Recenzie Îngerul Mecanic (Dispozitive Infernale vol. 1) de Cassandra Clare

Theresa (Tessa) Gray ajunge in Londra, unde urmează sa isi viziteze fratele, pe Nathaniel. Însă acesta nu este prezent la debarcarea Tessei, iar fata este abordata de un bărbat misterios care o duce la conacul Doamnei Black si a doamnei Dark, supranumite Surorile Întunecate, unde i se promite ca il va intalni pe fratele ei. Femeile o tin captiva pe Tessa mai multe saptamani, timp in care o forteaza sa isi exerseze puterile neobisnuite - puteri de existenta carora Tessa nici nu stia. Cele doua surori întunecate doresc sa o pregateasca pe Tessa pentru intalnirea cu un barbat misterios pe care acestea il numesc Magistrul, proprietarul clubul Pandemonium, care ar face orice sa puna mana pe darul neobișnuit al Tessei. Între timp, Vânătorii de Umbre Will si Jem gasesc cadavrele unor tinere moarte in conditii suspecte si ajung la conacul surorilor Întunecate, unde dau peste Tessa. Tânăra se trezeste la Institutul condus de Charlotte Branwell, care ii explica despre Lumea de Jos si de Vanatorii de umbre (nefilimii) care apara lumea de demoni și de alte creaturi care se ascund de ochii mundanilor. Astfel, Tessa ajunge sa fie atrasa într-o lume mai mult decat periculoasa în cautarea fratelui ei disparut. Poate avea ea incredere in cei de la Institut sau o vor folosi acestia pentru darul ei neobisnuit la fel ca surorile intunecate?

"Dacă nimănui din lumea întreagă nu-i pasă de tine, oare chiar exiști?"

Chiar daca seria Instrumente Mortale nu pot sa spun ca m-a impresionat foarte mult (dovada fiind faptul ca abia am reusit sa termin doua volume din serie), am zis sa ii mai dau o sansa Cassandrei Clare si sa citesc o alta serie de-a ei, care am inteles ca e mai buna decat precendenta. De data aceasta, prequelul - Dispozitive Infernale. Actiunea se petrece in Anglia victoriana - o epoca a ingeniozitatii, a progresului stiintific si in special tehnologic, o vreme care a marcat abolirea sclaviei si dezvoltarea sinelor de tren, aparitiea timbrelor, a ucigasului supranumit Jack Spintecatorul si aparitia Revolutiei Industriale. Asa ca nu este de mirare ca autoarea a facut din asta o sursa de inspiratie chiar pentru demonii din lumea Vânătorilor de Umbre. Inspirata de aceasta tranzitie noua pe care timpurile respective o impuneau, creatiile tehnologice au fost privite cu suspiciune de oameni, care au ajuns chiar sa le demonizeze.

Avem parte de personaje noi. Tessa Gray desi pare destul de stearsa si simpla la inceput, o sa isi dovedeasca ingenionzitatea, curajul, darzenia si iubirea fata de fratele ei pe parcurs. Pentru un personaj principal am considerat-o cam moale... probabil fiind obisnuit cu personaje principale eroine bad-ass neinfricate care rup tiparele in literatura YA. Tessa este diferita, ei i se da un cadru in care sa isi dovedeasca calitatile si apartenenta la lumea nemiloasa a vanatorilor. Fiecare personaj este unic si foarte bine individualizat, Cassandra dovedindu-se o maestra in a crea personaje pe care le poti indragi usor. Sarcasmul si misterul lui William Herondale, intepaturile de fata rea, dar si curajul lui Jessamine si caldura si empatia lui Jem aduc un plus mare cartii, de unde nu lipsesc nici plot twist-urile de zile mari, dar nici triunghiurile semi-amoroase.

"Întotdeauna trebuie să fii grijuliu cu cărțile, și cu ceea ce se găsește în interiorul lor, căci cuvintele au puterea să ne transforme."

Personaje:

Tessa Gray
Nathaniel Gray
Doamna Black, doamna Dark
William Herondale
Charlotte Branwell - sefa Institutului din Londra
Henry Branwell - sotul lui Charlotte
Jessamine Lovelace
James Carstairs (Jem)
Thomas - mundan, cu darul Vederii
Sophie - servitoare la Institut
Agatha - bucatarasa la Institut
Camille Belcourt - vampir
Magnus Bane - magician

Conclavul:

Benedict Lightwood
Gabriel Lightwood
Lilian
George Penhallow
Dna. Callida - matusa lui Charlotte
Frederick Ashdown

Copiii Nopții si alte creaturi:

Vampiri, varcolaci = oameni infestati cu boala demonului
Zanele = pe jumatate demoni, pe jumatate ingeri
Magicieni = progenituri directe ale oamenilor si a demonilor

Alcatuirea cartii

20 capitole, 399 pagini

Nota

4/5




Comentarii