit o carte bună cu vârcolaci anul acesta, însă am rămas profund dezamăgit. Stilul de scris este foarte pueril și simplist - fraze foarte scurte și extrem de multe repetiții frustrante. Cumva s-a văzut influența Twilight, practic este exact același plot (făcut doar lgbtq+), iar familia este de vârcolaci, nu de vampiri. Sunt prea multe elemente care te fac sa nu te simți confortabil cu povestea și cu tot ce se întâmplă, încă de la faptul că partenerii amoroși sunt un băiat de 10 ani și unul de 16, până la faptul că toată familia pare ușor incestuoasă, împingând personajul principal în brațele copilului lor. E greu de digerat, de acceptat, am vrut să-mi placă, chiar am încercat, dar nu... mulțumesc. Cu siguranță deține titlul de cea mai proastă carte citită anul acesta.
The Wolf Gift - o altă poveste cu vârcolaci, de data aceasta de la maestra cărților gothic horror - Cronicile Vampirilor și Cronicile Vrăjitoarelor. Pe cât de mult mi-a plăcut cea cu vrăjitoarele, pe atât de mult mi-a displăcut acest titlu, parcă a fost scris de cu totul altă persoană. Povestea ne face cunoștință cu Reuben Golding, un tânăr reporter de 23 de ani dintr-o familie înstărită care lucrează la San Francisco Observer. El se află acum la conacul maiestuios şi plin de încărcături istorice şi culturale al familiei Nideck când un atac inopinat și violent are loc. La trezire, Reuben constată că începe să se schimbe. Stilul este asemărător celui din Wolfsong - foarte pueril și simplist - fraze foarte scurte, povestea ușor confuză și destul de plictisitoare, care însă nu te face să te atașezi defel de personaje sau de acțiune în sine.
În seara asta n-avem voie să plângem - una dintre cele mai siropoase și de nedigerat cărți pe care le-am citit. În mod normal nu aș citi astfel de cărți, însă bookclub-ul a adus și acest titlu în mâinile mele. Personajele foarte stupide, acțiunea demnă de telenovele și plotul non-existent fac din acest titlu unul dintre cele mai proaste citite anul acesta. Cu siguranță nu mă voi mai apropia de nimic de Agnes Martin-Lugand.
Iar mai jos găsim toate titlurile citite de mine anul acesta:
Un an nou cât mai bun și lecturi plăcute! :)
PS: mă găsiți și pe Goodreads: https://www.goodreads.com/cipryan
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam parerile voastre!