Recenzie Goosebumps (vol. 1-10) de RL Stine


Seria originală Goosebumps conține 62 de volume care se pot citi individual, fiecare volum avand alt subiect și alte personaje (excepție făcând doar niște continuări la cărți precum "Sânge de Monstru "Probleme mari", "Zâmbește și mori", "Masca bântuită", "Blestemul mumiei" sau "Noaptea păpușii" - acestea practic continuând acțiunea volumului anterior, cu aceleași personaje). Editura Rao a publicat 21 de volume din seria originală, la începutul anilor 2000.


RL Stine abordează teme familiare universului horror, însă le transpune pe hârtie într-un mod atractiv pentru copii și tineri. Teme precum case bântuite, măști fantomatice, sperietori de ciori care prind viață, fantome fără cap, sânge de monstru care nu se oprește din a se înmulți, schimburi de corpuri și păpuși malefice sunt doar cateva elemente care formează universul creației lui Stine. De asemenea, autorul pare să aibă o predispoziție pentru personajele proscrise, copii care nu se integrează sau care, având o perioadă mai dificilă la școală sau acasă, încearcă să găsească o oază de liniște, însă sunt departe de aceasta, căci lucruri terifiante urmează a li se intampla. Majoritatea copiiilor protagoniști au vârsta de 12 ani, au frați sau surori, sau dacă nu, cu siguranță au cațiva prieteni care să îi poată ajuta să treacă peste belelele înfricoșătoare care îi așteaptă.

Părinții se dovedesc la fel de inutili în volumele lui Stine precum e poliția în filmele de groază. De cele mai multe ori părinții copiiilor nu cred scenariile șocante pe care le prezintă copiii lor, punând asta pe seama imaginației debordante a acestora. Astfel, tinerii trebuie să facă față singuri sau alături de prieteni sau frați unor aventuri înfricoșătoare. Ceea ce găsesc interesant este felul în care autorul te face să vrei să citești mai mult, capitolele sale încheindu-se de cele mai multe ori cu cliffhangere care să te facă să vrei să dai pagina și să vezi ce se întâmplă în continuare. Desigur, seria este destinată copiilor, iar dacă o citești că adult, cum o fac eu acum, nu ar trebui să le iei prea în serios. Țîn minte însă când am descoperit seria în clasa a VI-a după ce mi-a recomandat-o profesoară mea de limba și literatură română la sfârșitul anului școlar, astfel că toată vacanță am stat și am citit volumele apărute la noi, în special noaptea, când era atmosfera mai sumbră. Ei bine, ce pot să vă spun, mi-au plăcut atunci, îmi plac și acum, deși gândirea mea mai matură de acum îmi pune bețe în roate uneori in timpul lecturii, plăcerea lecturii tot acolo este.

Puteți citi synopsis-urile volumelor din seria "Goosebumps" si "Strazile Groazei" pe blog, dând un simplu click pe titlurile seriilor antemenționate.


Coperțile genial executate te intrigă încă de când le vezi pentru prima dată și te introduc mai mult în universul cărții. Pentru asta trebuie să îi mulțumim lui Tim Jacobus - creatorul coperților originale. Acestea surprind cu exactitate cele întâmplate în carte, dezvăluind astfel un mic pasaj și stimulând imaginația. Le puteți vizualiza și pe blogul nostru dând click AICI.

RL Stine este considerat un Stephen King al literaturii pentru copii. Este autorul a peste 400 dintre cele mai bine vândute poveșți de groază și mistere pentru tineri. Printre seriile sale enumerăm: "Goosebumps. Cărțile care îți dau fiori", "Goosebumps 2000", "Oferă-ți fiori" ("Give Yourself Goosebumps"), dar și spin-off-uri precum: "Goosebumps: Cei mai căutați" ("Goosebumps: Most Wanted"), "Goosebumps: Ținutul Ororilor" ("Goosebumps: Horrorland") și "Goosebumps: Lumea lui Slappy" ("Goosebumps: Slappyworld").

Din seria principală destinată adolescenților "Străzile Groazei" s-a publicat și la noi un singur volum în anii '90: volumul 14 - "Bisturiul" în colecția "Twin Peaks" a editurii Colemus. Seria a primit ulterior și alte spin-off-uri precum: "Noile Străzi ale Groazei" ("New Fear Street"), "Terorile Străzilor Groazei" ("Fear Street Super Chiller"), "Majoretele din Străzile Groazei" ("Cheerleaders"), "Saga Străzilor Groazei" ("The Fear Street Saga Trilogy"), "Străzile Groazei 99: Casă Răului" ("Fear Street: The House of Evil"), "Străzile Groazei: Cronicile Cataluna" ("Cataluna Chronicles"), "Străzile Groazei: Parcul Groazei" ("Fear Park"), "Fear Street Sagas", "Absolvenții Străzilor Groazei" ("Fear Street Seniors"), "Nopțile din Străzile Groazei" ("Fear Street Nights"), "Fantomele Străzilor Groazei" ("Ghosts of Fear Street") și "Relansarea Străzilor Groazei" ("Fear Street Relaunch"). Printre alte serii enumerăm și "Școala derbedeilor" ("Rotten School") - serie începută la editura Corint Junior, "Camera Coșmarurilor" ("The Nightmare Room"), "Cele mai înfricoșătoare povești" ("Mostly Ghostly"), "Fete periculoase" ("Dangerous Girls"); și-a adus și contribuția la alte serii precum: "Liceul Groazei" ("Horror High"), "Punctul Horror" ("Horror Point") și "GI Joe" , dar a publicat și o multitudine de volume individuale. Seriile lui Stine au fost adaptate pentru micile ecrane în seriale precum "Goosebumps: TV Series", "The Nightmare Room: TV Series", "Mostly Ghostly", "RL Stine's The Haunting Hour", "Eye Candy" (bazat pe romanul individual cu același nume), Fear Street (serie de trei filme făcute și distribuite de Netflix), dar și câteva filme pentru micile și marile ecrane printre care: "Goosebumps", "Goosebumps 2: Haunted Halloween", "Mostly Ghostly: One Night în Doom House", "R.L. Stine's Monsterville: Cabinet of Souls", "Mostly Ghostly: Have You Met My Ghoulfriend?" și "The Haunting Hour: Don't Think About It". De asemenea, seria Goosebumps a fost adaptată și în jocuri video printre care menționăm "Escape from HorrorLand", "Attack of the Mutant", "Goosebumps: The Game" și "Night of Scares".


O noutate întâlnită la RL Stine o constituie seria "Oferă-ți fiori" ("Give Yourself Goosebumps"), unde cititorul este la cârma poveștii și poate decide ce să facă personajul principal în continuare. La fiecare sfârșit de capitol cititorul trebuie să ia o hotărâre privitoare la poveste și să înainteze în carte după alegerile făcute. Fiecare volum din această serie vine cu peste 20 de sfârșituri diferite, personajul principal putând chiar să își piardă viață în cazul uneori alegeri nefericite ale cititorului. Seria a creat isterie în anii '90, fiind asemănată unui joc video, pe hârtie.Stine a fost redactor-șef al emisiunii pentru copii "Castelul lui Evrika", transmis pe canalul american de emisiuni pentru copii Nickelodeon. "Goosebumps. Cărțile care îți dau fiori" este însă seria care l-a impus că pe unul dintre cei mai populari autori de cărți pentru copii, la fel cum seria "Străzile Groazei" ("Fear Street") l-au propulsat în centrul atenției tinerilor. Așa că, cititorule, ia seama: vei muri de spaimă! Dar și de plăcere atunci când vei citi aceste romane unice.

(Biografia autorului a fost adaptată din volumele apărute la editura Rao și completată personal cu informații actualizate)

Vol. 1 - BUN VENIT IN CASA MORTILOR

Mottouri: "Fii mai plin de viata!"
"Te poate omori!"


Amanda si Josh sunt doi frati in varsta de 12 ani si respectiv 11 ani care se muta impreuna cu familia lor in Dark Falls (nume predestinat unei povesti infricosatoare), un mic orasel cam ciudat, dupa ce tatal lor primeste o scrisoare cum ca un unchi indepartat i-a lasat mostenire o casa. 


Aici insa, urmeaza sa se petreaca o gramada de lucruri infricosatoare si inexplicabile, cainele familiei luand-o instantaneu razna, ca semn prevestitor a evenimentelor stranii. Curand insa, Amanda si Josh vor descoperi cu stupoare de ce orasul pare sa fie populat de cetateni care mai de care mai ciudati si de ce lumea pare sa evite Dark Falls, dar mai presus de asta, vor afla ca sunt singurii care se pot salva din acest cosmar fantomatic.

Vol. 2 - NU COBORATI IN PIVNITA!

Mottouri: "Plante vii, oameni morti"
"Ceva asteapta in intuneric"


Tatal lui Casey si a lui Margaret, Dr. Brewer, incepe sa lucreze acasa, in subsolul casei, dupa ce a fost concediat de la fostul loc de munca. Toate bune si frumoase pana cand copiii primesc un ordin strict: "Nu coborati in pivnita", intrucat tatal lor lucreaza la niste experimente ciudate. Atrasi tot mai mult de necunoscutul pe care il reprezinta propria pivnita, copii se aventureaza la subsolul casei pentru a descoperi despre ce este toata secretomania asta.


Dr. Brewer isi neglijeaza familia, petrecand cel mai mult timp in pivnita alaturi de plantele sale. Curand, el incepe sa se comporte ciudat. Mare le este mirarea copiiilor sa isi vada propriul tata... acoperit de frunze! Acum Casey si Margaret trebuie sa dea de capat misterului sau vor deveni hrana de plante.

Vol. 3 - SANGE DE MONSTRU

Mottouri: "Sange, sange peste tot!"
"Este o sete de sange!"


Evan este lasat sa stea cu matusa lui cu deficiente de auz si necomunicativa dupa ce mama lui pleaca din oras sa caute o casa de locuit. Din cauza plictiselii si pentru ca s-a saturat sa auda cum cainele sau si pisica matusii lui fac galagie, Evan se aventureaza in oras unde descopera un magazin vechi de jucarii.


El se intoarce acasa cu o jucarie stranie: o cutie pe care scrie "Sange de monstru". Dar oare ce sa fie aceasta substanta vascoasa, verde si dezgustatoare care pare sa nu se opreasca din crescut? Poate fi acesta chiar... sange de monstru? Curand, Evan va trai un cosmar cum nu a mai trait. Un cosmar verde si scarbos care acapareaza tot.

Vol. 4 - ZAMBESTE SI MORI

Mottouri: "O poza face o suta de tipete"
"Fiecare poza spune o poveste"


Greg Banks impreuna cu prietenii lui: Shari, Doug si Michael se plictisesc de moarte, asa ca se hotarasc sa mearga la presupusa casa bantuita a mosneagului Spidey. Explorand casa, la subsolul acesteia el descopera un aparat de fotografiat ciudat.


Dar ceva nu este in regula cu aparatul si asta are sa constate chiar Greg dupa ce isi fotografiaza tatal, iar acesta are un accident de masina ziua urmatoare. Stai putin, asta trebuie sa fie o coincidenta. Nu-i asa? Ce ramane de facut cand Greg este rugat sa aduca ciudatul aparat de fotografiat la ziua de nastere a prietenei lui? Oare... o vor pati cu totii?

Vol. 5 - BLESTEMUL MUMIEI

Mottouri: "Aici e cu siguranta ceva putred"
"Ceva a trezit mortii"


Gabe este in Cairo alaturi de parintii sai, dar acestia il lasa pe baiat in grija unchiului lui, Ben, si a verisoarei lui, Sari, in timp ce ei pleaca cu munca in Alexandria. Unchiul lui Gabe lucreaza intr-o piramida. Ce poate fi mai tare de atat?! Ei bine, nu la fel va crede si Gabe, ale carui cosmaruri vor deveni realitate dupa ce se pierde in interiorul piramidei.


Ceva nu este in regula. Sunete ciudate par sa se auda din interiorul piramidei. Si de parca nu ar fi suficient, Gabe trebuie sa se ascunda si de un tip dubios pe nume Ahmed care pare sa vrea sa ii faca felul in orice secunda. Insa Ahmed o sa devina ultima grija a lui Gabe dupa ce o mumie pare sa revina la viata. O mumie  care cauta razbunare!

Vol. 6 - SA DEVENIM INVIZIBILI
Mottouri: "Disparitiile pot fi mortale"
"Acum ii vezi, acum nu"


Max descopera in podul casei sale o camera secreta in care gaseste o oglinda veche. Pare sa fie o oglinda magica, una care te face invizibil. Copil fiind, Max incepe sa se joace cu oglinda misterioasă, neluand in seama pericolele care nu intarzie sa apara.


El se lauda prietenilor lui: Erin, April, Zack si fratelui sau Lefty cu noua sa decoperire si curand copiii incep sa faca pariuri: cine poate rezista mai mult invizibil fara sa i se faca rau. Max vrea sa castige aceasta provocare, insa va descoperi ca odata disparut, sa te materializezi din nou este din ce in ce mai greu. Si de ce se comporta prietenii lui asa ciudat? Max trebuie sa-i dea de capat ori va disparea pe veci!

Vol. 7 - NOAPTEA PAPUSII

Mottouri: "Cosmarul tau a prins viata"
"El umbla... si te pandeste"
"Nu e o papusa ca oricare alta!"


Lindy si Kris Powell sunt doua surori gemene care au tot timpul ceva de impartit. Astfel ca dupa ce Lindy descopera la gunoi papusa unui ventriloc, o ia acasa si o numeste Slappy, dar Kris devine repede  geloasa pe noua jucarie preferata a surorii ei si decide sa-si ia si ea una: Domnul Wood.


Domnul Wood nu se bucura de acelasi succes pe care il are Slappy si asta o infurie pe Kris. Insa cand fetita gaseste o incantatie in haina noii sale papusi, cosmarul fetelor prinde viata. La propriu! Gemenele vor descoperi acum ce inseamna sa fii marioneta cuiva!

Vol. 8 - FETITA CARE A STRIGAT: "MONSTRUL"!

Mottouri: "Te asteapta... sa te manance!"
"S-a trezit cu o problema... monstruoasa!"
"Ea spune adevarul, dar nu o crede nimeni"


Lucy adora povestile de groaza si iubeste sa isi bage in sperieti fratele. Fata este inscrisa intr-un club de lectura pe timpul vacantei de vara. Insa, intr-o zi, ea ramane peste program la biblioteca. Mare este mirarea fetei cand il surprinde pe bibliotecar devenind un monstru infometat.


Povestile lui Lucy despre monstrii nu i-au adus fetei chiar cea mai buna reputatie, iar acum nimeni nu o mai crede. Cum poate sa scape Lucy cu viata din acest cosmar in mod special acum ca este blocata in biblioteca cu monstrul pe urmele ei?

Vol. 9 - BUN VENIT IN TABARA DE COSMAR!

Mottouri: "Distractii... urlete..."
"Este o mica tabara a terorii"
"Povestile despre tabara devin realitate"



Billy pleaca in vacanta de vara in Tabara Clar de Luna unde se imprieteneste cu Jay si Collin, insa ceva nu pare in regula cu tabara aceasta. Pe zi ce trece copiii par sa dispara, parintii nu ii mai raspund la scrisori, iar supraveghetorii se comporta foarte ciudat.


Canoe inspre nicaieri, mancare nu foarte comestibila, escaladari periculoase si trasul cu arma? Ce fel de tabara mai este si asta? Si de ce se comporta toata lumea atat de straniu? Ceva nu e in regula, Billy este convins de asta. Dar oare va putea el scapa cu viata din cea mai terifianta vacanta de vara de pana acum?

Vol. 10 - FANTOMA DIN VECINI

Mottouri: "Mortii se intorc."
"Cum se face ca nu te-am mai vazut?"
"E ceva in neregula cu copilul din vecini"


Hannah locuieste intr-un cartier linistit in care nu se intampla prea multe lucruri interesante. Asta pana cand se muta alaturi un baiat ciudatel. Hannah nici macar nu reuseste sa isi dea seama cand a venit baiatul, caci cu o seara inainte nu locuia nimeni in vecini, iar acum... baiatul pare sa apara si sa dispara subit de fiecare data.


Insa ea e sigura ca baiatul ascunde ceva. Dar oare ce? Curand Hannah incepe sa creada ca este bantuita de o fantoma, de fantoma baiatului din vecini. Dar este oare cu putinta asa ceva? Si daca da, ce vrea de la ea?

Nr. crt.
Titlul original
Titlul in romana
Nr. pag. original
Nr. pag. romana
Anul publicarii - original
Anul publicarii - romana
Nota

1.
Welcome to Dead House
Bun venit in casa mortilor!
123
125
1992
2003
3/5
2.
Stay out of the basement
Nu coborati in pivnita!
122
128
1992
2003
4/5
3.
Monster Blood
Sange de monstru
128
128
1992
2003
4/5
4.
Say cheese and die!
Zambeste si mori
132
126
1992
2003
4/5
5.
The Curse of the Mummy’s Tomb
Blestemul mumiei
132
128
1993
2003
5/5
6.
Let’s get invisible
Sa devenim invizibili
121
128
1993
2003
4/5
7.
Night of the Living Dummy
Noaptea papusii
134
128
1993
2005
5/5
8.
The Girl who cried monster
Fetita care a strigat: “Monstrul”!
137
128
1993
2005
3/5
9.
Welcome to camp Nightmare
Bun venit in tabara de cosmar
136
128
1993
2005
4/5
10.
The Ghost Next Door
Fantoma din vecini
124
128
1993
2005
4/5

PS. Atat titlurile volumelor si ale seriilor, cat si descrierile volumelor care nu au apărut la noi au fost traduse (amatoriceste) de mine.
PPS. Imagini preluate din ediții alternative ale cărților și din serialele cu Scooby Doo. 


Comentarii