Recenzie Jurământ de sânge (Academia Vampirilor vol. 4) de Richelle Mead



Dupa atacul devastator al strigoilor impotriva dhampirilor si moroilor de la scoala Sf. Vladimir unde Dimitri a fost transformat intr-un strigoi, acesta a disparut fara urma, lasand-o pe iubita lui dhampir, Rose Hathaway, singura si indurerata. Aceasta insa este mai hotărâtă ca niciodata sa-l gaseasca pe Dimitri, chiar daca asta inseamna sa isi paraseasca sora de sange si protejata ei, pe printesa moroi Vasilisa Dragomir, ultima din linia Dragomir.
Şi tocmai aceste amintiri erau cele care făceau atât de greu de înţeles expediţia aceasta, pentru uciderea lui, chiar dacă era acum strigoi. Şi totuşi... în acelaşi timp, tocmai din cauza acestor amintiri trebuia să-l distrug. Aveam nevoie să mi-l amintesc ca pe bărbatul care mă iubea şi mă strângea în braţe în pat. Aveam nevoie să-mi amintesc că bărbatul acela n-ar fi vrut să rămână un monstru.


Rose pleaca astfel in Rusia in speranta ca il va gasi pe iubitul ei recent devenit strigoi. Incercand sa afle mai multe informatii, ea se infiltreaza in clubul de noapte Nightingale, unde Rose da peste Sidney, o alchimista cu ajutorul careia reuseste sa il puna la punct pe un strigoi care voia sa le faca felul. Acestea se ajuta reciproc, iar Rose o invita pe Sydney sa o ajute in speranta gasirii lui Dimitri, astfel ele pornesc împreună înspre localitatea Omsk. Între timp, la scoala Sf. Vladimir directoarea Kirova ii preda locul lui Eugene Lazar, care soseste împreună cu copiii lui moroi la scoala. Sidney si Rose sunt atacate de niste strigoi, lupta care se sfarseste cu ranirea lui Rose. Abe Mazur, un strigoi misterios soseste si le transporta pe fete la familia Belikov. Aici, Rose face cunoștință cu mama lui Dimitri, Olena, si cu toata familia acestuia. Rose va avea nevoie de toata puterea si tenacitatea pentru a le transmite vestile rele celor din familia Belikov. Pusă față în față cu Dimitri, va avea ea suficientă putere să ucidă pe vampirul ei iubit?
Cu o iuțeală pentru care el nu era pregătit, mi-am avântat brațul, împlântându-i țepușa în piept. Forța îmi revenise: strecoară țepușa pe lângă coaste și înfinge-o drept în inimă. Și în timp ce i-o înfingeam, simțeam că-mi străpung și propria inimă, în același timp. 

Chiar daca actiunea nu se mai petrece predominant la Academia Sf. Vladimir, autoarea da dovada de ingeniozitate prin potrivirea celor doua planuri narative distincte: cel cu Rose in Rusia in cautarea lui Dimitri si cel cu Lissa ramasa la Academie. Acest lucru este posibil prin legatura spiritului dintre Rose si Lissa, Rose reusind astfel sa ii patrunda in ganduri prietenei ei si sa descopere intrigile si planurile celor de la Academie, toate acestea departe fiind de casa.
Acum, eu eram cea lipsită de ţintă. Şi, colac peste pupăză, nu mă puteam împiedica să-mi amintesc iar şi iar cuvintele lui Mark. Oare chiar mă aflam într-o nebunească misiune de luptător rătăcitor? Oare mă năpusteam cu nesăbuinţă spre propria-mi moarte? Sau mă năpusteam cu nesăbuinţă spre... nimic? Oare eram sortită să-mi petrec restul zilelor rătăcind? Singură?
Alchimista Sidney este o adiție perfectă seriei, Alchimiștii dând o notă de mister si un suflu nou poveștii, în special că acum știm că ea este protagonista în seria spin-off Bloodlines / Legături de sânge. De asemenea, celelalte personaje noi (precum Mark și Oksana) aduc si ele informații extrem de prețioase în legătură cu limitele spiritului, despre legăturile de sânge stabilite între dhampiri și moroi, dar și despre existența strigoilor.

Chiar dacă am făcut o pauză enorm de mare de la cititul volumului precedent (2012), seria Academia Vampirilor va ramane mereu una dintre preferatele mele, iar volumul de față reprezintă tot ce iubesc la seria aceasta: emoții puternice, pericol, suspans, vampiri de toate felurile, magie, romantism și fantezie cât încape. Pregătiți-vă să vă fie sfâșiate inimile...

Alcătuirea cărții
30 capitole, 544 pagini


Comentarii