Recenzie O torță în noapte (Elias și Spioana Cărturarilor vol. 2) de Sabaa Tahir


Emoțiile ne fac umani, zice Elias. Chiar și cele mai neplăcute dintre ele au rostul lor. Nu le bloca. Dacă le ignori, nu fac decât să devină mai puternice și mai zgomotoase.


În urma terminării sângeroasei competiții care a avut ca scop alegerea următorului împărat, Marcus Farrar câștigă împotriva lui Elias Veturius, Helene Aquilla și chiar a fratelui sau, Zachariah Farrar. Astfel, el devine Împărat, Helene îi devine Sfrâncioc (mână dreaptă), iar Elias este condamnat la moarte după ce refuză să o ucidă pe Laia. Elias și Laia reușesc să scape prin catacombe, după ce Helene îi ajută să evadeze. Ei doresc să ajungă la Rezistență, însă Comandantul Keris Veturius este pe urmele lor și-l lovește pe Elias, punându-i astfel viața în pericol, rănindu-l cu o sabie otrăvită. Laia dorește să-și ajute fratele să scape din temnițele din Kauf. Acesta se spune că deține multe informații despre crearea unor arme indestructibile, cu care se poate doborî ușor orice regat. Marcus o ține captivă pe Helene și o torturează pentru a afla locația Laiei. Helene este însărcinată să îl captureze, tortureze și ucidă pe Elias Veturius pentru trădare, sarcină dificilă din moment ce tânăra are încă sentimente pentru acesta. 

Când te cuprinde frica, ajută-te în luptă de singurul lucru mai puternic, mai indestructibil: sufletul. Inima.


illustration by Osossum


Volumul doi al seriei a fost destul de simplu ca acțiune, intrigă: încercarea Laiei de a-și ajuta fratele și de a-l scoate din închisoare - acesta a fost firul narativ principal. Acesta s-a întrepătruns cu cel al lui Elias (în momentele în care era despărțit de Laia) și călătoria acestuia pe tărâmurile Tribalilor chiar și în Anticameră (un fel de Purgatoriu) și firul narativ secundar al lui Helene, prinsă într-un conflict între creier și inimă, datorie față de Imperiu și dorințe personale. Sincer, povestea lui Helene mi s-a părut mult mai de efect, m-a captivat mai mult decât cea a Laiei sau a lui Elias întrucât evoluția ei a fost notabilă: ajunsă acum Sfrâncioc (termen prea puțin explicat de autoare), Helene este prinsă într-un conflict lăuntric, în timp ce încearcă să-și protejeze familia și pe cel îl iubește. Cum de obicei nu poți împăca și capra și varza, cineva va avea de suferit. Mi-a părut foarte rău pentru ea, mi se pare că merită mult mai mult decât soarta ce-o are acum. Laia, în schimb, la un moment dat mi s-a părut chiar egoistă. Spunea la un moment dat că dacă îl pierde pe Elias, nu o să mai poată ajunge la Darin. A fost focusată prea mult pe scopul final și a uitat cine este lângă ea, dar în schimb a lăsat garda jos pentru o persoană (?!) extrem de periculoasă. Sperăm doar că va lua decizii mai bune în viitor.

S-a atașat de tine. Nu-ți dai seama ce faci? Comandantul te-a otrăvit. Tu, în schimb, ești otravă pură. Îi vei otrăvi Laiei bucuria, speranța, viața, la fel cum ai otrăvit orice altceva. Dacă ții la ea, n-o lăsa să țină la tine. La fel ca pentru otrava care te ia în stăpânire, nici pentru tine nu există antidot.

Fără îndoială, Sabaa Tahir poate creiona un univers credibil, nemilos și sângeros din care pare să nu mai poți ieși, însă mi-ar fi placut o mai bună clarificare a tuturor tagmelor din universul acesta. Cine sunt toți acești Auxiliari, efriți, Sfrâncioc, Tribali, Războinici etc., care este diferența dintre ei și de ce sunt importanți pentru Imperiu. Te-ai fi așteptat ca toate aceste elemente să fie explicate deja în primul volum, dar și atunci îmi aud aminte că eram confuz în legătură cu toate denumite, scopul lor sau efectiv o explicație a cine sunt ei și ce fac. Am trecut peste, însă nici în volumul doi nu primim mai multe explicații, termenii sunt folosiți, personaje noi apar, însă parcă nu le înțelegi importanța... O simplă pagină introductivă înainte de primul capitol în care efectiv să apară toți termenii respectivi, statutul și rolul lor, ar fi ajutat nițel.

Oricum ar fi, îmi pare bine că am dat peste această serie. Cu siguranță o voi continua, Tahir este o maestră a genului și reușește să creeze o lume credibilă nemiloasă, plină de pericole, trădări, comploturi, și plot-twisturi de zile mari.

Personaje:
Elias Veturius
Laia - Cărturăreasă
Helene - Sfrâncioc
Hannah - sora mai mica a lui Helene
Marcus - Împăratul
Darin - fratele Laiei
Keris Veturius - Comandant, mama lui Elias
Avitas Harper - locotenent, spion, membru al Gărzii Negre
Keenan 
Afya - Tribală
Gibran - fratele Afyei
Shaeva - Pastrătoarea de Suflete, un djinn
Tas - Cărturar, sclav

Alcătuirea cărții
4 părți, 57 de capitole, 512 pagini

Nota
4/5




Comentarii