Recenzie Mort și-ngropat (Vampirii Sudului vol. 9) de Charlaine Harris


Bon Temps este departe de a fi un orășel sudist liniștit. Cumva, problemele mereu apar în viețile locuitorilor, fie ei de origine umană sau supranaturală. Vârcolacii și teriantropii și-au dezvăluit recent existența în fața oamenilor obișnuiţi, la televizor, creând astfel isterie în rândul oamenilor normali, iar tânăra telepată, Sookie, este mereu prinsă la mijloc. Însă Sookie deține acum un as în mânecă: știe mai multe despre trecutul ei și originile puterilor ei de telepată. Acum, ea trebuie să aibă grijă de barul Merlotte până ce se întoarce șeful ei, Sam, plecat să rezolve o problemă de familie cauzată de revelația vârcolacilor și a teriantropilor. Arlene, prietena de la muncă a lui Sookie, este și ea afectată de noile vești, ea încă făcând parte din Frația Soarelui, cultul dedicat împotriva vampirilor. Dar ceva nefast se întâmplă în Bon Temps: o tânără femeie cu origini supranaturale este găsită moartă în parcarea barului Merlotte, răstignită - ca un mesaj morbid împotriva creaturilor nopții. Cu Sookie rămasă singură pentru a avea grijă de local, este de datoria ei să rezolve și acest mister, care pare însă unul greu de elucidat, mai ales când viața îi este pusă în pericol în fiecare secundă. Cineva i-a pus gând rău, iar Sookie trebuie să apeleze la prietenii ei cu puteri supranaturale pentru a scăpa basma curată, însă cu ce preț?


Acțiunea s-a desfășurat destul de încet la început, până ai pătruns din nou în universul supranatural din micul orășel din Louisiana, însă pe măsură ce misterul se adâncește te trezești din nou atras în adâncul poveștii, din care cu greu ai scăpare. Se mizează foarte puțin pe viața amoroasă a lui Sookie, dacă acesta era un subiect și motiv principal la începutul seriei, relația ei cu Eric, Bill, Sam și Quinn nu are parte de multă dezvoltare. Charlaine Harris creează o lume captivantă și fantastică a personajelor de natură supranaturală, în mijlocul cărora se află mereu neînfricata telepată Sookie Stackhouse. Oriunde pășeste aceasta, problemele de natură paranormală nu întârzie să apară. Însă cu ajutor din partea prietenilor ei, Sookie are sorți de izbândă și poate chiar rezolva dramele din lumea celor care nu sunt tocmai oameni, dar care în esență par mai umani decât oamenii înșiși. Situații neprevăzute, suspans, aventură, pericol, dramă și romantism - elementele care alcătuiesc universul lui Charlaine Harris din seria Vampirii Sudului.


"Am început să văd imaginea generală. Ieşirea la lumină a celor cu dublă-natură era o revelaţie diferită de anunţul făcut de vampiri. Vampirii fuseseră complet în afara lumii umane, cu excepţia legendelor şi tradiţiilor. Trăiseră, separat. Din moment ce puteau trăi cu sângele sintetic japonez, s-au prezentat ca fiind complet neameninţători. Dar vârcolacii trăiseră printre noi tot timpul, integraţi în societatea noastră, păstrându-şi vieţile şi alianţele secrete. Uneori, nici chiar copiii lor (cei care nu erau primii născuţi şi din acest motiv nu erau vârcolaci) nu ştiau ce se întâmpla cu părinţii lor, mai ales dacă nu erau lupi."

Alcătuirea cărții
18 capitole, 335 pagini

Nota
3.5/5





Comentarii