Recenzie The X-Men - vol. 1 (# 1-10) de Stan Lee

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Marvel Masterworks - The X-Men volumul 1 comprima primele 10 numere de benzi desenate ale seriei originale cu X-Men, scrise de Stan Lee intre anii 1963-1965. Desi pare putin coplesitor sa te apuci de o serie de benzi desenate cu peste 500 de numere, odata ce stii de unde sa incepi, treaba merge rapid. Uncanny X-Men sau simplu The X-Men este seria originala de benzi desenate cu care ati dori sa incepeti lectura. Marvel Masterworks reprezinta practic o colectie a benzilor desenate, pe volume. Deocamdata actiunea nu se desfasoara cronologic, evenimentele urmand sa fie intrerupte de tot intre numerele 67-93, fiind redate ulterior printr-un volum intitulat The Hidden Years, practic relatand in mai multe reviste ce s-a intamplat in numerele respective, actiunea continuand dupa aceea pana la numarul 544. Insa pana acolo e cale lunga, volumul de fata continand doar primele zece numere. Daca nu stiti absolut nimic despre X-Men, volumul poate fi o incantare, insa anii care au trecut au oferit multe spoilere prin seriale animate, serii de filme, prequeluri, sequeluri, spin-off-uri, jocuri video etc. care au mai stirbit putin din placerea lecturii. Normal ca deja stim fiecare personaj cine este, ce putere detine si ni se poate parea putin redundant sa ne fie explicate puterile acestora aproape in fiecare numar.

Vom face cunostinta cu probabil unii dintre cei mai populari super-eroi din istorie: Oamenii X, vom descoperi originea numelui echipei, membrii originali ai echipei create de profesorul Charles Xavier, vom vedea primele flirturi dintre focoasa Jean Grey si formidabilul Scott Summers, vom fi martori la antrenamentele si la lectiile dure ale acestora, la dezvoltarea intelectuala a personajului Beast, la infiintarea echipei de mutanti malefici condusi de Magneto, la luptele cu inamicii atat mutanti, cat si... umani si, desigur, la salvarea lumii.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 1 - X-Men

Profesorul Xavier care detine o scoala privata exclusivista din Westchester, New York isi duce veacul in folosul omenirii, infiintand o scoala secreta unde tinerii mutanti sa isi poate exersa puterile in folosul umanitatii. Facem cunostinta cu Hank Mc.Coy (Beast), Bobby Drake (Iceman), Scott Summers (Cyclops), Warren Worthington al treilea (Angel) si noua recruta - Jean Grey (Marvel Girl). Tinerii au insa de-a face cu Magneto, mutantul care poate manui metalul si crea unde magnetice.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 2 - Nimeni nu-l poate opri pe Vanisher

Vanisher, un mutant care detine puterea teleportarii, incepe sa creeze belele in oras dupa ce incearca sa jefuiasca bancile. Echipa X-Men se afla insa pe pozitie si cu ajutorul puterilor lor si a antrenamentelor zilnice, ar avea o sansa sa il opreasca pe Vanisher.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 3 - Ai grija la Blob

Profesorul Xavier simte prezenta unui alt mutant in apropiere, acesta dovedindu-se a fi Blob, el este un mutant mare si supra-ponderal a carui putere este forta bruta si aparenta indestructibilitate. Xavier incearca sa il coopteze pe Blob in echipa X-Men, insa acesta nu este usor de convins ca are nevoie de o echipa, cand insasi puterea lui ii poate oferi totul.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 4 - Fratia Mutantilor

Magneto isi infiinteaza echipa lui de răufăcători: pe Toad, Quicksilver (Pietro), sora lui Pietro - Scarlet Witch (Wanda) si Mastermind. Cel din urma poate crea iluzii in mintile oamenilor, Toad este agil si are un talent fizic exacerbat, Quicksilver este foarte rapid, iar Scarlet Witch dezlantuie haosul cu puterea farmecelor ei. Acestia promit sa ii nimiceasca pe X-Men, Magneto considerand ca rasa muntantilor Homo Superior este mai presus si mult mai valoroasa decat rasa oamenilor Homo Sapiens.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 5 - In capcana

Echipa X-Men descopera la televizor un mutant aflat in pericol de a fi linsat de catre niste oameni furiosi. Acestia merg sa il salveze, insa descopera ca este de fapt Toad deghizat. Magneto si echipa lui ataca din nou si il iau ca prizonier pe Angel. Astfel, X-Men trebuie sa-si recupereze coechipierul si sa razbeasca inca o data in lupta cu Fratia Mutantilor.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 6 - Sub-Mariner se alatura Fratiei Mutantilor

Prințul Namor, conducatorul Atlantidei se dovedeste a fi un mutant. Astfel, el este dorit in echipa lui Magneto, care il contactează pentru a-l lua in echipa lui de mutanti malefici. Insa nici Xavier nu se lasa mai prejos, simtind pericolul pe care influenta lui Magneto l-ar putea avea asupra lui Namor. Cel din urma se dovedeste a nu fi foarte interesat de ofertele celor doi, avand propriul plan in minte.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 7 - Intoarcerea lui Blob

Scott Summers devine liderul X-Men, Xavier disparand, dar nu inainte de a-i arata mașinăria creata: Cerebro, care poate identifica mutantii din apropiere. Alarma de la Cerebro suna, iar X-Men isi dau seama ca Blob este in apropiere, insa Fratia Mutanților a lui Magneto le-o iau înainte si ajung la Blob primii, incercand sa il coopteze. De aici pana la o lupta intre echipele de mutanti nu este decat un pas.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 8 - Amenintarea lui Unus, cel de neatins

Beast este aproape linșat de catre o gașcă de oameni dupa ce isi dezvaluie puterile salvand un copil aflat pe varful unei cladiri. Acesta isi doreste sa paraseasca echipa X-Men si pleaca de la scoala, considerand ca este inutil sa incerci sa salvezi rasa umana care nu doreste sa fie salvata. El incearca sa castige bani din wrestling. Acesta trebuie sa se lupte cu Usus, cel de neatins, care este insa un mutant pe care nu il poate atinge nimeni si nimic.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 9 - Faceti cunostinta cu Avengers!

Xavier este plecat in Europa pentru a-l gasi pe mutantul Lucifer, cel care i-a provocat accidentul care l-a lasat invalid. Pe nava catre Europa, Scott distruge un iceberg care le-ar putea aduce sfarsitul, insa odata ajunsi la destinatie, echipa X-Men face cunoștință cu Răzbunătorii: Thor, Iron Man, Captain America, Wasp si Ant Man. Acestia insa le pun gand rau.

 © Marvel Characters, Inc. All rights reserved.

Numarul 10 - Venirea lui Ka-Zar!

Angel vede la televizor o stire conform căreia un individ misterios si salbatic a salvat un cercetător de la îngheț, in Antarctica. Echipa crede ca este vorba de un mutant, insa Xavier le spune ca barbatul nu are cum sa fie mutant, din moment ce nu primeste nici un fel de semnale de la Cerebro in privinta lui, insa ii lasa pe X-Men sa mearga pana in Antarctica. Cu ajutorul razelor laser ale lui Cyclops, echipa descopera o grotă cu o încăpere secretă, aici ei gasesc un tinut uitat de lume, unde dinozaurii si alte creaturi preistorice inca traiesc.

- Este chiar necesar sa plantezi atata frica in inimile oamenilor, Magneto?
- Desigur! Oamenii sunt ca oile! Raspund la anumiti stimuli - iar frica este cel mai puternic stimul dintre toate.

Fara dar si poate se remarca trecerea timpului si schimbarea valorilor societatii in care traim. Faptul ca cinci barbati se dau la o tipa in 1963 fara ca ea sa tipe "Abuz" spune ceva despre felul in care privim acum lucrurile si cum erau privite atunci. Nu ma intelegeti gresit, Jean Grey este mai mult decat o față draguta, insa se poate observa cu ochiul liber creionarea rolului femeii de atunci: de a arata bine pentru barbati, de a nu scoate un sunet in prezenta lor, de a avea grija de ei si de a nu le sta in cale. Cel putin asta a reiesit din benzile lui Stan Lee, in privinta ambelor personaje feminine: Jean Grey si Wanda. Avem de-a face insa cu niste adolescenti in toata regula, X-Men fiind inca niste tineri neexperimentati care cauta sa se descopere, sa isi exerseze puterile de mutant si sa salveze lumea oamenilor, amenintata de forte malefice, sub indrumarea profesorului lor. Ce mi s-a parut insa interesant este faptul ca la fel ca majoritatea supereroilor, X-Men se ascund pe ei insisi si puterile lor de vazul lumii, fiecare dintre ei avand un alter-ego (in afara de profesorul Xavier). Desi aparitia unor personaje stranii de care nu am mai auzit niciodata in viata mea si despre care probabil nu voi mai auzi (Unus, Sub-Mariner, Vanisher, Ka-Zar), acestia fac parte din procesul de formare si dezvoltare a tinerilor X-Men. De asemenea, faptul ca actiunea nu se continua de la un numar la altul (exceptie facand probabil numerele in care apare Magneto si gasca lui), poate face seria mai usor de citit, insa ofera discontinuitate. Astept sa citesc urmatoarele numere, in care sper ca actiunea sa fie mai lineara, cronologica de la un numar la altul si desigur... sa devina putin mai interesanta cu X-Men super pregatiti sa infrunte orice le sta in cale.

Alcatuirea volumului
10 numere, 236 pagini


Comentarii