Recenzie Greșeala Vraciului (Ucenicul Vraciului vol. 5) de Joseph Delaney


Thomas Ward, cel de-al șaptelea fiu al celui de-al șaptelea fiu s-a născut cu anumite talente, care îl fac ideal pentru postul de ucenic al Vraciului. El poate vedea și auzi morții și este un inamic redutabil al întunericului. Dar asta nu-l oprește pe Tom să fie deseori înspăimântat, însă are nevoie de tot curajul posibil pentru a avea succes unde ceilalți 29 de ucenici au eșuat. Thomas își continuă ucenicia alături de Vraci și de amica lui vrăjitoare, Alice. Acum Diavolul, Cel Rău, este eliberat în lumea oamenilor și momentan este de negăsit, iar vraciul Gregory îl trimite pe Thomas pentru următoarele șase luni la o cunoștință de-a lui, la un alt vraci, pe nume Bill Arkwright. Astfel, băiatul începe ucenicia alături de acesta. Însă metodele vraciului Arkwright sunt mult mai dure și aspre decât și-a imaginat Tom. Acesta locuiește într-o casă întunecată din Caster, unde spiritele parintilor lui mori hoinăresc noaptea pe coridoare.

Au trecut deja doi ani de când tânărul ucenic Thomas Ward și-a început aventura întunecată alături de vraciul Gregory, ucigând creaturile nopții, însă de data aceasta, Tom se află fără vraciul Gregory prin preajmă. În lumea aruncată în haos din cauza prezenței Diavolului în lumea oamenilor, Tom are de-a face și cu dileme morale: să ucidă niște creaturi kelpie transformate în femei, chiar dacă acestea nu fac nici un rău omenirii. Astfel, Tom învață că meseria de vraci este nedreaptă, la fel ca multe alte lucruri care se petrec acum în lumea aruncată în întuneric, și-și face o promisiune sieși că va fi un alt fel de vraci, după ce-și va încheia ucenicia.

"Mi-am jurat în sinea mea, în clipa aceea, că atunci când voi deveni vraci, vor fi misiuni pe care nu le voi îndeplini."

Relația de prietenie dintre Tom și tânăra vrăjitoare Alice are și ea de suferit, după ce ucenicul este trimis departe de casă, la celălalt Vraci. Secretele dintre cei doi amenință să le distrugă și mica înțelegere pe care Tom a făcut-o cu Vraciul Gregory în legătură cu Alice. Însă aceasta din urmă este în esență o vrăjitoare, o ființă a întunericului, care prin natura ei se închina odinioară Celui Rău. Chiar dacă Alice nu a făcut nici un rău până acum, ba chiar le-a salvat viața atât vraciului Gregory, cât și lui Tom, Vraciul încă este circumspect în privința intențiilor acesteia. Ea va juca însă un rol important în lupta ce stă să înceapă, iar dacă Tom nu își va da seama într-un final în cine poate avea încredere și în cine nu, atât viața lui, cât și a celor apropiați lui, se pot sfârși tragic.

"Mă tot uitam înapoi, spre pod, nădăjduind, în pofida rațiunii, că Alice își va face apariția și o voi mai putea zări o dată. N-a făcut-o, însă, și m-a durut inima s-o las astfel în urmă."

Morwena, vrăjitoarea apei și odrasla Diavolului, este o ființă insidioasă, pe când Diavolul în sine este una misterioasă. A fost foarte ingenios modul în care autorul a pus condiția în care Diavolul îl poate ucide pe Tom și de ce nu a făcut-o până acum. Cert este că în volumele următoare, Tom se va pregăti temeinic pentru a afla istoria răului și pentru a fi vrednic de amenințarea Diavolului care încă pândește la colț.

"Să lupți cu întunericul este de datoria ta. Dar mai merită oare lupta, dacă are drept urmare faptul că însuși sufletul tău se ofilește și moare?"

Personaje:

Thomas Ward - ucenic
John Gregory - vraci
Alice Deane - vrăjitoare
Bill Arkwright – vraci
Matthew Gilbert - luntraș
Claw, Tooth - câinii de pază a lui Arkwright
Deana Beck - navigatoare
Atkins - pustnic
Morwena - vrajitoare de apă, fiica Diavolului

Alcătuirea cărții

31 capitole, 460 pagini


Nota

5/5





Comentarii