Recenzie X-Men: The Hidden Years (# 67-93) de John Byrne și Tom Palmer

Volumele de față conțin poveștile "pierdute" dintre numerele 67-93 ale seriei X-Men, când aventurile mutanților erau de fapt niste re-printuri ale numerelor lor din trecut. John Byrne încearcă să umple acest spațiul gol, înainte ca Chris Claremont să preia frâul seriei X-Men ca scriitor. Ilustrațiile realizate de Tom Palmer sunt superbe, acesta încercând să dea o notă modernă eroilor noștri preferați X-Men, dar în același timp păstrând tipare (costume, locații) deja cunoscute, pentru fanii nostalgici ai seriei originale. Pentru prima dată îi vedem pe X-Meni și în alte posturi față de cele cu care ne-am obișnuit deja, cea de eroi. Îl vedem pe Warren Worthington al III-lea (Angel) încercând să își apere familia de o amenințare care vine chiar din interior, suntem părtași la înfiriparea primelor sentimente dintre Alex Summers (fratele lui Scott) si Lorna Dane, suntem martori la descoperirea lui Ororo Munroe (Storm) - zeița furtunii și ne aventurăm alături de personaje noi cu care nu am prea avut ocazia să petrecem mult timp precum Lorna Dane (Polaris), Alex Summers (Havok) și chiar Cei Patru Fantastici.

Umanitatea se află în criză. Oamenii obișnuiți devin din ce în ce mai speriați de vecinii lor mutanți. Însă profesorul Xavier are o viziune a unui viitor în care toți pot conviețui. Transformându-și casa într-o școală pentru tineri mutanți, el își folosește puterile mentale extraordinare pentru a le arăta cum să-și controleze abilitățile extraordinare, în același timp modelându-i pe tinerii mutanți într-o echipa de luptă formidabilă


Vol. 1 - Fantoma și Intunericul

Tinerii mutanti X-Men incep sa isi puna intrebari in legatura cu intentiile profesorului Xavier, dupa ce acesta si-a inscenat moartea. Mai presus de atat, profesorul ii trimite in misiuni periculoase si le citeste gandurile, privandu-i pe mutanti chiar de intimitatea gandurilor lor. Bobby (Iceman) insa considera ca i-a ajuns si paraseste echipa de mutanti. X-Men sunt trimisi in Tinutul Salbatic din nou pentru a se asigura ca moartea lui Magneto este permanenta, de data aceasta. Însă ei descopera in salbaticie o civilizatie ascunsa cu sclavi condusi de Ka-Zar, niste creaturi mutante inaripate. 



Vol. 2 - Distrugeti toti mutantii!

Profesorul Xavier care a murit in explozia luptei cu Grotesk s-a dovedit a fi un metamorf care a luat infatisarea liderului echipei X-Men. Acum profesorul ii trimite pe tinerii mutanti in spatiu pentru a da de urma creaturilor Z'Nox, niste pirati ai spatiului care inhabiteaza planete straine si seacă planetele de energie. X-Men fac echipa cu Cei Patru Fantastici și scurtcircuitează nava Z'Nox. Însă în spatiu, o forță stranie simte prezenta si puterea lui Jean Grey, intrand in corpul ei pentru cateva secunde.

Întâi tinerii mutanți își unesc forțele cu Cei Patru Fantastici pentru a pune capăt amenințării creaturilor Z'Nox, rasa periculoasă de pirați extratereștrii care fură energia planetelor. După ce se întorc pe pământ, Profesorul X și Bestia trebuie să salveze o fetiță mutantă de o Santinelă scăpată de sub control, Iceman se luptă cu Magnetp și Sauron în Ținutul Sălbatic, iar ceilalți X-Men descoperă ce soartă a avut prietenul lor, Angel, care acum a căzut în mâinile inamicilor.


Vol. 3 - Lumile dintre Lumi

Unchiul lui Warren, Burt Worthington, in absenta lui Warren, a cucerit-o pe mama tanarului mutant si urmeaza sa se casatoreasa cu ea. Mutantii X-Men descopera ca unchiul malefic este si el un mutant pe nume Dazzler si ca poate reflecta lumina orbitoare, orbindu-si temporar adversarii. Unchiul Burt comploteaza cu doctorul familiei, dr. Stuart, sa puna mana pe averea familiei Worthington, insa mareste doza medicamentului otrăvitor într-un mod periculos. Cautandu-i pe Alex Summers si pe Lorna in muntii Himalayei, X-Men se intalnesc cu Inumanii - o alta echipa de mutanti. 

Conflictul familial mortal îi pun față în față pe Angel și pe unchiul său, Burtram, cunoscut și sub numele de Dazzler. După ce călătoresc în Himalaya pentru a se lupta cu Yeti, mutanții sunt atacați de Vânătorul Kraven, care reprezintă un pericol pentru sănătatea mintală a lui Hank Mc.Coy - a Bestiei. Polaris (Lorna Dane) este răpită de un grup ciudat numit Promisiunea, a căror credințe sunt similare cu cele ale lui Magneto, iar Namor din Atlantis și a lui armată amenință locuitorii pământului.

Alcătuirea volumelor:

Vol. 1 - 196 pg., 7 numere
Vol. 2 - 190 pg., 7 numere
Vol. 3 - 196 pg., 8 numere



Comentarii