Recenzie Riverdale - In urma cu o zi (Riverdale vol. 1) de Micol Ostow


Dupa cum probabil stiti deja, Riverdale este bazat pe seria de benzi desenate Archie Comics, serie reintepretata intr-o maniera moderna, dramatica si mai intunecata. Riverdale - In urma cu o zi de Micol Ostow este prima carte din seria de romane inspirate de serialul de televiziune omonim, creat de CW si distribuit actual de Netflix. Romanul de fata reprezinta un prequel al serialului, relatand evenimentele antepremergatoare nefastului incident din ziua de 4 iulie, care a marcat orasul Riverdale si vietile tinerilor liceeni intr-un mod negativ. Spus din patru perspective diferite: cea a lui Betty, Jughead, Archie si Veronica si insumand nenumarate alte articole de ziar, postere, mesaje text ale personajelor, instiintari scrise etc., primul roman al seriei descrie vietile adolescentilor nostri favoriti din oraselul misterios din Georgia inainte ca iadul sa se fi dezlantuit.

Oamenii din Riverdale vor sa creada ca aici nu s-ar putea întâmpla nimic rau, in ciuda faptului ca istoria ne-a dovedit contrariul. Raul nu inceteaza sa existe doar pentru ca refuzam sa il vedem.



Betty Cooper a obtinut un stagiu ca jurnalista pentru o revistă din Los Angeles: Hello Giggles, lucrand sub indrumarea Rebbecai Santos. Noua ei sarcina este de a o intervieva pe influenta Veronica Lodge, moștenitoarea averii si imperiului imobiliar Lodge. Betty insa are probleme la serviciu dupa ce este acuzata ca a furat niste obiecte vestimentare si accesorii scumpe de la firmă.


Archie Andrews se antrenează toata vara pentru a putea fi capabil sa joace fotbal in continuare si dupa inceperea noului an scolar. Acesta incepe sa cante la chitara, fapt care îl aduce in atentia domnisoarei Geraldine: profesoara de muzica de la liceul din Riverdale (domnisoara Grundy). Archie incepe chiar sa aiba o aventura interzisa si ascunsa cu profesoara lui de muzica.


Jughead Jones inca mai sufera dupa despartirea si separarea parintilor lui, Gladys - mama lui, mutandu-se departe cu Jellybean - sora lui. El descopera ca FP - tatal lui, isi duce veacul pe la barul White Wyrm, barul condus de banda Serpilor. Chiar daca FP fusese in trecut regele si liderul Serpilor, el sustinea ca si-a lasat trecutul in urma si ca incearca sa nu mai bea si sa se puna pe picioare, reintregind familia. Se pare doar ca sarpele isi naparleste pielea, dar naravul ba.



Veronica Lodge se afla in New York si duce o viata fabuloasă, pe care si-a dorit-o dintotdeauna si cu care este mai mult decat obișnuită. Ea este stagiara lui Grace Coddington, un fost model si director artistic al revistei Vogue. Veronica este insa abordata de Nick St. Claire, un tanar fermecator si instarit, care încearca sa ii intre in gratiile fetei.

Intrebarea mea e:
UNDE E CHERYL BLOSSOM?! aka Cel-mai-tare-personaj-din-toata-seria


Avand in considerare ca cea mai mare parte a primului sezon se invarte in jurul misterului care invaluie familia Blossom (imi e greu sa nu dau spoilere, pentru cei care inca nu au vizionat inca primul sezon al serialului Riverdale), m-as fi asteptat ca Cheryl sa faca parte din carte intr-o mai mare masura decat doua replici acolo aruncate catre Archie sau Jughead. Ar fi fost interesanta o perspectiva asupra relatiei (putiiiin ciudate si posibil incestuoase) dintre ea si fratele ei geaman Jason, niste informatii in legatura cu activitatile stranii ale familiei Blossom, relatia interzisa dintre Jason Blossom si Polly Cooper. Acestea au lipsit cu desavarsire, dar ar fi putut face parte din carte si mai mult decat atat, ar fi adus un plus de inventivitate acesteia. Decat asa, mai bine s-ar fi mizat pe niste aventuri noi, drame si mistere noi ale tinerilor din Riverdale, ceva ce serialul tv nu a surprins sau la care producatorii nu s-au gandit.


Cei din familia Blossom erau ca trandafirii otraviti din gradina Riverdale si nimeni nu voia sa fie intepat de spinii veninosi.

Cartea a dezamagit in cea mai mare masura, nereusind sa surprinda detalii interesante si demne de mentionat ale vietii adolescentilor din Riverdale. Spusa din patru perspective diferite, insa fara prea mare individualizare a personajelor, cartea pare mai mult o compilatie de fapte care ar fi putut fi imaginate de catre orice fan Riverdale. Cartea l-a facut pe Archie sa para un copilas indragostit de profa atractiva, iar pe Veronica sa para o ahtiata dupa sex si barbati, infumurata, fara scrupule fara prea mult creier, insa foarte potenta financiar. Probabil s-a considerat ca serialul tv este mai mult decat explicativ si suficient de detaliat si nu s-a mizat pe anumite aspecte lipsa, insa personal, cred ca un volum prequel al serialului ar fi putut face mult mai multe pentru universul Riverdale si pentru fanii seriei.

© Warner Bros Studios

Alcatuirea cartii
255 pagini, 20 capitole

Nota
3/5


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!