Recenzie Anotimpul Vrăjitoarei (Sabrina: Între Lumină și Întuneric vol. 1) de Sarah Rees Brennan

Poate că un semn al maturizării este conștientizarea faptului că inima ta nu este în siguranță.
Se apropie ziua de naștere a Sabrinei Spellman, ziua în care tânăra de 16 ani va intra în drepturile ei depline de vrăjitoare. Însă până atunci, Sabrina trebuie să facă față vieții de muritoare, mergând la liceul Baxter High alături de prietenele ei Roz si Susie, si de băiatul pe care îl simpatizează, Harvey Kinkle. Pe jumătate muritoare, pe jumătate vrăjitoare, Sabrina nu a simțit niciodată că aparține unui loc, însă speră că totul se va schimba când va intra la Academia Artelor Oculte, unde va putea studia magia, alături de alți vrăjitori care-l slăvesc pe Satana. Relația Sabrinei cu Harvey este una la început, dar tânăra vrăjitoare este nesigură de sentimentele băiatului în privința ei, așa ca îi cere sfaturile vărului ei, Ambrose Spellman, care îi sugerează o vrajă care să-i releve lui Harvey adevăratele sentimente în privința Sabrinei. Însă în pădurile din Greendale se ascund lucruri înfricoșătoare, care așteaptă la pândă în întuneric, gata să pună gheara pe cei care se aventurează în inima pădurii unde mai multe vrăjitoare au fost ucise prin spânzurare în trecut. Dar Sabrina are nevoie de o floare de miozotis (floare de nu-mă-uita) pentru ca vraja să funcționeze, așa că se îndreaptă spre pădure, unde întâlnește un spirit al fântânii care îndeplinește dorințe. Însă Sabrina va descoperi că nu poți niciodată să te încrezi într-un spirit al pădurii că îți dorește binele fără a exista repercusiuni.

Oamenii își petrec întreaga viață așteptând ceva să înceapă, și, în schimb, ajung la final.
Ne-a fost promisă o poveste nouă și originală, neîntâlnită în serial, însă tot ce am primit a fost un fleoșc nesatisfăcător din universul The Chilling Adventures of Sabrina. Fiind un prequel al serialului de pe Netflix, era normal să ne așteptăm la clarificarea catorva relații între personaje și descrierea abundentă a universului din care face parte acțiunea serialului, un fel de introducere, poate câteva aventuri ale personajelor de dinainte de serial, însă dacă ați vizionat deja serialul, toate aceste amănunte o să vi se pară redundante, inutile. Știm deja totul despre Sabrina, relația ei cu rudele: mătușile Helda și Zelda, cu vărul Ambrose și cu iubitul muritor Harvey Kinkle. Știm și despre Biserica Nopții, despre faptul că Sabrina este destinată să devină una dintre cele mai puternice vrăjitoare, știm despre familia problematică a lui Harvey și a lui Susie, despre descendența lui Rozie, despre Surorile Stranii Prudence, Agatha și Dorcas... 


Poate pentru cineva care nu este deloc familiarizat cu serialul TV, cartea o să fie mai fascinantă, pentru că, trebuie să recunoaștem, Sarah Rees Brennan reușește să includă cam toate detaliile  demnde de menționat universului Sabrinei necesare pentru a înțelege despre ce e vorba și pentru a satisface orice curiozitate, și o face chiar bine. Însă pentru cineva care este fan, care deja a urmărit cele trei sezoane ale serialului televizat, toate explicațiile oferite în părțile "Ce se întâmplă în întuneric" vor fi nesatisfăcătoare și inutile. Capitolele celor 255 de pagini sunt împărțite în două: alternează între povestea propriu-zisă (care cam lasă de dorit din punct de vedere al acțiunii și al apariției unor personaje care cred că nu-și aveau locul într-un prequel) și capitolele "Ce se întâmplă în întuneric", unde sunt explicate toate detaliile referitoare la universul Sabrinei. Per total, Anotimpul Vrăjitoarei a dezamăgit în mare parte. Dacă autoarea continuă seria în aceeași manieră, interesul meu de cititor care a și văzut serialul pentru viitoarele cărți din serie va fi inexistent.

Alcătuirea cărții
255 pagini, 27 capitole

Nota
2.5/5


Comentarii