Recenzie Kill The Queen (A Crown of Shards vol. 1) de Jennifer Estep


„Reginele Verii sunt frumoase și blânde,
Cu flori în păr și panglici plăpânde.
Reginele Iernii sunt reci și dure,
Cu coroane înghețate făcute din cioburi sure. 

— poezie dintr-un basm Bellonan”


Într-un tărâm în care puterea magică a cuiva determină valoarea acelei persoane, lipsa abilităților magice evidente a lui Lady Everleigh o condamnă la traiul în umbra curții regale din Bellona, ​​un regat cufundat în tradiția gladiatorilor. A șaptesprezecea la rând la tron, Evie nu are nici o familie care să o susțină, părinții ei murind când a fost mică, fiind trecută adeseori cu vederea și în mare parte ignorată.

Dar forțele întunecate lucrează în interiorul palatului. Când cineva din interior o ucide pe regină și preia tronul cu forța, Evie este și ea atacată, împreună cu restul familiei regale. Din fericire pentru Evie, imunitatea ei secretă la magie o ajută să scape de masacru.

„În acel moment, mi-am făcut un jurământ tăcut. Dacă voi supraviețui cumva, nu voi mai fi niciodată slabă, neputincioasă și inutilă. N-aș mai lăsa pe nimeni să mă facă să mă simt așa. Și n-aș mai lăsa pe nimeni să-i rănească din nou pe oamenii la care țin.”

© Dragon Age, EA Games

Forțată să se ascundă pentru a supraviețui, ea se întâlnește cu o trupă de gladiatori. Deși își folosesc talentele pentru a distra și a amuza masele, gladiatorii sunt de fapt războinici foarte bine antrenați și pricepuți în arta războiului, în special Lucas Sullivan, un mag puternic plin de secrete. Nesigură cu privire la viitorul ei – dacă va avea măcar unul – Evie începe să se antreneze cu trupa până când își poate decide următoarea mișcare.

Dar pe măsură ce ruda însetata de sânge își exercită puterea, împingând Bellona în pragul războiului, soarta lui Evie devine clară: ea trebuie să devină ea însăși un gladiator de temut... și să ucidă regina.

„Ce fel de coșmar e acesta? Și cum aș putea scăpa de el? Am vrut să dau înapoi timpul și să mă întorc la azi dimineață, când cel mai rău lucru din lumea mea era să fac plăcinte. Dar țipetele, urletele și atacurile vicioase au continuat, și știam că nu voi putea scăpa niciodată de asta. Chiar dacă aș supraviețui cumva masacrului, nu voi uita niciodată asta..."

Într-un ținut parcă inspirat din Grecia antică, unde gladiatorii se luptă în arene pentru divertismentul maselor și pentru a-și demonstra forța, Bellona este la prima vedere tărâm relativ pașnic. Asta până la atentatul la viața reginei, atentat care se sfârșește chiar cu moartea acestuia și cu amenințarea vieții celorlalți membrii regali. Printre aceștia se numără și Lady Everleigh Safira Winter Blair, a șaptesprezecea la rând la tron și una dintre cele mai nefericite persoane de la curte. Nefiind susținută de nimeni, deseori dată la o parte, neluată în considerare și pusă mereu să facă lucruri pe care în mod normal cineva de rang înalt nu ar trebui să le facă, Evie nu-și dorește decât să plece de la curte și să reclădească casa părinților ei decedați, unde să-și redobândească libertatea, însă șocul morții verișoarei sale, Regina Cordelia, o aruncă (atât la propriu, cât și la figurat) în necunoscut, și curând dorința de răzbunare pentru tot ce i s-a întâmplat încă de la moartea părinților ei își sădește loc în inima lui Evie. De aici pornește adevărata călătorie și aventură a fetei, care de-a lungul drumului va întâlni multe persoane despre care va trebui să își dea seama dacă să aibă încredere în ele sau nu. Oricât de mult mi-aș fi dorit eu să se fi întâmplat mai repede, am înțeles pe deplin raționamentul lui Evie și de ce alege pe parcursul cărții să nu aibă încredere în oamenii întâlniți. O surpriză plăcută a fost faptul că deși i s-au întâmplat multe neplăceri, Evie cumva a reușit să își păstreze bunătatea și doza de empatie față de lumea din jur, reușind să-i ajute chiar de multe ori pe cei la nevoie.

„Sexul era o armă la palat la fel de mult ca și săbiile în arena gladiatorilor. Pentru unii, era arma lor preferată, mânuită cu o viclenie de gheață. Nu s-a întâmplat o singură dată ca o față proaspătă să sosească la curte - fie de bărbat sau femeie - doar pentru a pleca câteva săptămâni mai târziu, în sărăcie, dizagrație, înlăcrimați și cu inima frântă, după ce a fost distrus – atât fizic, cât și mental – de un domn sau o doamnă de la curte mult mai experimentat.”

Sistemul de magie este unul fascinant. Avem astfel maeștrii, persoane care operează cu magia alături de obiecte sau elemente precum lemnul, metalul, sticla etc. pentru a crea ceva; corcituri - persoane care dețin o slabă putere magică, o îmbunătățire a ceva existent (super-simț al mirosului, viteză etc.); magieri: persoane cu puterea de a folosi elementele naturii și morphi: cei care dețin abilitatea de a-și schimba forma. Evie nu este nici maestru, nici morph, nici magier, ci corcitură. Ea are puterea exacerbată al simțului mirosului, lucru care o ajută în unele situații întâlnite să-și dea seama unde se situează în legătură cu situațiile neobișnuite întâlnite. Nu putem să nu remarcăm faptul că Jennifer Estep folosește însă teme și motive des utilizate în astfel de cărți fantasy/YA: protagonista este o proscrisă, Evie e de asemenea orfană (temă foarte des întâlnită pentru întărirea ideii de evoluție a personajului principal), ideea "Celui Ales" - cel și unicul care poate salva Ținutul, regate în pragul colapsului etc., dar acestea nu știrbesc din plăcerea lecturii, avem în schimb multă acțiune, plot-twisturi, dar și puțin romantism. 👍

Personaje:

Lady Everleigh Safira Winter Blair (Evie)
Regina Cordelia Alexandra Summer Blair - verișoara lui Everleigh, magier (foc)
Isobel - maestra bucătar
Lord Hans - ambasador Andvarian
Gemma - nepoata regelui ținutului Advarian
Auster - căpitanul gărzii reginei
Maeven - supraveghetoarea bucătăriei, magier (fulgere)
Alvis - maestru în metale, bijutier regal
Vasilia - prințesa moștenitoare (crown princess), magier - invocatoare a fulgerelor
Nox - gardianul personal al prințesei Vasilia
Madelena - prințesă, sora mai mică a Vasiliei
Felton - secretarul personal al reginei
Lord Durante - soțul lui Madelena
Frederich - prinț Andvarian
Serilda Swanson - fostă gardiană a reginei, antrenează gladiatori
Xenia - profesoară Ungeră
Cho Yamato - ringmaster
Lucas Sullivan - magier (fulgere)
Paloma - gladiatoare, morph (căpcăun)
Emilie - corcitură
Theroux - maestru bucătar
Aisha - maestră a oaselor, vindecătoare


Alcătuirea cărții:

3 părți, 31 capitole, 443 pagini


Nota:

4.5/5



Comentarii