Recenzie Petale în vânt (Dollanganger vol. 2) de V.C. Andrews



"Nimeni nu e rău pe deplin. Când o să poți să ierți și să uiți trecutul, pacea și iubirea vor veni din nou la tine, și de data asta îți vor rămâne alături."

Chris (având acum 17 ani), Cathy (15) și surioara lor mai mică Carrie (8) au scapat din conacul bunicii lor fără inimă, Olivia Foxworth, însă cei 3 ani, 4 luni și 16 zile petrecute în mansardă și-au lăsat amprenta asupra lor. Relația foarte strânsă și aproape incestuoasă dintre Chris și Cathy, care și-au găsit alinarea unul în brațele celuilalt, i-a făcut să fie mai apropiați ca niciodată. Acum, aflați într-un autobuz spre Sarasota, tinerii Dollanganger sunt nevoiți să se oprească pe drum din cauza unor probleme medicale ale lui Carrie. Se pare că arsenicul pe care bunica lor l-a servit drept zahăr pudră pe gogoși și-a lăsat amprenta asupra stării de sănătate a tinerilor. Norocul lor este că dau peste Henrietta Beech, o negresă mută, care lucrează ca menajeră pentru doctorul Paul Sheffield. Astfel, copiii ajung la conacul doctorului, care începe să se apropie de ei și să-i aprecieze ca pe proprii lui copii. Însă să scapi de trecut nu este pe atât de ușor pe cât credau ei. Trecutul îi va ajunge din urmă pe tinerii Dollanganger, însă dorința de răzbunare a lui Cathy pe mama ei, care i-a lasat singuri în mansardă trei ani, este din ce în ce mai mare și amenință să-i distrugă fericirea și să-i pericliteze orice relație.

"Da, fugisem de la conacul Foxworth, dar aveam de gând să știu fiecare mișcare pe care o făcea ea, iar dacă venea acolo, aveam să știu și asta! Mai devreme sau mai târziu, mama avea să audă de mine și să știe că niciodată, dar niciodată, nu aveam să uit sau să iert. Cumva, într-un fel sau altul, avea să sufere înzecit față de cât am suferit noi!"

Acțiunea volumului doi este una foarte amplă și se întinde pe parcursul mai multor ani, astfel că drama familiei Dollanganger continuă. Dacă v-ați fi așteptat ca odată scăpați din mansardă, Cathy, Chris și Carrie să aibă viață ușoară și fericită, nici că se poate să vă fi înșelat mai mult. Toți acei ani petrecuți în mansarda conacului Foxworth și-au lăsat amprentele iremediabil asupra celor trei tineri frați. Chris și Cathy sunt mai apropiați ca niciodată și toată lumea observă asta. Însă Cathy, neavând-o pe mama ei aproape sau vreun alt model feminin care să-i ofere sfaturi despre ce înseamnă să fii femeie și cum ar trebui o tânără domnișoară să se comporte sau vorbească, atrage atenția nedorită a mai multor bărbați. De aici vin și multiplele drame care urmează. 

Postere promoționale pentru filmul Petals on the Wind produs de Lifetime (2014)

Cei doi tineri își păstrează încă visele și speranțele pentru o viață mai bună, astfel Cathy încearcă să devină o balerină de succes, în special pentru a-i dovedi mamei ei că a reușit în viață chiar și fără ajutorul ei, iar Chris vrea în continuare să devină doctor și face toate eforturile posibile pentru ca acest lucru să se întâmple. Micuța Carrie, pe de altă parte, are o viață cât se poate de nefericită - mereu ridiculizată, batjocorită și desconsiderată de ceilalți oameni. Afectată de toate acestea, Carrie va lua o decizie foarte importantă pentru destinele celor trei frați Dollanganger. Dorința de razbunare a lui Cathy îi preocupă tot timpul și-i afectează viața într-atât de mult încât toate relațiile ei eșuează. Însă confruntarea finală este inevitabilă, iar Chris și Cathy își vor întâlni mama pentru ultima oară în acest conflict familial exploziv.

Cărțile lui V.C. Andrews nu sunt pentru toată lumea, asta este cert. Pe cât de imorale sunt subiectele abordate (precum ideea de incest, relațiile între persoane cu diferență foarte mare de vârstă între ele, dorința de afirmare, de răzbunare etc.), detaliile sunt relatate în așa fel încât toate aceste subiecte nu par atât de grave. Putem zice orice vrem despre V.C. Andrews, dar nu că nu poate scrie. Voi citi cu mare interes și celelalte volume pentru a descoperi cum se vor desfășura restul vieților tinerilor frați Dollanganger, a căror vieți nu vor mai fi niciodată la fel după "episodul mansarda".

"Trăiam un basm. Regina cea haină ieșise din viețile noastre, iar Albă-ca-Zăpada avea să domnească într-o bună zi. Nu avea să mănânce din mărul otrăvit. Dar fiecare basm avea câte un balaur care trebuia ucis, o vrăjitoare care trebuia înfrântă sau vreun obstacol care să complice lucrurile. Am încercat să privesc în viitor și să-mi dau seama cine avea sa fie balaurul și care ar putea fi obstacolele. Știam prea bine cine era vrăjitoarea, iar asta era partea cea mai tristă a vieții mele."

Personaje:

Henrietta Beech - menajeră
Paul Sheffield - doctor văduv
Julian Marquet - dansator de balet, fiul Marishei Rosencoff
Thelma Murkel - asistenta
Sissy Towers - fetita de la școala lui Carrie
Yolanda Lange - colega lui Cathy
April Summers - colega lui Cathy
Marisha Rosencoff - profesoara de balet, mama lui Julian
Zolta Korovenskov - profesoara de balet la NY
Julia - sotia lui Paul
Amanda - sora lui Paul
Bart Winslow - avocat, sotul mamei lui Cathy
Olivia Foxworth - bunica lui Chris, Cathy și Carrie
Corrine Foxworth - mama lui Chris, Cathy și Carrie


Fragmente:

"Cum putea un străin să intre atât de ușor în viețile noastre și să ne dăruiască iubire, când rudele noastre de sânge căutaseră să ne dăruiască moarte?"

Poză promoțională înfățișându-i pe Chris, Cathy și Corrine Dollanganger în filmul produs de Lifetime: Petals on The Wind (2014)

"Nu trebuie să plângi pentru mine... plângi pentru tine... sau nu plânge deloc. S-a terminat. Acceptă asta, Chris, așa cum am acceptat și eu, așa cum trebuie să faci. Ești doar fratele meu. Sunt doar o soră, iar lumea este plină de femei frumoase, care te vor iubi mai bine decât pot sau aș putea eu să te iubesc."

Alcătuirea cărții:

632 pagini (ediția Auchan)

Nota:

4.5/5




Comentarii