Recenzie Dacă am fi ticăloși de M.L. Rio


Cu o seară înainte ca Oliver Marks să fie eliberat condiționat după ce a executat zece ani de închisoare pentru crimă, el este abordat de investigatorul principal în cazul său, detectivul Colborne. Încă suspicios în legătură cu povestea oficială, Colborne își anunță retragerea din poliție și îi cere lui Oliver să-i spună în cele din urmă adevărul. Astfel începe relatarea lui Oliver.

În 1997, Oliver este în al patrulea și ultimul an la prestigiosul Conservator Clasic Dellecher, unde locuiește împreună cu cei șase colegi de clasă într-un cămin mic numit Castelul. Deoarece studenții cu performanțe slabe sunt eliminați din programul de studii în fiecare an, cei șapte sunt singurii studenți de la actorie din anul al patrulea care au mai rămas. Cu o seară înaintea audițiilor pentru piesa Iulius Caesar, unul dintre studenți — Alexander — sugerează că audițiile sunt inutile, deoarece toate cele șapte roluri au fost în mod constant — eroul (James), răufăcătorul (Alexander), tiranul (Richard), seducătoarea (Meredith), ingeniosul (Wren) și cei doi ghinionști (Oliver și Filippa). Când primesc însă distribuția, predicțiile lui Alexander se dezvăluie a fi corecte. Situația însă se schimbă după ce de Halloween, urmează să fie jucată piesa Macbeth. Aici rolurile sunt distribuite în secret fiecărui actor în parte, iar spre surprinderea lor, tipologiile de personaje și rolurile cu care s-au obișnuit atât de mult, nu le mai sunt cuvenite lor. Personajele reprezintă și în viața reală aceleași tipologii pe care le jucau pe scenă, astfel că un conflict este inevitabil. Curând, gelozia intervine în micul grup de prieteni, iar unul dintre aceștia este găsit mort. Suspiciunea planează asupra tuturor, însă cine este vinovat și ce s-a întâmplat de fapt în seara fatidică a morții prietenului lor? Oliver ne poartă într-o incursiune în trecut, unde relațiile de prietenie și iubire se înfiripă, gelozia și invidia își fac simțite prezența și unde un singur gest greșit poate distruge tot ce au clădit cu greu în timp.

@lovely-hues on Tumblr

Dacă am fi ticăloși este un thriller inteligent, emoționant, unde șapte tineri studenți la actorie încearcă să-și depășească condiția, dar care cad ușor în obsesii, secrete și gelozii periculoase. Mi-a plăcut foarte mult mediul academic în care se desfășura acțiunea, dialogurile inteligente (cartea este foarte asemănătoare din punctul de vedere al întâmplărilor și personajelor cu Istoria Secretă de Donna Tartt - însă din punctul meu de vedere este mai bine scrisă. Unde Tartt reușește să plictisească ușor cu stilul foarte descriptiv și prea multe detalii, Rio îți poate stârni suficient de mult interesul încât să vrei să afli ce s-a întâmplat de fapt între cei șapte prieteni și să vrei să deslușești misterul). Personajele sunt foarte bine individualizate și, deși multă lume se plânge că nu a avut destul de multă acțiune cartea, eu cred că a compensat tocmai prin faptul că focusul principal a căzut mai degrabă pe construcția personajelor, pe relația dintre acestea și conflictele generate. Primele 100 de pagini mi se par mai greu de "străbătut", însă dacă reușești să treci peste toate replicile din Shakespeare (personajele vorbesc foarte mult în replici din operele lui Shakespeare), garantat te va prinde odată ce ajungi la conflictele dintre personaje. Eu am pus patos și m-a făcut să îmi pese de personaje și de soarta lor odată ce vezi la câte nedreptăți sunt supuse. Shakespeare în sine poate fi ușor descurajant întrucât stilul său de a scrie nu este unul ușor de înțeles, operele sale fiind mai întortocheate, alambicate, astfel că pot să înțeleg de ce multă lume s-a împotmolit la prima parte a cărții. Sfârșitul este unul emoționant, ușor trist, însă te face să te gândești la carte mult timp și după ce ai terminat-o.

Personaje:

Oliver Marks - mediocru, descurcăreț, retras
Richard - frumos, puternic, impunător prin statură
Meredith - reprezintă sexualitatea, senzualitatea
Wren - inocență (verișoara lui Richard)
Alexander - "băiatul rău", aer vampiric
Filippa - băiețoasă, cameleonică
James - charismatic, arătos

Frederick & Gwendolyn - profesori de teatru
Joseph Colborne - polițist, detectiv
Camilo - profesor de luptă scenică
Caroline & Leah - surorile lui Oliver

Alcătuirea cărții:

405 pagini, 5 acte

Nota: 4/5




Comentarii