Recenzie Focul din cenușă (Elias și Spioana Cărturarilor vol. 1) de Sabaa Tahir

Laia este o sclavă, Elias este un soldat. Nici unul dintre ei nu este liber.

Acum jumătate de mileniu, Cărturarii au fost cuceriți de Războinici.


Elias este un tânăr soldat la Academia militară a Imperiului, Blackcliff, unde urmează să absolve. El plănuiește să dezerteze și să fugă de la academie odată ce festivitatea a luat sfârșit, însă după ce este vizitat de unul dintre profeți (oameni sfinți ai Imperiului, care se crede că sunt posedați de spiritele morților și care decid care dintre copiii Războinicilor urmează să meargă la Blackcliff), care îl sfătuiește să își împlinească destinul și să rămână în Imperiu, Elias se hotărăște să participe la Încercări. Era Împăratului Taius, Întâia Mască, urmează să se sfârșească, urmând să se aleagă un nou conducător, Aspiranții Imperiului și ultimii absolvenți vor lupta unul împotriva celuilalt pentru a căștiga tronul.

— Viața nu este întotdeauna așa cum credem noi că va fi, zice Cain. Ești un tăciune care mocnește în cenușă, Elias Veturius. Te vei aprinde și vei arde, vei face ravagii și vei distruge. Nu poți schimba asta. Nu poți opri asta.

Aceștia trebuie să treacă trei Încercări pentru a deveni următorul Împărat și să dovedească că au:

  • Curajul să-și înfrunte cele mai negre spaime
  • Șiretenia să-și păcălească adversarii
  • Puterea brațelor, a minții și a inimii



Laia este o Cărturară, iar familia ei este luată pe nepregătite când în casa lor sosesc rebelii care-l acuză pe fratele Laiei, Darin, de trădare și asociere cu Rezistența. Cărturarii sunt tagma cea mai puțîn importantă a imperiului; comercializarea cărților și învățatul oamenilor să citească era pedepsită de către Imperiu. Fata ajunge la Rezistență, iar aceștia o trimit pe Laia în Imperiu să spioneze pentru ei și să le furnizeze informații despre Încercari. Astfel, Laia ajunge să fie servitoare pentru una dintre cele mai periculoase figuri ale Imperiului, Comandantul.

— Ești complexă, Laia. Ești plină de viață, de întunecimi, de forță și de spirit. Ești așa cum visezi. Vei arde, pentru că ești un tăciune aprins ascuns în cenușă. Acesta este destinul tău.

Deși lumea creată de Sabaa Tahir este una fascinantă, nu am putut să nu observ câteva plot hole-uri care nu mi-au dat pace și care m-au făcut să nu îi dau nota maximă...
Într-o lume parcă inspirată de Roma antică, unde nesupunerea se pedepsește prin moarte, stăm să ne gândim... Cine ar vrea să locuiască într-un astfel de loc? Se presupune că există un loc liber, unde tirania Imperiului nu a ajuns, probabil unde câinii umblă cu covrigi în coadă și toată lumea este mereu fericită. Astfel stai să te gândești de ce lumea nu fuge din Imperiu? De ce se complac în a trăi într-un loc atât de nesigur? Pe măsură ce povestea avansează, începem să ne putem întrebări, asemenea Laiei. De ce Profeții sunt niște figuri atât de intrigante? În cine poți avea încredere că nu te va trăda? Mai sunt și alte situații cusute cu ață albă, precum faptul că Comandatul (scuzați cacofonia) se presupune a fi una dintre cele mai nemiloase persoane... dar îi cruță viața Laiei de multe ori (prea multe, dacă mă întrebați pe mine), deși se spune că a ucis sau schilodit o grămadă de alte servitoare înaintea Laiei pentru fapte mult mai minore. Adică, îți dai seama că sunt situații trase de păr făcute pentru ca personajul principal să supraviețuiască, că nu ar mai avea noimă dacă ar muri... Coincidența face ca Comandatul (scuzați din nou) să aibă legătură cu unul dintre personajele principale, tot coincidența face ca părinții Laiei să fi reprezentat ceva mult mai important pentru Imperiu, iar acum Laia încearcă să le descopere munca. Deși nu îmi place să fac comparații între cărți, dacă Divergent și Jocurile Foamei ar avea un copil, acela ar fi Elias și Spioana Cărturarilor, cu facțiuni nemiloase care devin aici teritorii sau tagme și un razboi nemilos între tineri pentru a afla care va fi următorul Împărat. Amorul adolescentin nu lipsește nici el, dar nici acțiunea și luptele sângeroase. Volumul de față este un exemplu perfect de literatură young-adult. Cu, nu unul, ci două triunghiuri amoroase, răsturnări și întorsături de situație neașteptate, suspans, acțiune cât încape și personaje pe care nu ai cum să nu le îndrăgești. Toate acestea fac din Focul din cenușă un început de serie fantasy care garantat vă va ține lipiți de paginile ei. 

Alcătuirea cărții

497 pagini, 50 capitole

Nota

4/5




Comentarii