Recenzie Ora Vrăjitoarelor (Cronicile Vrăjitoarelor vol. 1) de Anne Rice

 

„O persoană care a citit o mie de cărţi este o companie interesantă. Cine a citit în cel mai bun caz trei cărţi este o persoană cu adevărat periculoasă.”
 

De la autoarea extraordinarelor Cronici ale Vampirilor vine un roman complex, hipnotic, despre vrăjitorie și ocultism de-a lungul a patru secole. În New Orleans, în cartierul Garden District, într-o casă de pe First Street, o femeie mută, fadă și fragilă stă nemișcată în scaunul ei de pe verandă. Ora vrăjitoarelor se apropie. 

Demonstrând, încă o dată, darul ei pentru povestirea fascinantă și crearea legendei, Anne Rice creează pentru noi o mare dinastie de vrăjitoare – o familie dăruită poeziei și a incestului, crimei și filosofiei; o familie care, de-a lungul veacurilor, este ea însăși bântuită de o ființă puternică, periculoasă și seducătoare. 

„ Casa, punguţa, bijuteriile, toate astea sunt legate între ele. La fel cum sunt legate de numele Mayfair şi de felul în care este totdeauna păstrat, indiferent dacă ele se mărită sau nu. La sfârşit, tot Mayfair rămâne. Vrei să ştii de ce? Pentru că sunt vrăjitoare, omule, femeile astea! Fiecare în parte!”

Doctorului Larry îi este atribuit cazul lui Deirdre Mayfair, o femeie din New Orleans aflată într-o stare catatonică, diagnosticată în trecut cu depresie, manie, nevroze și tendințe spre violență. Ajuns în conacul vechi, acesta începe să vadă silueta unui bărbat straniu prin casă și lângă Deirdre, precum și litera L sculptată într-un copac și scrisă prin casă. Doctorul începe să se întrebe ce s-ar întâmpla dacă ar întrerupe tratamentul femeii prescris în trecut de alți doctori și membrii ai familiei, dacă aceasta și-ar reveni fără toate calmantele din organism, însă după ce eșuează în a-i oferi femeii un ajutor și susține că a simțit niște forțe invizibile prin casă, Larry este restras din cazul acesta.

Povestea începe în vremea noastră cu o salvare pe mare. Rowan Mayfair, un neurochirurg de succes – conștientă că are puteri speciale, dar fără să știe că provine dintr-o linie străveche de vrăjitoare – aflată pe barca ei Sweet Christine în larg îl găsește pe Michael Curry în apă, aproape mort. Aceasta îl ia pe bărbat pe barca ei, după care îl resuscitează. Cazul lui Michael Curry revenit din morți cu un dar special, acela de a avea viziuni ale lucrurilor atinse de el, devine foarte mediatizat, însă în cele din urmă Rowan se hotărăște să-l viziteze pe bărbat pentru a afla dacă acesta știe mai multe despre viața ei după atingerea lor. El este Michael Curry, care s-a născut în New Orleans și a rămas orfan în copilărie din cauza unui incendiu în Ajunul Crăciunului, care s-a scos din sărăcie și care acum, în scurtul său interval de moarte, a dobândit o putere senzorială care îl mistifică și îl sperie.


O copertă fanmade realizată cu ajutorul Postermywall.com

„— Îți va spune că el este cealaltă cale, spuse bătrâna. Când îți va vorbi la ureche, astfel încât să nu audă nimeni, îți va spune că este sclavul tău, că a trecut la tine de la Deirdre. Dar este o minciună sfruntată. Te va face a lui și te va înnebuni dacă vei refuza să-i îndeplinești dorințele. Așa a făcut cu toate. [...] cu excepția celor care au fost suficient de puternice ca să-l stăpânească, să-l facă sclavul care pretinde că este și să-l folosească în scopuri proprii... [...] propria lor răutate fără sfârșit.”

Michael Curry, un antreprenor pasionat de restaurarea caselor vechi începe să viseze la o casă văzută în copilăria lui, undeva din New Orleans, simțind o dorință puternică de a se întoarce la aceasta, atras parcă de o forță invizibilă. După mai multe relații eșuate, Michael nu-și dorește decât să se bucure de viață, filme, concerte, muzică, de casele care-l fascinează și să învețe despre alte culturi. Asta până când are un accident care îi schimbă viața. El cade în mare, este mort timp de o oră și este readus la viață. Pe măsură ce avansează povestea, ei doi, atrași cu înverșunare unul de celălalt, se îndrăgostesc și intră într-o alianță pasională și își propun să rezolve misterul trecutului ei și a darului lui nedorit.

Astfel, sorțile lor se unesc și, fără ca ei să știe, sunt atrași într-un plan periculos, ticluit acum multe secole și descoperă că destinele lor ar putea fi scrise și stabilite încă dinainte ca ei să se nască. Însă spiritul care dă tarcoale familiei începe să devină nerăbdător. O moarte în familie îi aduce pe toți împreună, iar vărsarea de sânge este inevitabilă. 

Romanul se mișcă înapoi și înainte în timp de la New Orleans și San Francisco de astăzi până departe în Amsterdam și la un castel din Franța din perioada lui Ludovic al XIV-lea. Astfel se desfășoară o poveste complicată despre lucruri malefice – un rău dezlănțuit în Scoția din secolul al XVII-lea, unde prima „vrăjitoare” invocă un spirit... o creație care o duce spre propria ei distrugere și îi chinuie pe fiecare dintre descendenţi la rândul lor.

„Vreau să-mi petrec restul vieţii cu tine [...] Sufletul şi trupul meu au nevoie de tine. Indiferent ce va fi, voi avea nevoie de tine.”

De la plantațiile de cafea din Port au Prince, unde este creată marea avere Mayfair și unde moștenirea puterii lor întunecate este aproape distrusă, până la Războiul Civil din New Orleans, unde apare singurul bărbat al clanului care este înzestrat cu puteri oculte și care își asigură dinastia în America, povestea întunecată și fascinantă cuprinde dramele seducătoare și mortale, episoade de tandrețe și vindecare... Și mereu – prin primejdie și evadare, tensiune și eliberare – se învârt în jurul nostru ecourile războiului etern: inocență versus corupția spiritului, sănătatea mentală împotriva nebuniei, viața împotriva morții, liberul arbitru versus destinului prestabilit. Cu o putere onirică, romanul ne atrage pe drumuri întortocheate, în amurg, către prezent și prin mișcările din ce în ce mai inspirate și mai riscante ale lui Rowan în jocul fără milă care o leagă de moștenirea ei. Și în New Orleans, în Ajunul Crăciunului, această cea mai ciudată saga de familie ajunge la punctul culminant uluitor și șocant.

Coperta ediției UK a editurii Arrow editată astfel încât să pară o copertă a versiunii românești 

„O vrăjitoare este o persoană care poate atrage şi manipula forţe nevăzute.”

O saga a unei familii disfuncționale de vrăjitoare blestemate, persecutate de un spirit insidios care se atașează de femeile din familie, o acțiune care se întinde pe parcursul mai multor secole și care urmărește destinul tragic și inevitabil al vrăjitoarelor din familia Mayfair și al unei organizații oculte care le urmărește și studiază viețile și poveștile.

Cred că motivația principală pentru care am început să citesc seria este faptul că va apărea anul acesta sau anul viitor un serial bazat pe aceasta. Momentan primul și al doilea volum nu se mai află la vânzare, sunt curios dacă editura Rao va reedita seria odată cu apariția serialului. De altfel, am găsit-o la un preț avantajos în limba engleză pe Carturesti.ro și am zis că trebuie să o citesc. Cu siguranță Ora Vrăjitoarelor este una dintre cele mai complexe cărți citite de mine până la momentul acesta. Anne Rice este într-adevăr o maestră a cuvintelor și reușește să creeze cu ajutorul istoriei o poveste fascinantă despre dinastia vrăjitoarelor Mayfair care transcende timpul. Povestea nu este una tipică cu vrăjitoare, este destinată unui public matur, personajele în sine sunt deja aflate la maturitate, la vârsta a doua chiar (cu fricile, speranțele, gândurile, pasiunile, nevoile lor fizice etc.) și prin prezența unor teme precum fuga de destin, incestul, violul, gelozia, crimele, nedreptatea, sinuciderea, răzbunarea - toate fac din acest roman unul complex, destinat minților deschise și mature, detaliat până la cel mai mic amănunt. Acțiunea avansează destul de încet, parcă mereu te aștepți să cadă bomba de undeva și te tot pregătești (suspansul și misterul devine palpabil), însă bomba metaforică cade abia la final, unde veți primi unul dintre cele mai mari mind-blown-uri. Prima parte are scopul de a ne introduce în lumea gotică, claustrofobă din New Orleans, unde nimic nu este ceea ce pare, de a ne prezenta personajele principale și o mulțime de altele secundare sau episodice. Partea a doua însă reprezintă aproape 500 de pagini de istorie a vrăjitoarelor din familie, originile lor și cum au ajuns ele să influențeze arta, cultura din New Orleans și nu numai. Într-un fel înțeleg de ce majoritatea lumii consideră cartea ca fiind plictisitoare - cea mai "stufoasă" parte ca să zic așa a reprezentat-o incursiunea în timp și perspectiva asupra membrilor familiei de-a lungul timpului prin lume. Însă pentru a înțelege întreaga imagine de ansamblu, motivația personajelor și chiar a spiritului legat de acestea, consider că este necesar să privim și în trecutul tumultuos al familiei Mayfair. Cert este că deși are 1400 de pagini, povestea este departe de a se fi terminat, volumele Lasher și Taltos urmând să continue acțiunea și să-i ofere o perspectivă mai aprofundată a universului creionat de Anne Rice.

Personaje:

Deirdre Mayfair - mama lui Rowan
Rowan Mayfair - fiica lui Deirdre
Miss Carlotta, Miss Millie, Miss Nancy - mătușile lui Deirdre
Dr. Larry - doctor venit la conacul Mayfair
Aaron Lightner - colecționar de povești cu fantome, membru al Talamasca
Michael Curry - antreprenor, restaurator de case vechi
Jimmy Barnes - prietenul lui Michael
Vivian - mătușa lui Michael
Dr. Morris - doctorul lui Michael
Părintele Mattingly
Sora Bridget Marie
Antha Mayfair
Sean Lacy
Stella Mayfair
Lionel Mayfair
Cortland Mayfair
Amanda Grady Mayfair
Miss Mary Beth
Remy Mayfair
Julien Mayfair
Miss Belle Miss
Nancy
Red Lonigan
Dave Collins
Parintele Lafferty
Ellie și Graham
Rita Mae
Jerry Lonigan
Sandy, Liz Conklin
Petyr van Abel
Stefan Franck
Deborah Mayfair
Chrétien, Philippe
Charlotte Fontenay
Antoine Fontenay
Jeanne Louise
Angélique
Marie Claudette
Pierre & Marguerite
Julien & Katherine
Victor Gregoire
Richard Llewellyn 

(Pentru a evita eventualele spoilere, am eliminat din lista de personaje statutul fiecăruia.)

Alcătuirea cărții:
4 părți, 54 capitole, 1408 pagini 

Nota:
5/5





Comentarii