Recenzie Steelheart (Răzbunătorii vol. 1) de Brandon Sanderson


Ce-ar fi dacă super-eroii ar fi de fapt malefici?

"Știu mai bine ca oricine că nu există eroi care să vină să ne salveze. Nu există Epici buni. Niciunul nu ne va apăra. Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut."

Lumea noastră nu mai e un loc sigur. După apariția unei entități stranii, numită Calamity, pe cer, unii oameni căpătă puteri extraordinare. Astfel ei devin Epici, punând stăpânire pe lume, conducând-o după propriile lor reguli. După ce tatăl său moare în urma unui jaf de-al unui Epic la o bancă, David se decide să-i afle slăbiciunile lui Steelheart, Epicul responsabil de moartea tatălui său. David dă accidental peste echipa Răzbunătorilor, o grupare de rezistență, care se află pe urmele lui Fortuity, Epicul cu darul precogniției, al anticipației. Încurcându-se fără să vrea în planurile Războinicilor de a-l asasina pe Fortuity, David îi ajută le aceștia să-și ducă misiunea la sfârșit, ajungând chiar să îl întâlnească pe Prof, liderul grupului. Însă poate avea David încredere în aceștia în căutarea sa pentru a răzbuna moartea tatălui său? Și mai presus de asta... cum ar putea să-l distrugă pe Steelheart dacă nu-i cunoaște slăbiciunea?

Dacă vă plac filmele cu super-eroi, cu siguranță veți aprecia seria lui Brandon Sanderson - "Răzbunătorii", însă atenție: aici avem de-a face cu niște anti-eroi, numiți Epici. Nu știu exact cum să mă simt în legătură cu termenul propus de Sanderson. "Epic" sună așa pompos, un termen care denotă o importanță mare, a ceva grozav, de neuitat, dar odată ce te obișnuiești cu termenul, nu mai ai probleme. Însă Epicii, la fel ca mai toți răufăcătorii, doresc dominația mondială. Se spune că puterea corupe, ei bine la fel este și în cazul Epicilor. Din momentul apariției pe cer a entității Calamity, lumea oamenilor nu a mai fost la fel. Lipsiți de orice scrupule, Epicii nu se dau în lături din a ucide fără milă familii și a distruge orașe întregi în lupta lor pentru glorie și dominație.
Deși se vehiculează că există și Eroi - singurii care le-ar putea ține piept Epicilor și care nu și-au lăsat puterile extraordinare și nou dobândite să li se urce la cap, David și Răzbunătorii nu i-au întâlnit încă. Ce am găsit ciudat este existența Răzbunătorilor - un grup foarte mic de oameni dispuși să lupte pentru o lume mai bună împotriva Epicilor. Întrebarea mea a fost: de ce sunt atât de puțini? Dacă lumea este practic terorizată de apariția și puterile Epicilor, ce fac restul oamenilor, se complac în situație? Este cunoscut faptul că Epicii au pus stăpânire pe câte un stat - iar Newcago (un fel de New Chicago) îi aparține lui Steelheart - Epicul care transformă tot ce prinde în oțel. Și ce altă motivație mai bună poate avea David pentru a-l distruge dacă nu uciderea tatălui său? Ușor de zis, greu de făcut, întrucât David nu-i cunoaște slăbiciunea lui Steelheart, însă apartenența la noul grup, cel al Răzbunătorilor, ar putea fi chiar răspunsul la întrebările lui David și însăși posibilitatea de a-l ucide pe cel responsabil de moartea tatălui său. 
Ca un film de acțiune veritabil, Steelheart, primul volum al seriei, are explozii incredibile, urmăriri pe motociclete, accidente de mașini, împușcături și lupte corp-la-corp. Nu m-ar mira ca seria să fie ecranizată... însă minusul principal pe care il are primul volum este repetiția (deși trebuie să recunosc, întorsăturile de situație de la final m-au luat prin surpindere și a făcut ca primul volum să mai crească puțin în ochii mei). Fie că e vorba de metaforele eșuate pe care David încearcă să le ofere în situațiile întâlnite, preocuparea constantă legată de ce gândește Megan despre el sau efectiv firul narativ principal - cel de răzbunare împotriva celui care ți-a greșit, Sanderson pare să se învârtă puțin în jurul cozii, compensând însă cu un final exploziv. După dezvăluirile finale, cu siguranță și al doilea volum va fi cel puțin la fel de... epic! :)

Răzbunătorii:

Abraham - se ocupă cu armamentul de mare calibru
Tia - savanta grupului
Megan - înaintașă, atrage Epicii în capcane
Cody - oferă sprijin armat
Profu' (Jonathan Phaedrus) - liderul și fondatorul Răzbunătorilor

Lumea a suferit niște schimbări după apariția Epicilor, astfel că au apărut mai multe sub-clase:

Dăruitori - Epici care își pot împărți puterile cu non-epicii
Credincioși - cei care cred/speră că există Epici buni (ex. Abraham)
Super Epici - Epici cu invincibilitate de prim rang, au printre puteri și regenerare, precogniție, reîncarnare etc.
Eroii - ??

Epicii întâlniți/menționați pe parcursul volumului:

Fortuity - darul precognției, al anticipației
Steelheart - poate transforma tot în oțel
Nightwielder - aduce o noapte eternă
Firefight - abilitatea de a mânui focul, de a crea iluzii
Conflux - e un dăruitor, abilitatea de a mânui încărcătura electrică
Deathpoint - poate ucide arătând cu degetul înspre o victimă
Refractionary - abilitatea de a crea iluzii

"Epicii dădeau dovadă de o evidentă – ba chiar incredibilă – lipsă a oricărei urme de conștiință sau de simț moral. [...] Oare Epicii ucideau pentru că, dintr-un motiv sau altul, Calamity alesese numai oameni groaznici care să capete puteri? Sau ucideau pentru că o putere atât de uimitoare putea deforma o persoană, făcând-o iresponsabilă?"

Alcătuirea cărții
444 pagini, 41 capitole

Nota
4/5




Comentarii