Recenzie Secretul Vraciului (Cronicile Wardstone vol. 3) de Joseph Delaney

Dacă-ți lași inima să-ți conducă mintea, atunci Întunericul te va învinge de fiecare dată.
Thomas Ward, cel de-al șaptelea fiu al celui de-al șaptelea fiu s-a născut cu anumite talente, care îl fac ideal pentru postul de ucenic al Vraciului. El poate vedea și auzi morții și este un inamic redutabil al întunericului. Dar asta nu-l oprește pe Tom să fie deseori înspăimântat, însă are nevoie de tot curajul posibil pentru a avea succes unde ceilalți 29 de ucenici au eșuat. Thomas își continuă ucenicia alături de Vraci și de amica lui vrăjitoare, Alice, însă o scrisoare misterioasă îl alertează pe Vraci și le strică liniștea din casa lor din Chipenden.
Se vedeau câteva cuvinte pe acel petic scorojit de hârtie și m-am uitat câteva clipe lung la ele, înainte de a putea citi:"Dă-mi ce îmi aparține sau o să te fac să regreți ziua-n care te-ai născut."
Astfel, Vraciul și Thomas se mută în casa vrăjitorului din Anglezarke, în timp ce pe Alice le-o încredințează familiei Hurst din Adlington, familie datoare Vraciului. Thomas descoperă zvonurile cum că Anglezarke este un loc al întunericului unde Vechii Zei obișnuiau să fie slăviți, iarna unii dintre ei trezindu-se la viață. Un astfel de zeu este și Golgoth, pe care unii-l numesc Lordul Iernii. Curând însă, Tom descoperă secretele casei dintre munți a Vraciului. Explorând pivnița, el gaseste secretele ascunse ale Vraciului păstrate cu grijă ani de zile. Între timp, Morgan - fostul ucenic al Vraciului, care nu si-a terminat ucenicia, le dă bătăi de cap urmărindu-i de la distanță și creând probleme.
Nimeni nu știe exact ce se întâmplă după ce murim, zise Vraciul, cu un oftat. Dacă am ști, n-ar mai fi atât de multe religii diferite, toate susținând lucruri diferite și crezând ca ele au dreptate. După mintea mea, nu contează pe care dintre ele o urmezi. Sau chiar dacă mergi de unul singur și-ți alegi de capul tău calea în viață. Atâta vreme cât îți trăiești viața corect și le respecți credința celorlalți, așa cum te-a învățat tatăl tău, atunci nu poți greși prea mult.
Thomas devine ceva mai mult matur în acest volum datorită împrejurărilor nu tocmai fericite în care este pus. Rămas la un moment-dat fără ajutorul Vraciului Gregory și al prietenei lui vrăjitoare, Alice, Thomas trebuie să ia propriile decizii, iar destinul său, a familiei lui și a celor dragi lui stă în mâinile lui. E plăcut să-l vezi la cârma situației, chiar dacă nu mereu ia cele mai bune decizii, inima și intențiile-i sunt bune. Mi-ar fi plăcut însă să profite mai mult de ajutorul lui Alice. Până la urmă care mai este avantajul în a avea o prietenă vrăjitoare dacă nu o lași să te ajute în momentele în care situația scapă de sub control? Alice se dovedește mai mult decât capabilă și stăpână pe situație, însă este tratată în mod constant de către Vraci de parcă ar fi o copilă iresponsabilă sau ceva de genul. Într-un fel, e de înțeles... Vraciul dedicându-și întreaga viață împotriva forțelor întunecate, iar Alice fiind în sine un produs al forțelor întunecate... Însă Alice nu a dat semne cum că ar schimba taberele și ar deveni malefică nici o secundă, ba chiar a acceptat situațiile în care a fost pusă pentru a-l ajuta pe Tom și pe Vraci.
Când piere cel bun, uneori se dezlănțuie cel rău, care altminteri ar fi fost ținut în frâu!


Alcătuirea cărții
23 capitole, 454 pagini



Comentarii